StoryEditor

ČUDOVIŠTA NAPADAJU! Monstrumi čupavci zapeli u 80-ima

3. rujna 2019. - 23:15
Critters-Attack-

Timovi među obožavateljima malih filmskih čudovišta formirali su se u filmofilskim krugovima osamdesetih godina prošlog stoljeća: "team Gremlins" i "team Critters". Vaš je kritičar oduvijek bio "tim Gremlini", skloniji filmovima genijalnog Joea Dantea. Bez "Gremlinsa" ne bi, konačno, bilo ni njima inspiriranih "Crittersa".

No, "Crittersi" ili "Monstrumi čupavci" imali su određenog šarma na početku. Prvi i najbolji mini-kultni film u režiji Stephena Hereka predstavio je ubojita izvanzemaljska klupka krzna s oštrim zubima, svojevrsne maliciozne i dlakave E.T.-jeve koji se neće sprijateljiti s vašom djecom, već bi ih mogli pojesti za doručak, ručak, večeru, kao vještica iz bajke.

"Crittersa" se nakotilo dvostruko više od "Gremlinsa". Četiri su filma snimljena 1986., 1988., 1991. i 1992., a u njima su jedne od prvih koraka napravile buduće veće ili manje glumačke zvijezde poput Billyja Zanea ("Monstrumi čupavci"), Leonarda DiCaprija ("Critters 3") i Angele Bassett ("Critters 4").

Nakon četvrtog filma uslijedila je pauza duga 27 godina, sve do ovogodišnje "petice". Film "Čudovišta napadaju!" ili "Critters Attack!" stigao je u "online" videoteku "A1" istovremeno dok u kinima hara DiCaprio s Tarantinovim "Bilo jednom u... Hollywoodu".

Dobar je to pokazatelj dokle je stigao DiCaprio od 1991. naovamo. Bolje reći, dokle (ni)su dogurali "Crittersi". Međutim, gledajući film, stječe se dojam da "Monstrumi čupavci" ni ne žele ići naprijed, već (o)stati u prošlosti osamdesetih.

Tko zna bi li se novi "Critters" film snimio da za osamdesetima ne vlada jagma na velikom i malom ekranu ("Bumblebee", "Stranger Things", "It"...). A kad mogu u kina/direktno-na-video ili "streaming" izlaziti nove "Dječje igre", "Podrhtavanja" ili "Gospodari lutaka", zašto ne bi i njihovi generacijski parnjaci "Monstrumi čupavci".

Premda, neobično je u "online" videoteci gledati ovakav film kojemu bi bolje pristajala VHS kaseta. Da se "Critters Attack!" vremeplovom vrati 27 ili 26 godina natrag, u 1992. ili 1993., pohrani na VHS-u i postavi na polici ondašnje videoteke, tik do "Crittersa 4", jedva da bi se među njima primijetila razlika.

To u isti mah jest i nije kompliment filmu. Dakle, pišemo plusić što se "Čudovišta napadaju!" lože na osamdesete u slici (minimum CGI-ja), tekstu (VHS-ovski naslov) i zvuku (mahom sintisajzerska glazba, ne računajući nakratko gajde). Monstrumi su i dalje gumene, prostetičke lutke, tj. nisu pikselizirani.

I njihovi napad nije ublažen "PG-13" predikatom u scenama kad skoče ljudima za vrat ili im glođu kosti. Isto tako, protiv čudovišta se "strangerthingsovski" bore šerif (prigodno jer smeta im policijska sirena i općenito piskutavi zvuk) i grupa klinaca, predvođena bejbisitericom Dreom (Tashiana Washington).

Pred kamere se vratila i Dee Wallace ("Zavijanje", "Cujo"), majka iz "E.T.-ja" koja je predvodila je glumačku ekipu prvog filma. Wallace glumi pomaknutu verziju sebe same, Aunt Dee, lovca na glave čupavaca. S druge strane, minusa je mnogo, počevši od klišejiziranih scena čak i za 1989., a ne 2019., tipa da drugi tinejdžeri ne vjeruju našim junacima u postojanje čudovišta iz svemira, već misle da je podvala, da bi se minut kasnije u to i sami uvjerili.

"Critters Attack" se suspreže da prijeđe u čisti "trash". Redatelj Bobby Miller neuspjelo balansira između "ozbiljnih" ("ponekad nije dovoljno biti pametan" i slične unedogledne Dreine studentske peripetije) i neozbiljnih dijelova (takoreći sve ostalo), utjelovljenih u sceni kad vlasnik "sushi" restorana počne "najboljim noževima na tržištu" tamaniti čupance.

Zalomi se, naravno, poneka zgodna scena, čak i inverzija/ironija klišeja - čudovišta će pod tušem gricnuti muškarca, ne ženu, i to onoga kojeg je ptica prethodno "pokakila" (znak sreće). Zapravo, u toj inverziji leži jedina novina friških "Crittersa" koja ih datira u 2019. godinu.

Žene kolo vode u filmu pa je uveden lik dobrog "crittera" s trepavicama, pufastijeg od ostalih. Bijeli ženski "critter", nazvan Bianca, odgovor je na gremlinku Gretu, a došao je spriječiti muške čupavce da preuzmu zemlju. #MeToo. #Critters.

Od 'Crittersa' do 'Sleepwalkersa'

Stephen Herek je nakon režije prvih "Crittersa" ostvario zapaženu karijeru iza kamere: "Bill & Ted's Excellent Adventure", "Don't Tell Mom The Babysitter's Dead", "The Mighty Ducks", "The Three Musketeers", "Mr. Holland's Opus", "101 Dalmatians", "Rock Star"... Drugi dio "Crittersa" režirao je Mick Garris kojemu je to bila odskočna daska za ekranizaciju romana Stephena Kinga "Sleepwalkers".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2021 02:12