StoryEditor

Gradonačelnik je potpuno zakazao

Piše PSD.
10. veljače 2012. - 00:01

Uvijek sam volio “Jutarnji list”. Čak i prije nego smo postali “braća po istom vlasniku”, “Jutarnji” mi je bio baš po čitateljskom (i svjetonazornom) guštu te još od prvog broja uz “Slobodnu” obavezno jutarnje štivo.

No i da nije tako, zagrebački bi me kolege bezrezervno dobili na svoju (čitateljsku) stranu nakon naslovnice od prije nekoliko dana. Na njoj je lijepim crvenim slovima, u primjereno odabranom fontu, pisalo ono o čemu proteklih pet-šest dana glasno razmišlja većina Splićana: “Kerume, ODLAZI!”

Odgovor na pitanje zašto, već vam danima u “Slobodnoj” daju moji kolumnistički sudrugovi Tomić i Pavičić te deseci redakcijskih kolega koji su, i kao svjedoci i kao neposredne žrtve bahatosti i nesposobnosti splitskog “prvog pajaca” da vodi grad, izvještavali o apsolutnom kaosu u snijegom i ledom okovanom Splitu.

Splitska ‘Katrina’ Željko Kerum, naravno, nije kriv za polarnu hladnoću te ubojitu kombinaciju obilnog snijega i olujne (u “Nedjeljnom jutarnjem” bi kazali “bestijalne”) bure. Baš kao što gradonačelnik New Orleansa ili guverner Louisiane nisu krivi za razorni uragan “Katrina” koji je 2005., uz goleme ljudske i materijalne gubitke, zauvijek promijenio izgled mitskog “Big Easyja”.

No, kao i njegovi američki kolege, koji nisu učinili baš ništa bitno da usred sezone uragana i nakon ozbiljnih upozorenja o razornoj “Katrini”, koja nezaustavljivo juri prema New Orleansu, na vrijeme zaštite ugroženi grad, i Kerum se otkliznuo na svom prvom pravom gradonačelničkom ispitu.

Štoviše – opet baš kao i američki birokrati koji su posve zakazali na svim razinama – nakon što je elementarna nepogoda udarila na Dalmaciju, a Split pretvorila u kaotičnu i pogibeljnu ledaru, Kerum je “elegantno” oprao ruke, u vatru gurnuo svoje doglavnike, proglasio neradne “snježne dane” i – duhovit kakvog nam ga je Bog dao – u rafalnoj paljbi izbacio hrpu ordinarnih, ali i uvredljivih bedastoća.

Grintanja čak i u prigradskim “zonama” iz kojih se mahom regrutira Kerumova odana sljedba, sočne psovke na račun gradonačelnika “bageriste”, pa i Facebook grupa “ZA referendum za opoziv gradonačelnika Splita”, zacijelo ništa neće promijeniti. I zbog samog zakona o referendumu, ali i zbog apsolutne inertnosti građana koji su – baš kao i u slučaju nedavnog referenduma o Europskoj uniji – uvijek skloniji kavanskom verbalnom deliktu “pižđenja” negoli “deliktu mišljenja”.

Uostalom, da su imalo mislili, Kerum bi i dalje bio poduzetnik redikuloznog “lifestylea”, a ne gradonačelnik. Što je, tu je, jer ćemo Keruma i “kerumovštinu”, bez obzira na razorne posljedice njegove vladavine, zacijelo morati trpjeti još dvije godine. Ipak, splitski “snježni slučaj” valja iskoristiti kao pouku o lokalnoj samoupravi.

Priznajem, da živim u Osijeku, ni “u paklu droga” ne bih glasao za HDSSB; stranku čiji je “veliki & dragi vođa” pravomoćno osuđeni ratni zločinac koji, uvijek vrijedi na to podsjetiti, nakon bijega od hrvatskog pravosuđa i sprdanja sa svim njenim institucijama, služi kaznu u svojoj “drugoj domovini” - Bosni i Hercegovini. Glavaš i sve ono što čini prtljagu njegova političkog i javnog djelovanja mi se apsolutno gadi pa su izgledi da svoj glas dam nekom od kandidata koji ponosno na reveru sakoa nosi bedž s njegovim likom jednaki onima da Thompsonu na pozornici, dok izvodi “Jasenovac i Gradišku Staru”, pjevam prateće vokale!

No jesam li u tome baš u pravu? Lokalno bez ideologije Za razliku od Splita, pa i Šibenika, u Osijeku polarne hladnoće i nezapamćeni snijeg nisu paralizirali grad koji – eto – živi svojim uobičajenim ritmom zahvaljujući i službama koje rade poput dobro podmazane urice. Naravno da je u Osijeku snijeg redovna pojava, no to ne umanjuje zasluge gradske (HDSSB-ovske) administracije i gradonačelnika Bubala koji su izrazito nepovoljne vremenske uvjete dočekali dobro organizirani i posve pripremljeni.

Znači li to da su građani Osijeka ipak na lokalnim izborima dobro odabrali? Zacijelo – da. Pomalo pojednostavljujem temu, no ne bi li izbori za lokalnu samoupravu doista morali u prvom planu imati interese lokalne zajednice? Ponekad možda čak i nauštrb “šire slike”.

U slučaju Keruma okrenuti palac dolje je vrlo lako, no valja pri tome imati na umu da odlazak s mjesta gradonačelnika ne zaslužuje “tek” zbog svoga ksenofobnog i primitivnog svjetonazora, aposolutnog licemjerja, gramzljivog “poduzetničkog” egoizma i redikuloznog ponašanja, nego prvenstveno zbog notorne istine da je kao gradonačelnik – ne samo u ovim snježnim uvjetima – posve zakazao.

Keruma je ovaj put stigla gotovo unisona kritika iz svih (su)građanskih slojeva te oporbenih stranaka, od HDZ-a (Bilač i Marasović), HSP-a (Hrvoje Tomasović) te SDP-a i HNS-a koji javno traže njegovu ostavku.

Kad bi se – ne zbog stranačke sloge, već zbog interesa građana Splita – svi oni, bez obzira na “ideološke” razlike i velike stranačke interese o kojima brigu brinu središnjice u Zagrebu, ovaj put uhvatili za isti lokalni štap, možda bi se i poruka s naslovnice “Jutarneg” (brže) ostvarila. Jer, Žele, vrijeme je da - go home!

zlatko gall

Izdvojeno

10. srpanj 2020 03:10