StoryEditorOCM
Izbori 2021TKO ĆE BITI DOGRADONAČELNIK?

Mislite li da ste bizarnim istupima naštetili Puljku, Stipe Božić je upitao Bojana Ivoševića. ‘Nakon što smo se udružili, rasli smo...‘

Piše A.F.
19. svibnja 2021. - 12:56

Nakon što je na društvenim mrežama krenula prepiska zamjenika za gradonačelnika Splita, N1 je organizirao debatu u kojoj su sudjelovali Bojan Ivošević, zamjenik gradonačelničkog kandidata Ivice Puljka (Centar) i Stipe Božić, zamjenik HDZ-ovog kandidata Vice Mihanovića. Moderator debate je Rade Županović.

Moderatora Županovića je prvo zanimalo zašto su se Ivošević i Božić uopće uključili u utrku.

- Pošao sam na vrh svijeta iz ovog grada i mislim da tom gradu treba nešto vratiti. Svojim ugledom i iskustvom u vođenju velikih projekata mogu u tome pomoći i gradu jer znam kako se može sastaviti tim, kako se s timom radi i zato što mi se učinilo da u ovom trenu imamo projekte koje treba nastaviti i koji su izvedivi, ali i ljude koji su to spremni izvesti. U kampanju treba uvesti  malo umjerenosti, svjesni smo napada u prošlim kampanja sa svih strana. Ovdje smo svi kako bi napravili najbolje za Split, rekao je Božić.

Bojan Ivošević se u utrku za gradonačelnika prvo uključio kao nezavisni kandidat, a onda se odlučio prikloniti Puljku.

- Na izbore sam se odlučio izaći radi frustracija i želja da ovaj grad bude bolji. Dio sam aktivističke skupine koja se tri godine bori za interes građana. Mogao sam birati između dvije opcije: gledati sa strane ili se aktivno uključiti u politiku. Krenuo sam samostalno, ali sam prepoznao da bi ja bio uteg i da bi išao u korist političkih opcija čiji mi način djelovanja ne odgovora. Meni je bilo logično i lako pridružiti se Puljku. Odlučio sam ići u korist ovog grada, a ne za vlastiti ego, rekao je Ivošević.

Nakon izborne noći na društvenim mrežama zaiskrilo je oko teme Mosora. Mislite li da HDZ ima skrivene namjere, pitao je Županović Ivoševića.

- Grad Split tri prirodna bisera, Marjan, Mosor i Slatine. Rukama i nogama želim očuvati prirodne bisere koje Split ima, a Mosor je jedan od njih. Kada prirodu jednom promijeniš, ne možeš je više vratiti.

Kritike na račun devastacije Mosora, o čemu se tu zapravo radi?

Božić je istaknuo kako to ne bi nazvao devastacijom. 

- Pozvao bih se na svoje iskustvo sa svih kontinenata i na povijest ovih prostora, prije 60-ak godina, naše primorske planine su bile isprepletene sa stotinama tisuća pješačkih staza. Jedan od takvih primjera i Premužićeva staza, a na tom primjeru je ova staza iz Dugopolja, onda je dobila sve dozvole. Namijenjena je planinarima koji inače ne mogu ići po onom kršu. Staza liježe na prethodnu stazu kojom su išli naši preci. Svugdje u svijetu, u nijednom parku ništa ne valja ako čovjek ne može tamo doći, kazao je Božić.

Ivošević je kazao kako projekt ima sve dozvole, ali kako je problem kada se na našem području nešto radi, treba gledati s druge strane. 

- Srž problema leži u kvadovima koji sve više prodiru u prirodu. Već sad vidimo motorna vozila po našoj prirodi. Uvijek postoje oni koji zloporabe stvari, poručio je Ivošević.

Budućnost Marjana 

Božić je kazao kako sve treba raditi prvenstveno u sprezi sa strukom. 

- Ako vidim povijest i fotografije unatrag sto godina, onda vidimo kakav je Marjan bio. Mislim da ubuduće treba slušati struku, nismo svi stručnjaci za sve. Ne bih ja sve postigao da se nisam ugledao u najbolje na svijetu. Tako i u slučaju Marjana, kazao je Božić.

Na pitanje ilegalne gradnje na Marjanu, Božić je odgovorio kako je to problem desetljeća unatrag.

- Zajedno sa strukom se to treba riješiti. Ako mislite da sam zato da se odjednom sve sruši, za to nisam. Treba razgovarati, odgovorio je Božić.

Ivošević ja kazao kako je struka rekla svoje mišljenje na temu legalizacije objekata na Marjanu odnosno da na zaštićenom području to nije moguće. 

- Ne mora se rušiti sve, nego samo ono izgrađeno nakon 1968. godine.  Ako je netko imao 40 kvadrata na području park šume Marjan prije 1968., a kasnije nadogradio, on se mora vratiti na stanje koje je imao prije 1968. godine. Marjan je srce i pluća grada. Ne može se njima dati povlašteni tretman. Radi se o kukavičluku tri zadnje vlasti koje od 2011. drže zahtjeve u ladici i ne rješavaju ih. Grad Split je dužan odbiti zahtjev, onda to ide Ministarstvu, onda se stranke mogu žaliti. Ali nemaju se na što žaliti. Kad su gradili, znali su da grade na zaštićenom području.

