StoryEditor
Kolumneglava u balunu

Andrijašević? Kako su Hajduk i Dinamo mogli toliko falit!?

Piše Zdravko Reić
23. veljače 2017. - 22:28
lokomotiva_rijeka22-301016

Hajduk je na startu proljetnog dijela prvenstva izgubio dva, Split je neočekivano osvojio jedan bod, pa ako se nastavak po prvom kolu prepoznaje onda su “bijeli“ razbili sve svoje iluzije da mogu u trku za vodećim dvojcem, dok su “crveni“ navijestili uspješnu borbu za opstanak, to jest za osvajanje devetog mjesta i mogućnost trajanja u prvoligaškom društvu kroz “baraž“.

Po onome što su prikazali splitski prvoligaši u derbiju svetog Duje ipak se ne može zaključiti kakva je uloga trenera u interpretaciji igre, jer Bruno Akrapović je tek stigao na klupu “crvenih“, dok je Joan Carillo sa svojim pomoćnicima itekako dobro upoznao sa svojim igračkim korpusom. 

U Poljudu su silno nezadovoljni ne samo mizernim rezultatom koliko slabom igrom momčadi. Španjolac je tijekom utakmice kretnjama, gestikuliranjem, dirigiranjem čak nadmašio bivšeg trenera Marijana Pušnika, koji je u pojedinim svojim seansama ostavljao dojam harlekina.

Možda su sve te pantomime Španjolca njegov stil, način vođenja momčadi, ali je nevjerojatno da se stalni iščuđuje i skandalizira, baš a la Pušnik, kod svake loše odigrane lopte “bijelih“. Pa valjda je morao shvatiti da je to momčad skromnih tehničkih kvaliteta, koja teško može spojiti tri, četiri dodavanja, bez odigravanja povratnih ili paralelnih lopti. 

Ono što navijače Hajduka mora žalostiti to su ocjene onih koji su na televiziji pratili dva derbija prvog kola - ovaj svetog Duje i onaj u Gradskom vrtu. Naime, komentari su kako su te dvije utakmice neusporedive, kao da gledaš susrete HNL-a i Lige prvaka.

Rijeka je u dramatičnoj utakmici pobijedila Osijek (3:2) u predstavi u kojoj je glavni akter bio Franko Andrijašević...

- I sam sebi sam dosadan koliko sam pričao o Andrijaševiću, ali opet je pokazao zašto toliko govorim o njemu – to je komentar Joška Jeličića na HTV-u. Ovo je bila najkorisnija predstava jednog igrača u ovom prvenstvu. On igra bez lopte, radi presing, završava akcije… Nevjerojatno inteligentan igrač. Kažu da je spor, da nema dribling, da nema pregled igre, ali nije to baš tako.

Svaki put kad Franko Andrijašević poluči gol za Rijeku (u ovom prvenstvu bilo ih je do sada deset), kao i kad je u prethodnoj sezoni bio strijelac za Lokomotivu (12 golova), pogotovo kad se taj igrač iskaže i po svojoj igri, jer je u pravilu pravi protagonist, glavni igrač, onaj koji pravi razliku, sigurno je da se navijači Hajduka baš stresu.

Posebno bi moralo biti neugodno članovima bivše uprave “bijelih“, koji su doslovno za male pare prodali Andrijaševića. Ali i ne samo njega...

U redu, trgnu se sigurno i pristalice Dinama, ipak u daleko manjoj mjeri premda se po novinama vode debate kako su “modri“ mogli ispustiti takvog igrača. S druge strane navijači Rijeke likuju, odaju priznanje svojem treneru Matjažu Keku koji je pokazao istančan osjećaj za potencijale Andrijaševića, (kao i za Filipa Bradarića i mnoge druge).

Sigurno tu važnu ulogu u kompletiranju igračke armade ima i sportski direktor Srećko Juričić, kao i drugi iz vodstva Rijeke. Ali je ipak najbitnija ruka trenera!

Događaju se takvi promašaji u procjenama igračkih sposobnosti i moćnijim europskim klubovima, što nije i ne može biti utjeha za one u Poljudu. Ovdje nisu u pitanju loše procjene nekih igrača koje klub želi angažirati iz drugih sredina, posebno onih slabijih klubova.

Jednostavno je neshvatljivo da struka Hajduka nije bila u stanju ocijeniti kapacitete igrača, kao što je Andrijašević, koji je u Poljudu igrao dugi niz godina, bio je kao na dlanu, pod povećalom trenera “bijelih“. 

Hajduk je propuštao angažirati brojne talentirane igrače, koji su se kasnije proslavili u drugim klubovima. Eklatantni primjeri su oni iz davnih vremena Slaven Zambata, Josip Skoblar, Ilija Petković, pa sve do novijeg doba i promašaja kao što su Luka Modrić, Šime Vrsaljko, Gordon Schildenfeld i drugi.

Tada su u pravilu nepravedno okrivljavani skauti Hajduka (u prvom redu tandem Dražen Mužinić & Vilson Džoni) premda je nepobitna činjenica da su oni izvanredno odrađivali svoj posao, signalizirali talentirane, dovodili ih na provjere u Poljud, pa su iz raznih razloga tadašnji treneri propuštali, odnosno prepuštali drugim klubovima.

No, kad je Andrijašević po srijedi, može se kazati i Bradarić pa i drugi, uglavnom mlađi, onda su tu radi o kobnim greškama struke i menadžmenta.

Pokazalo se da je Hajduk najbolje poslove, najunosnije transfere, realizirao s igračima odgojenim u omladinskoj školi “bijelih“. U posljednjih par godina, naročito u ovoj sezoni, bez obzira na deklaratorna zaklinjanja u svoju nogometnu školu, bijeli dres sve više nose brojni došljaci, a sve pod opravdanjem kako Hajduk nema financijskih sredstava da bi mogao angažirati bolje od onih, koji su na tržištu slobodni ili ih klubovi puštaju na posudbu.

Kako se ta praksa pokazala kao promašaj pitanje je kad će prevladati stajalište da je bolje pod svaku cijenu forsirati Nikolu Vlašića, Franu Vojkovića, Antu Ercega  ili čak Petra Bosančića nego eksperimentirati sa Hamzama, Savvasima, Ignacijima, Georgijima i takvima kao što su bili neki Ukrajinci, Uzbekistanci i drugi. 

 

#GLAVA U BALUNU

Izdvojeno

02. srpanj 2020 05:13