StoryEditor

DORA ISTRAŽUJE IZGUBLJENI GRAD Ekološka Lara Croft iz crtića

27. kolovoza 2019. - 22:01

Istraživačica Dora briznula bi u plač da vidi kako gori obožavana joj Amazona. Čak ni vedra, raspjevana Dora ne bi mogla ostati optimistična na prizore ekološke kataklizme. Poklapanje devastirajućeg požara u Amazoni s početkom kinodistribucije tinejdžerske/obiteljske avanture "Dora istražuje izgubljeni grad" sasvim je slučajno.

No, film snimljen prema popularnom Nickelodeonovom animiranom serijalu svejedno namjerno (i hvalevrijedno) odašilje ekološke poruke baš za Amazonu, kao da je predvidio da joj treba ili će trebati spas. Čim kod kuće školovana Dora (zarazno energična Isabela Moner, bolja od filma) dođe iz džungle u gradsku srednju školu, naletjet će na djevojku koja organizira pomoć za kišnu prašumu.

Džungla je dio nje i ona je poznaje u dušu. Njezini roditelji (Michael Pena, Eva Logoria) od malih nogu su kćerki usadili avanturističke smjernice "lov na blago loš, istraživanje dobro". Jer, oni su istraživači, ne lovci na blago. Takva je i ona. A najveće blago je ionako otkriće, bilo novog mjesta ili prijateljstva.

Dakle, ekološko srce filma "Dora and the Lost City Of Gold" je na pravome mjestu. Na koncu, Dora će reći da je džungla donekle bezopasna, no ljudi nisu. Negativci koji žele pronaći drevni grad izgrađen od zlata, Parapatu, kako bi se s tim zlatom vratili kući, za razliku od Dorinih roditelja.

Naravno, ovo je "family movie" i ni najstrašniji negativac nije tako strašan, ali ipak, pohvalno je da mladi gledatelji dobiju neku poduku u kinu. Ekološki aspekt "Dore" je najbolji i prirodno se slaže s avanturističkim, ali komični segmenti filma su preforsirani. Komedija je načelno potentno postavljena nakon što roditelji pošalju Doru u Los Angeles da bude malo s vršnjacima poput rođaka Diega (Jeff Wahlberg, Markov nećak).

Nije, naime, prirodno da drži bou oko vrata, njiše se na lijanama i skakuće po džungli s majmunom (kad progovori, govori kao Danny Trejo) kao još jednom tipičnom računalno animiranom životinjicom unutar blockbustera (takav je i lisac negativac s glasom oskarovca Benicija Del Tora).

Penino oponašanje "rave" kulture je urnebesno kad priprema Doru za partyje koje bi mogla pohoditi s društvom. Dora je u srednjoj školi društveno neprilagođena štreberica, "fish out of water". Ubrzo joj tepaju da je "razredna čudakinja" i pogrdno je nazivaju "Dorka" (od "dork").

"Ovo je srednja škola, pitanje je života i smrti", upozorava je rođak, ali ona je odlučna da će biti svoja i zaplesati ispred svih ako treba, a ne "pritajiti" se poput njega. Taj dio je okej prilikom interakcija ciničnih srednjoškolaca i naivne dobroćudne Dore koja podsjeća na kombinaciju Schwarzeneggera pristigla s pustog otoka u velegrad ("Blizanci") i animirane princeze iz bajke Amy Adams u stvarnom svijetu ("Začarana").

Međutim, kad Doru, njezina rođaka i vršnjake iz razreda Randyja i Sammy (Nicholas Coombe, Madeleine Madden) otmu plaćenici kako bi ona pronašla roditelje, time i izgubljen grad, a radnja se vrati u džunglu, "riba izvan vode" komedija upada naglavačke u WC školjku zahodskog humora za najmlađe gledatelje.

Vjerovali ili ne, naša heroina će s prigodnom pjesmicom na usnama iskopati rupu za kakicu (!) kako bi se njezina razredna kolegica olakšala (!!), živi pijesak proizvodi zvuk prdaca (!!!), dva škorpiona se počinju pariti na glavi Alejandra (komičar Eugenio Derbez, još jedno latinoameričko ime u ekipi) kojeg su, kao, Dorini roditelji poslali da je izbavi...

Takve stvari umalo su pokopale "Doru" u živom pijesku negledljivosti, ali srećom redatelj James Bobin ("Muppetti") pušta avanturistički duh iz boce umjesto golubova. Izbjegavanje zamki u hramovima Inka, riješavanje "zagonetki džungle"...

Bobin pokušava stvoriti vibru avanture stare škole, nekakve "Lare Croft" i "Indiane Jonesa" za mlade pomiješane s "Gooniesima", čak i "slapstick" pustolovine tipa "Lov na zeleni dijamant". Nijedan od tih kinohitova se ne spominje u "Dori", no na većinu njih zasigurno misli Randy kad kaže "gledao sam puno filmova o džungli".

Gledao je Bobin i "Aliena" s obzirom kako je snimio scenu s protagonistima među golemim cvjetovima kao da su alienova jaja. Kad cvijet ispusti tripoidni "otrov", Dora i ekipa će se načas pretvoriti u likove iz crtića u najboljoj sekvenciji filma koji odaje počast njezinim animiranim korijenima. Tako je "Doru" najuputnije i promatrati želite li se iole zabaviti. Kao ekološku Laru Croft iz crtića.

Zvjezdica u usponu

Osamnaestogodišnja Isabela Moner je zvjezdica u usponu. Bila zapažena u petom dijelu blockbuster-serijala "Transformers". Gledali smo je, zatim, u drugom "Sicariju" i "Instant obitelji". Uloga u "Dori" njezina je prva glavna i potencijalno zvjezdana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2022 16:24