Zašto Vice Mihanović ne bi bio dobar gradonačelnik – pitao je Županović Ivoševića. 

- Ne želim ispasti arogantan, ali s obzirom na sve, samo njegova stranka je meni prvi problem. Ta stranka, iako je bila na vlasti kad se Hrvatska stvarala i doprinijela je tome uz branitelje i druge stranke, ali nakon toga ne vidim da ona uopće predstavlja iti deklarativno šta se predstavlja... Ne govorimo o svjetonazoru. Deklarativno njegova stranka je domoljublje, zaštiti državu da građanima bude bolje, a onda se manifestira nekakvim političkim vlastima, ja ne znam zašto su takvi. Ne znam zašto zadnjih 20-30 godina se ova država vodi i od strane HDZ-a i SDP-a, tako kako je.

Građani nemaju niti osnovno povjerenje pa i prema većim legendama u našem društvu, od nekog poput Vice Mihanovića koji je operativac iz kotara Mejaši i radi u Lučkoj upravi. Mogli su oni i puno jače ime staviti, ali ljudi i dalje ne vjeruju samo već na temelju njihove etikete. Oni moraju biti svjesni što su do sada radili, nacionalno, u županiji, lokalno, s kim su koalirali, kakve su zakone donosili, kako su upravljali gradom, koga su zapošljavali, rekao je Ivošević.

Božić je rekao kako se ne slaže s rečenim.

- Od samog početka od 1991. godine sam u tom društvu. Potpuno se slažem s politikom koja je izgradila infrastrukturu, autoceste i mnogo toga, što je donijelo dobro. Kad je u pitanju Split, ne samo zaslugom HDZ-a već i svih građana, kako se Split dobro snašao u turističkoj gužvi, ali u pozitivnom smislu. Da se išlo možda nekim metodama na nož sigurno do toga ne bi došlo, tu je također zasluga naše stranke. Ali stranku čine ljudi, kao i njihovu. Treba birati kvalitetne ljude koji imaju iskustvo i koje ne možeš kupiti, kao Vicu koji je odavno uspješan poduzetnik i njemu ne treba, ako govorimo o materijalnom, ništa-  rekao je Božić.

Na pitanje što zamjera gradonačelniku Krstuloviću Opari, Ivošević je kazao:

- Sanacija Marjana nije prošla bajno, ali i samu koalicija u koju je išao, a nije išao u ponovljene izbore. Projekti koji će nas dočekati u idućem mandatu ako nam građani daju povjerenje ćemo nastaviti realizirati, garaže, nadogradnja škola, dvorana i vrtića, ali neki su mogli već biti gotovi. S nekim interesnim skupinama nije ili imao hrabrosti ili mogućnosti s obzirom na političke okolnosti koje su ga okruživale u gradskom vijeću da se sam s njima obračuna. Papirološki imao je solidan i korektan mandat, ali na testu na kojem građani najčešće političaru okreću palac dolje nakon četiri godine, mislim da je nažalost pao, odgovorio je Ivošević. Na pitanje što misli o Ivici Puljku, Božić je kazao kako će građani izabrati tko će voditi ovaj grad i ta osoba će se morati dokazati.

- Kad već govorimo o mom dobrom prijatelju Andri, onda mogu svako dobro reći o njemu. Imao je nesreće u samom početku, sjećamo se i požara, Karepovca i Žnjana. Je li mogao s timom koji očito nije brzo sve stvari riješio napraviti bolje, to je sada pitanje, ali na nama svima je da nastavimo te projekte koji su dobri, istaknuo je Božić.

Kandidati za zamjenike imali su priliku i jedno drugom postaviti jedno pitanje.

Božića je zanimalo kako misle sastaviti većinu u Gradskom vijeću kad su im "u prošlom mandatu od četiri dva vijećnika pobjegla, sad petero od njih sedmero.

- S kim ćete koalirati i mislite li da ste možda nekim bizarnim istupima malo naštetili gospodinu Puljku? - pitao je Božić Ivoševića.

- Mislim da nisam naštetio, ankete nakon udruživanja pokazuju da smo rasli. Što se tiče vijeća, mi stvarno želimo nešto promijeniti. Ne želimo više vidjeti političku trgovinu, toga neće biti. Ako netko inzistira  na kršenjima zakona i zagovara kazneno djelo političke trgovine ili trgovanjem utjecajem, onda normalno da ćemo na nove izbore, odgovorio mu je Ivošević.

Ivoševića je zanimalo koju preporuku bi Božić dao planinarima.

- S kojeg je vrha najlipši pogled na Split – pitao ga je Ivošević.

- Primorskih vrhova. Htio bih još reći, sve što stvaramo i što ćemo stvarati nije samo gomilanje materijalnih dobara na osobnoj razini, nego je bitno kakva će priča ostati iza nas. Priča o čovjeku i kad ga ne bude -  za kraj je kazao Božić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 20:28