StoryEditor

DEAD WEATHER Sea Of Cowards

Piše PSD.
23. srpnja 2010. - 13:59

Izvođač: DEAD WEATHER
Album: Sea Of Cowards (WB – Dancing Bear )
Ocjena: ****

Poput novinske “cvebe” djeluje podatak da su Death Weather zapravo nastali kao “sporedni proizvod” iliti usputni projekt Raconteursa koji su, naravno, i sami paralelni iliti sporedni projekt neumornog Jacka Whitea kojemu, očito, djelovanje u senzacionalnim White Stripesima, pisanje glazbe za filmove i sve više produciranja tuđih albuma, nisu dovoljni.

Dead Weather su, veli, doduše legenda, začeti nakon što je zbog Jackovih problema s glasnicama na zajedničkoj turneji ulogu pjevača Raconteursa preuzela Allison Mosshart iz Killsa, što je pak dovelo do nove kolaboracije i novog projekta. Dead Weather su doista svojevrsna super-grupa jer se dvojcu White-Mosshart priključili i Dean Fertita, gitarist Queens Of The Stone Age, te basist Jack Lawrence.

White je sjeo za bubnjeve a novi band lani snimio zanimljiv debut album Horehound, a sada i njegov nastavak. Sea Of Cowards već svojim uvodnim Blue Blood Blues ispovijeda naklonost za garažni hard rock/heavy blues dvijetisućitih kojima su i White Stripes i The Queens Of The Stone Age, odredili ključne žanrovske koordinate.

Mukli i efektni gitarski riffovi – koji, kao i u slučaju White Stripesa korijene imaju u Creamu i najranijim Zeppelinima, povremena očijukanja s funk-jazzy ritmom s modificiranim hip-hop beatovima kao u Hustle And Cuss te garažno-psihodelični i novovalni uplivi koji se ćute u brojevima poput The Difference Between Us, sjajno su srasli u čvrsto povezanu cjelinu koja može proći i kod vremešnije publike sklone “bazičnom” hard/havy bluesu i ovovremenim fanovima Queens Of The Stone Age i White Stripesa.

item - id = 106113
related id = 0 -> 292769
related id = 1 -> 292767
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. listopad 2021 23:58