StoryEditor
Kolumnemeđutim

'Cipa' je nažalost ogledalo društva

Piše Ivan Ugrin
4. veljače 2018. - 19:00

Cipačina dviju srednjoškolki na splitskim ulicama, u žargonu nazvana i ‘cipa’, zgrozila je svekoliku hrvatsku javnost.

Doista, tko se ne bi zabrinuo gledajući snimke na kojoj se dvije mlađahne djevojke tuku poput zadnjih uličara, dok okolo njih stotine, uglavnom muških vršnjaka skaču i navijaju. I nema gotovo nikoga da ih razdvoji. A što je još najgore, sve se u konkretnom slučaju odvijalo tek nekih stotinjak metara od prve policijske uprave.

Objektivno, policija je uistinu najmanje kriva za takve situacije. Na kraju mogu samo pisati prekršajne prijave, provoditi represiju nad sudionicima, ali od svega toga malo će biti koristi.

Problemi počinju u obiteljima, zbog nedostatka odgoja i u društvu u kojemu se sve manje cijene vrijednosti poput lijepog ponašanja, već se u prvi plan ističu mržnja, nasilje, korupcija i svakovrsne negativnosti.

Brojni stručnjaci psiholozi i odgojitelji smatraju kako sredstva javnog ili masovnog društvenog komuniciranja, prije svega razne platforme društvenih mreža na pametnim telefonima, televizija, filmovi i internet imaju veliki utjecaj na oblikovanje životnih stavova i životne filozofije mladih, kao i na njihovo ponašanje.

“Zadaća je i uloga roditelja, a osobito majki koje u prosjeku više vremena provode s djecom, budno bdjeti nad tiskanim i multimedijalnim sadržajima koji su dostupni djeci, ali i nad školskim i drugim programima koji se nude ili nameću u odgojno-obrazovnom sustavu”, ističe dubrovački biskup Mate Uzinić, predsjednik Vijeća za život i obitelj, u povodu Dana života 3. veljače.

Roditeljska dužnost je i birati odgojne programe u skladu sa svojim ćudorednim i vjerskim uvjerenjima, ali i ustavnim pravima, budući da su upravo roditelji “prvi i poglaviti odgojitelji svoje djece”, navodi i Povelja o pravima obitelji Svete Stolice u članku 5.

No, pitanje je koliko ovakvi savjeti dopiru do širih društvenih slojeva. Svećenici se s oltara, kao i vjeroučitelji koji u školskim klupama odgajaju mlade, trude u njih usaditi istinske vrijednosti.

Međutim, najvažnije je ono što mladi vide i nauče u svome obiteljskom domu. I tu je uloga roditelja nezamjenjiva. Djeca prije svega usvajaju ono što im otac i majka od malih nogu pokazuju osobito svojim životom. Nažalost, ako nemaju obiteljskog odgoja, onda više na njih utječu njihovi vršnjaci i ulica.

S druge strane, činjenica je, o čemu piše i poznati isusovački svećenik i psiholog pater Mijo Nikić, kako jedna Unescova svjetska studija pokazuje da djeca pred televizijskim ekranima provedu prosječno tri sata dnevno. 

I sami možemo vidjeti kakvi se sve sadržaji prikazuju na televiziji, od obilja nasilja do gluposti poput Big Brothera, gdje se djeca i mladi "nadahnjuju" likovima poput Neradina i sličnih optuženih za pedofiliju. Kad se sve uzme u obzir, dobro da nam djeca i mladež nisu i gori. 

Izdvojeno

11. srpanj 2020 17:41