StoryEditorOCM
Dalmacijapljesak laureatima

Županija nagradila zaslužne - među njima i novinarka "Slobodne" Ojdana Koharević

Piše PSD.
16. travnja 2013. - 22:43

Na svečanoj sjednici Skupštine Splitsko-dalmatinske županije održanoj u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika bilo je razloga za radost i slavlje; podijeljen je niz nagrada i povelja zaslužnima u raznim područjima društvenog djelovanja, kao i nagrade za cjeloživotno djelo; među potonjim laureatima bilo je i onih koji se za takvo što čine premladima.

Dakako, bitno je ono što su do sada napravili, poput prof. dr. sc. Emilija Marina, koji je, premda tek u stabilnim zrelim godinama, iza sebe ostavio čak 31 godinu predanog arheološkog rada, kao i rada na nizu publikacija te nešto više od šest godina u diplomaciji, kao veleposlanik RH pri Svetoj Stolici. - Da, reklo bi se da sam došao na kraj puta – našalio se kasnije u ćakuli prof. dr. sc. Marin, koji je u ime svih nagrađenih zahvalio onima koji su laureate predložili, odnosno izabrali.

‘Nagrada je lijep znak’

- Dakako, počašćen sam nagradom. To je, rekao bih, lijep znak, a držim da je najviše stigao zbog dugogodišnjeg arheološkog rada u Dalmaciji, osobito na području naše županije – skromno je kazao prof. dr. sc. Marin. A jedna od onih koja već godinama u novinarskom smislu iskapa vijesti, zanimljivosti i posebice male ljude iz svih krajeva naše županije novinarka je Ojdana Koharević iz “Slobodne Dalmacije”, koja je za svoj rad također dobila prestižno županijsko priznanje u kategoriji osobne nagrade.

- Suvišno je čak i reći da sam sretna i počašćena nagradom, drago mi je u ime svih nas novinara, što se barem na ovaj način naš, počesto obezvrijeđen rad ipak valorizira i cijeni. Ima i drugih zanimanja gdje su ljudi “na udaru”, ali to je u novinarstvu posebno izraženo.

Naravno, kad netko taj posao voli, kao što ga ja volim, ništa nije teško – priznala je ozarena kolegica, dugogodišnja iskusna reporterka.

Zadovoljstvo nije krio ni Pjero Baranović, dugogodišnji kolekcionar i promicatelj kulture u našoj županiji, koji je također u vitrinu spremio plaketu dodijeljenu u klasi osobne nagrade.

- Ovo mi je dosad najveće priznanje, a osobito mi je drago što je u povijesti grada prvi put prepoznata važnost filatelije i srodnih hobija u svrhu promicanja kulturnih i povijesnih vrijednosti. To nije samo priznanje dodijeljeno meni nego svim kolegama filatelistima – velikodušno je primijetio Baranović.

Niz projekata tek slijedi

Na Županijskoj skupštini koja je, uz svečarsku, imala i pomalo nostalgičnu notu, jer se stara garnitura pomalo oprašta od poslova koje je obavljala tijekom mandata na zalazu, govorio je i predsjednik Skupštine Petroslav Sapunar, kao i župan Ante Sanader, koji – nije nepoznanica – odlazi u Sabor, a svoje mjesto župana prepušta sljedećem, još neizvjesnom kandidatu.

Sapunar je podsjetio na dosad učinjeno, dok je Sanader istaknuo da niz projekata tek slijedi, a zahvalio je na suradnji cijeloj garnituri suradnika, s naglaskom na službenike u Županiji koji uglavnom ostaju u medijskoj sjeni a svojim su radom i te kako pridonijeli svemu učinjenom tijekom minulog razdoblja. Dodjela nagrada i svečana skupština zaključena je prigodnim domjenkom.

Piše Lenka Gospodnetić 
Snimio Paun Paunović / Cropix

Svi nositelji nagrada

Za životno djelo nagrađeni su prof. dr. sc. Emilio Marin, arheolog i bivši veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, prof. dr. sc. Ivan Pavić, rektor Sveučilišta u Splitu, te Vicko Sviličić, predsjednik Županijske udruge slijepih.

Osobne nagrade zavrijedili su Ojdana Koharević, novinarka “Slobodne Dalmacije”, za rad u novinarstvu, Pjero Baranović, poznati filatelist i predsjednik Dalmatinskog kolekcionarskog društva “Diokles”, prof. dr. Dragan Ljutić, dekan Medicinskog fakulteta u Splitu, Špiro Žižić, ravnatelj Doma kulture “Zvonimir” u Solinu, te snimatelj Petar Malbaša. Skupnu nagradu osvojili su HNK “Trogir”, KUD “Salona” , Odbojkaški klub invalida “Split”, Odsjek za intervenicijsku kardiologiju Kliničkog odjela za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Split, te Udruga “Zvjezdano selo” Mosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 17:01