CROSS: USPON ZLOČINACA Najgori film godine, desetljeća, stoljeća

Piše Marko Njegić

Anti-Marvel komentari oskarovskog redatelja Martina Scorsesea užgali su filmski svijet proteklih tjedana. Scorsese je zakovitlao medijsku prašinu i podijelio filmofile u "pro et contra" tabore izjavivši da Marvelovi stripovski/superjunački filmovi nisu "cinema".

Što bi onda Scorsese rekao da vidi stripovski/superherojski direktno-na-video serijal "Cross" redatelja Patricka Durhama sa zvijezdom "Beverly Hillsa 90210" Brianom Austinom Greenom u glavnoj ulozi? Prvi "Cross" je snimljen 2011., nakon čega je uslijedio nastavak "Cross Wars" 2017. i ove godine treći dio "Rise Of The Villains".

Tko je uopće (za)želio da "Cross" postane serijal, pitanje je sad. Durham očito misli da netko jest i uspio je sklopiti budžetić za još jedan nastavak, podnaslovljen "Uspon zločinaca", ali i nekako privoliti Greena da se vrati serijalu u godini kad je je napravio mini "comeback" zahvaljujući "rebootu" serije "Beverly Hills 90210" ("BH90210").

Privolio je Durham i Vinnieja Jonesa ("Ponoćni vlak smrti"), Dannyja Treja ("Machete") i Toma Sizemorea ("Čudni dani") da repriziraju uloge iz dvaju prethodnika. To nije sve, jer režiser je doveo i glumačka "pojačanja" u vidu Erica Robertsa ("Najbolji od najboljih"), Loua Ferrigna (TV serija "Hulk")...

Svaki od spomenutih glumaca, faca iz "B" i "C" filmova ili potamnjelih zvjezdica "A" produkcije, otužno mjesečari kroz "uloge" i nedvojbeno je pristao na angažman kako bi pokupio honorar za plaćanje režija, cuge ili čega već za odrađenih par sati posla.

Svejedno, okupljanje ove glumačke ekipe najveće je postignuće redatelja koji vjerojatno ne bi znao režirati stripovski/superjunački film ni da ima Marvelovih 100 milijuna dolara budžeta, ali zna da su oni "in" pa pokušava izmusti poneki novčić kod neupućene ili nezahtjevne "videotečne" publike.

Postavka serijala i ovog filma jest "superherojska", uparena stripovskim prestavljanjem likova kao jedinom iole vrijednom (vizualnom) stavkom filma. Superjunak Callan (Green) opasan je zelenim talismanom kao izvorom njegove moći.

Callan se sa svojim timom vodi bitku za spas svijeta protiv "nemilosrdnog zločinca", supernegativca Muertea (Trejo). A bitka postaje neizvjesna kad na stranu Muertea i njegove ekipe stane još jedan superzlikovac Drago (Manu Intiraymi), naoružan najmoćnijim, crvenim talismanom smrti, uslijed čega se Callan udružuje s donedavnim smrtnim neprijateljem Gunnarom (Jones).

"Drago? Zar nisi umro u 'Rockyju IV'", netko pita negativca u dijaloški jedinom svjetlom primjeru filma čija je realizacija sve samo ne "superjunačka". Zbog manjka budžeta duel superheroja i negativaca djeluje kao rat policijskih specijalaca i dilera drogom ili sličnih kriminalaca.

Taj nesrazmjer posebno dolazi do izražaja prilikom zgodno zamišljene, no postupno sve traljavije izvedene montaže sa stripa koji neki likovi čitaju na film koji gledamo kao njegovu ekranizaciju. Računalni, CGI efekti su očajni, gori od onih iz Asylumove produkcije, doimajući se kao da su maznuti iz montažne sobe neke nedovršene SF serijice devedesetih.

"Sharknado" izgleda kao remek-djelo i visokobudžetno-blockbusterski "Meg: Predator iz dubina" u usporedbi s ovim nedjelom od filmića. Da je barem "Cross: Rise Of The Villains" zabavan kao "Sharknado" u "trasherskom" stilu, stvar bi bila koliko-toliko podnošljivija, ali nije.

Tek se tu i tamo gledatelj može nasmijati reakcijama glumaca u scenama s naknadno nadodanim vizualnim efektima. U konzumaciji filma eventualno bi pomoglo ekipno gledanje kod nekog doma uz pizzu i poneku pivu viška, no i to je iznimno dvojbeno.

"Usponu zločinaca" se i jedna zvjezdica u ocjeni čini previše. Ovo je nula od "akcića", film kojeg je vaš recenzent mazohistički odgledao da vi ne morate. A možda nije ni morao. Možda je trebao poslušati savjet koji mu je dala - televizija. Naime, prilikom prebacivanja s TV kanala na "A1 Videoteku", zamrznuo se titl od prethodnog filma na programu. Titl je sve rekao u vezi (ne)gledanja "Crossa". "Ne morate to činiti, nije vrijedno".

Radije 'Machete 3', nego 'Cross 4'

Kraj je ostavljen otvoren i za četvrti dio. Nadajmo se da do njega neće doći. Dannyju Treju je bolje da snimi treći dio "Machetea", "Machete Kills In Space".

#CINEMARK