StoryEditorOCM
Dalmacijaprvo u makarskom primorju, malo mjesto u krasnoj uvali u ekoakciji

Živogošće/Blato: tucanikom nasipaju plažu

Piše PSD.
17. veljače 2010. - 10:17

Malo će mjesto Živogošće/Blato, u prekrasnoj uvali, prvo na Makarskom primorju nasuti plažu na ekološki način. S plaže je pokupljeno veće kamenje, koje je ostalo nakon što su more i jaka južina odnijeli dobar dio žala, te će se samljeti drobilicom i usitnjeno vratiti na plažu.

 

 

U tome s velikim entuzijazmom sudjeluje i Davor Beroš sa svojom tvrtkom “Alto” za manje specijalne građevinske poslove. Do ljeta će more izvaljati i zaobliti oštre bridove tucanika, a već dogodine oblikovat će se obluci.

Plaže su problem

− Puno se prigovora čuje od ekoloških udruga i zelenih da se nasipanjem plaža zemljom zagađuje more, te smo došli na ideju da pokušamo na ovoj plaži u Blatu samljeti kamenje koje je već na njoj. Vidjet ćemo koliko će to biti skuplje, a zatim bismo ekološko nasipanje uveli kao praksu. Nastojali bismo da plaže čitavom dužinom budu pokrivene manjim šljunkom, da na njima ne bude velikih oblutaka i kamenja – rekao je direktor TZ-a mjesta Mate Brajković.

Kad se govori o pripremi sezone, uvijek su najveći problem plaže i njihovo uređenje, posebice na dijelu Živogošća u Blatu, gdje Neretva nanese velike količine svakakve prljavštine.

U Blatu je najjači udar juga, jer je to najistureniji dio Makarske rivijere u more, a Pelješki se kanal tu naglo sužava između Podbiokovlja i otoka Hvara.

Živogošće ne čini samo mjesto, nego i uzobalna mjestašca na devet kilometara morske linije. Čuvene su te plaže i uvale koje se prostiru duž sedam kilometara, a ograđene su s 3,8 kilometara plutača.

Kao i na ostalim dijelovima hrvatskog Jadrana, plaže su najvrjedniji resurs naše ponude i ljudi sve više shvaćaju da ih treba održavati s najvećom pažnjom i stručnošću.

ana dragičević / EPEHA, foto: ivo ravlić / cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:31