StoryEditor
KolumneVlaška posla

Ante Tomić: Njatjeta, ku je bro, jeni e martuar?

Piše PSD.
24. srpnja 2013. - 01:12
Vremena su teška, državna je blagajna gotovo prazna i nije zgodno obavljati porezni nadzor u skupim restoranima. Račun za biftek ili šampjera višestruko nadmašuje budžet inspektora, a da oni naruče štogod jeftinije, odmah bi otkrili njihovu prepredenu zasjedu.

Zbog toga porezni inspektori ližu sladolede, upravo kao onaj što je u Dubrovniku pobjegao iz slastičarnice prije nego mu je djevojka stigla izdati račun. Službenik je, čitali ste možda, zgrabio kornet i zbrisao, dok je ona zabezeknuta ostala s računom u ruci. On se zatim, nakon nekoliko minuta pobjednički vratio da joj napiše prijavu, no čitava je zgoda, nažalost, ostala zabilježena na snimci nadzorne kamere. Videouređaj koji je inače instaliran da građane štiti od kriminala, ovoga je puta građane zaštitio od zakona.

No, samo do iduće prilike, tu je još mnogo inspektora. Prikradaju se svojim žrtvama maskirani u bezazlene ljubitelje slatkog osvježenja. Izgledaju kao idioti s naopako okrenutim šiltericama, u čarapama i sandalama i majicama sa šaljivim natpisima poput “Nisam ginekolog, ali mogu pogledati” i “Croatian drinking team”, ali u trenutku se pretvaraju u nemilosrdne zvijeri. Ako im koji ugostitelj zaboravi izdati račun, napadaju hitro kao pume, ujedaju kao kobre, izlijeću inspektorske iskaznice kao krokodilske ralje između lopoča. Nevoljni obrtnik ne zna što ga je snašlo dok ne postane tragično prekasno. Po jednoj stvari ipak se dade prepoznati pripadnike Linićevih odreda smrti, neki su već uočili taj detalj i upozorili zaposlenike.

“Gledajte”, rekli su im, “tko pita samo jednu kuglicu sladoleda.” Otkrilo se kako Porezna uprava inspektorima ne priznaje trošak ako uzmu dvije ili više. Sve preko jedne kuglice službenici moraju platiti iz vlastitog džepa, upravo kao i slatki kornet, čokoladni preljev, mrvice lješnjaka i papirnati suncobrančić. No, i jedna kuglica inspektorima je dosta i previše. Prođu nekad po ljutoj pripeci cijeli grad i sve su okuse već kušali, vaniliju, limun, šumsko voće, punč, pistać, ananas, bananu, višnju, orah, mango, jagodu, tamnu, bijelu i običnu čokoladu, borovnicu, kokos, breskvu, marelicu, kivi, limetu, naranču, tiramisu, karamel, dinju i jogurt, i svugdje su im prokletnici, sjeme im se zatrlo, propisno pružili račun.

Četrdeset, pedeset sladoleda porezni inspektori poližu a da nisu našli niti jednog prijestupnika. Čeljusti utrnute smrznutom slasticom, uflekani, ulijepljenih prstiju, znojni, prašnjavi i zgađeni svojim bijednim životom, dođu nakon osam sati uzaludnog tabananja kući, a tamo ih žena ljutito napadne:

A di si ti više?

“Di si ti više”, kaže, “djeca čekaju da ih vodiš na sladoled.” Neki su se inspektori dosjetili klince voditi u porezni nadzor, računajući kako će tako biti manje sumnjivi. Neki su čak dali sinu iskaznicu, ali ni to nije postiglo uspjeh. I njih su prepoznali. “Svaka čast”, rekao je jedan ugostitelj pružajući kornet djetetu. “Tako mali, a već radi za policiju.” Težak je posao poreznika u civilu. Moraju se dovijati svakojakim trikovima, lažno predstavljati i maskirati. Nekolicina njih namjerila se na slastičare iz Tetova i Gostivara pa se dvaput tjedno okupljaju i uče albanski. Dođu onda u inspekciju, u crvenoj majici s crnim dvoglavim orlom preko prsiju, nonšalantno se naslone na vitrinu, nahere malo okruglu bijelu kapicu i krenu čavrljati sa zemljacima. “Njatjeta”, pozdravi inspektor uljudno. “Njatjeta”, odgovori mu albanski mladić.

“Ndonjë të re?” upita inspektor, što će reći: Što je novo? “Asgjë të re”, reče slastičar. Ništa novo. “Ku je, bro?” upita onda on pridošlicu. Odakle si, brate? Inspektor se tu zaustavi jer pitanje nadilazi njegovo znanje jezika. Kriomice pogleda šalabahter na dlanu i nasumično izabere jednu frazu: “Jeni e martuar?”, bubne on u panici. Jeste li udani? “Tata, evo još jednoga iz Porezne”, dovikne na perfektnom hrvatskom slastičarski pomoćnik ocu u stražnjoj prostoriji, a inspektor se zasrami i šmugne, baš poput onoga u Dubrovniku. Nije lako zaista poreznim inspektorima i ne jedan je posljednjih dana poželio naći nekakav pošten posao.

ante tomić

Izdvojeno

14. srpanj 2020 08:08