StoryEditorOCM
DalmacijaPORAŽAVAJUĆA SITUACIJA

Zatvaraju se područne škole u vrgoračkoj krajini

Piše PSD.
8. srpnja 2015. - 11:59
Bijela kuga koja posljednjih nekoliko desetljeća vlada Dalmatinskom zagorom, a posebno zapadnim dijelom Vrgoračke krajine, dovela je do potpunog odumiranja pojedinih sela. Dječji plač rijetko se čuje, zatvaraju se posljednja ognjišta i škole.

Tako se posljednji put ovih dana oglasilo školsko zvono u 83 godine staroj školi u Dragljanima, ustanovi koja je u najboljim godinama, tamo šezdesetih, brojila više stotina učenika. Inače, povijest školstva u Dragljanima seže u početke dvadesetog stoljeća, onamo se prije 1910. godine nastava održavala u crkvenoj kući, a onda u zgradi zaseoka Majstorovići.

Izgradnja današnje škole počela je 1932. godine, a nadograđivana je iza Drugoga svjetskog rata, dok je šezdesetih godina izgrađeno novo školsko krilo. Škola danas izgleda uistinu impozantno i lijepo, s više od 900 kvadrata površine, no, nažalost, u njoj više nema djece.

- Reorganizacijom školstva na području bivše općine Vrgorac osnivaju se dvije škole - OŠ “Ante Martinac” u Vrgorcu i OŠ “Vladimir Nazor” u Dragljanima, koja postaje matična škola Zavojanima, Kozici, Rašćanima, Dugim Njivama, Mijacima, Žlibini, te osmorazrednoj u Kozičkim Poljicima.

Prvi ravnatelj bio je Joze Ožić-Bašić, 1963. godine kad škola u Dragljanima postaje matična u njoj su bila 264 učenika, dok sa svim područnim odjeljenjima broji 856 učenika. U sljedećim desetljećima svjedočimo demografskoj pustoši u sjeverozapadnom dijelu Vrgoračke krajine, tako škola u Dragljanima 1987. postaje područna OŠ “Ante Martinac”, prepričava nam ravnatelj prof. Krešimir Kuran povijest školstva u Dragljanima.

Prvi veliki pad broja učenika bilježi se osamdesetih godina, a 2000. godine broj se drastično smanjio.

- Osamdesetih je broji učenika pao ispod stotinu, a u devedesetima se kreće od 48 do 55 učenika. No, 2000. godine broj učenika pada ispod 40, da bi u školskoj godini 2014./2015. školu pohađalo u osam odjeljenja samo dvoje učenika razredne nastave. Od iduće školske godine Područna škola “Dragljane” bit će zatvorena, s vrlo malom vjerojatnosti njenog ponovnog otvaranja, s obzirom na depopulaciju tog vrgoračkog područja.

Slična sudbina očekuje područne škole u Dugim Njivama, Ravči i Zavojanima. Ove zadnje bit će privremeno zatvorene, jer u sljedećim godinama moglo bi biti djece koja će ih pohađati. Sentimentalno sam vezan za školu u Dragljanima i teško mi pada njezino zatvaranje, jer je u njoj bio moj prvi prosvjetni radni dan, zaključio je prof. Kuran.

MATE PRIMORAC

‘Visi’ i škola u Velikom Prologu

U dogledno vrijeme slična sudbina mogla bi zadesiti još jednu područnu školu, onu u Velikom Prologu, jer se broj učenika iz godinu u godinu smanjuje, a djece iz obližnjih hercegovačkih mjesta, Crvenog Grma i Prologa, zbog problema s vađenjem propusnica sve više odustaju od pohađanja nastave u toj školi.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 17:02