StoryEditor
KolumneManje bodova, ali veći kredit

Bez naglih rezova: čelnici Hajduka ovaj put su stali na balun, potez koji svakako treba pozdraviti, iako stanje na tablici ne ulijeva povjerenje u Carrilla

3. studenog 2017. - 19:46
jp_hajduk_dinamo3-211017

Manje bodova, veći kredit. Nakon 14 odigranih kola Hajduk Joana Carrilla osvojio je manje bodova nego u prethodnim sezonama u istom razdoblju njegovi prethodnici na klupi Damir Burić i Marijan Pušnik.

A obojica su kasnije postali bivši baš od ruke većine aktualnih čelnika “bijelih”. Ne računajući pritom u slučaju Burića sportskog direktora Marija Branca, jer dok je Portugalac bio na ulaznim vratima Poljuda, Burić je već bio bivši.

Carrillov Hajduk je nakon 14 kola sa 25 osvojenih bodova na četvrtom mjestu. Prošle sezone Pušnik je u istom broju kola osvojio 28 bodova, dakle tri više, i bio je treći. A u sezoni 2015/16 pod vodstvom Burića Hajduk je nakon 14 kola bio lider, a imao je čak četiri boda više - 29. Pušniku je nešto kasnije, početkom prosinca, presudila kup eliminacija od Splita. Buriću je presudilo... Realno, ni do dan danas još nismo dobili suvislo objašnjenje zašto je morao otići. Osim što je bio odabir prethodne garniture, Uprave i NO-a.

Burić je sa osjetno jeftinijom momčadi, bio mnogo bliže Dinamu i Rijeci, a nakon 14 kola i ispred njih. Ali na zimu, na prvenstvenoj pauzi, prodana je silom prilika kralježnica momčadi. Otišli su Caktaš, Milović, Balić i Maglica. Veliki teret ostao je i na mladićima sa stipendijskim ugovorima, Juranoviću, Tomi Bašiću, Masteliću... I uslijedio je pad na proljeće. Jeftiniju momčad od ovosezonske imao je na dispoziciji i Pušnik. Kad mu je u jesen sreća okrenula leđa (sjetimo se brojnih postignutih golova u zadnjim minutama tog ljeta), nije više bilo povratka.

U međuvremenu je ukupni budžet kluba dodatno narastao, govorio je početkom sezone Branco 30 posto u odnosu na sezonu ranije. Veća su i izdvajanja za plaće igrača. Dok je prije sezonu-dvije top plaća nogometaša Hajduka iznosila godišnje do oko 150-200 tisuća eura, taj iznos je sada i oko 300 tisuća.

Stigla su jaka imena iz inozemstva, Almeida, povratnik Radošević... A bodovni saldo je tanji.

Naravno, otišao je najbolji igrač Vlašić, ozlijedio se Futacs. Jača je i konkurencija, prije svega u vidu Osijeka. A Dinamo je zasad i dalje financijski svijet za sebe.

Čelnici Hajduka ovaj put su stali na balun, što treba pozdraviti. Bez naglih rezova. Zasad.

No, momčadi i treneru na koje sve priče hoćeš-nećeš sigurno imaju utjecaj, jači bi javni iskaz povjerenja dao sigurnost, vjetar u leđa. Je li u pitanju tek kakav “roll-up kredit” kakvi su sad u nas u điru, kao zadnja šansa za opstanak? ∙  

 

Izdvojeno

15. srpanj 2020 21:55