StoryEditor

Bandićev dragi gost iz Jagodine

Piše Josip Jović
7. studenog 2018. - 19:00

Pomalo čudan bijaše posjet Dragana Markovića Palme, predsjednika Skupštine opštine Jagodina (jedno vrijeme Svetozarevo po socijalistu iz 19. stoljeća S. Markoviću), zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću. Razgovaralo se, kako je rečeno u službenom priopćenju, o gospodarskoj, kulturnoj i športskoj suradnji dvaju gradova. I to sve u duhu velike srdačnosti.

Njih dvojica, prema Bandiću, ruše barijere u odnosima dvaju naroda. U Šumadiji, veli on, žive krasni ljudi, odakle dolazi „naš dragi Palma“. Taj Palma je pak za svog domaćina ustvrdio kako se radi o gradonačelniku europskog formata, a za odnose dvaju naroda kako se međusobno vole i uvažavaju, založivši se za odnose kakvi su postojali u vrijeme Jugoslavije te za zaborav o prošlosti u interesu zajedničke budućnosti.

E sad malo zanovijetanja. Jesu li baš milijunski Zagreb i Jagodina (ime grada dolazi od neke krčmarice Jagode) s 36 tisuća stanovnika pandani za suradnju?

Doduše, u sklopu svekolike suradnje Palma je predložio razmjenu studenata Zagrebačkog sveučilišta i Sveučilišta u Jagodini, u kojemu od svih visokoškolskih ustanova postoji samo Pedagoška akademija. I drugo pitanje, je li za prijateljstvo i pomirbu pogodan bliski suradnik zloglasnog Arkana, koji je još prošle godine za Oluju kazao kako je ona bila genocid i najveći zločin nakon Drugoga svjetskog rata. Na ovu primjedbu Bandić će benevolentno i širokogrudno odgovoriti: Svatko ima svoj put koji treba uvažavati!?

Ostaje zagonetno koji su motivi nagnali Bandića da ugosti dragoga gosta iz Jagodine. O tome se može samo spekulirati, što još uvijek nije zabranjeno. Netko će odmah reći kako se radi o neumrloj srbofiliji i jugofiliji starih SDP-ovih kadrova, o čemu je nedavno govorio čak i Zoran Milanović, bivši predsjednik ove stranke, a opet nisu nipošto isključeni i neki privatni poslovi dvojice izrazitih političkih, i ne samo političkih, trgovaca. Kažu da se plećati i ne baš visoki gost iz Šumadije ravne još za rata obogatio prodajući vojsci ugljen.

Bandiću bi, pored svega toga, ovaj susret mogao biti dvostruka ulaznica. Jedna za Vladu RH, gdje bi mogao istisnuti HNS koji prisvaja sve dobre rezultate Vlade za sebe, čime zacijelo ide na živce Plenkoviću i ruši mu kredibilitet u vlastitom biračkom tijelu. A prijateljstvo sa Šumadincem moglo bi pak otkloniti eventualno protivljenje Milorada Pupovca.

Ovim susretom sigurno je još više utabao put do Moskve, gdje je ove nedjelje Bandić primio Orden prijateljstva od ruskog predsjednika Vladimira Putina. Glavne zasluge za ovo priznanje pripadaju veleposlaniku Anvaru Azimovu koji je nedavno ispričao kako se u "Westinu" redovito sastajao s Milanom Bandićem, Anđelkom Lekom i Stjepanom Mesićem. Tako se Bandić pridružio Miloradu Dodiku, Ivici Dačiću, Tomislavu Nikoliću i Emiru Kusturici, koji su isto priznanje, srebrnu zvijezdu petokraku, primili već prije.

Izdvojeno

08. srpanj 2020 12:59