StoryEditor
Kolumneinter zaprešić - hajduk

‘Bijeli’, ovo vam je prva meč-lopta za Europu

3. ožujka 2019. - 11:00
hajduk_lokomotiva12-100219

Europa – sad. 

Prva četiri kola i osam bodova, kaže Oreščanin da je to dobar učinak. Što izgubiš po putu, dobiješ na mostu, pa osam punata na startu i nije malo, posebno što se u proljeće prvi put u cijeloj sezoni skinuo skalp nekoga od privremene “velike četvorice”. Kao što su Osijek, odnosno Lokomotiva. A to se ujesen nije dogodilo.

I još se Rujevicu prošlo bez poraza, što je i plus samopouzdanja.

A sad slijedi novi ciklus od osam utakmica, prije derbija s Dinamom.

Posebna je ovo sezona “bijelih”, koja će se okarakterizirati uspješnom ako budu – četvrti!? Zamislite, ako dosegnu četvrto mjesto!

Zvuči kao nonsens, ali - to je tako. Četvrto mjesto kao tramvaj zvan čežnja. Samo da se u Europu ugurat. Ušuljat.
S nestvarne šeste pozicije sad je momenat izvest skok, u iduća četiri kola. Skok ili ušuljat se, na isto mu dođe.

Po našoj procjeni Hajduk bi se nakon iduće četiri runde trebao naći na toj europskoj, četvrtoj poziciji. Kako će se rezultati posložiti, ne znamo, poigrajte se, ali sad je čas. Prva prigoda ovog proljeća. Prva meč lopta.

A hoće li biti i druge, ako se ova šansa ne iskoristi?

U Oreščaninovoj bilježnici krije se plan osvajanja bodova. Nije ga podastro javnosti, pa se špekulira da je to “kvaka 12” o kojoj se izlanuo kapetan Juranović kako bi “vrijedilo sve četiri pobjede nanizati”. Možda je to i pretjerano, valjda bi deset bodova bio isto dobar učinak (tri su gostovanja), ako istodobno i Lokomotiva i Gorica budu posrtali. ‘Lokosi’ nisu izgubili sva tri protiv Dinama, ali jesu dva...

Hajduk sad igra s klubovima “donjeg doma” u seriji, sve ekipe koje su ispod šeste pozicije, Inter, Slaven, Rudeš i Istra, e, to je šansa. Tu treba bodove prikupiti.

A ujedno je ovo i prvi imperativ što se stavlja pred Oreščanina, sve je dosad bilo lijepo i krasno, bolja igra, ljepota, kombinatorika, pa što bude... Siks je brao komplimente. Sad bi morao i bodove nanizati. Pa da se Hajduk ušulja u Europu, a i on stabilizira svoj lik u projekcijama za ljetnu shemu, za iduću sezonu 19/20.

Uvjerio je sve oko sebe da njegov Hajduk igra bolje nego li se igralo ujesen. A sad to treba materijalizirati. U ime europskog plasmana.

Stalno očekujemo da Gorica i Lokomotivu posrnu. Sad stiže taj čas...

Izdvojeno

12. kolovoz 2020 06:27