StoryEditorOCM
Dalmacijamoć prirode

Zapanjujući kadrovi: snježna oluja bjesni na Biokovu; Pahulje će u subotu zabijeliti Dalmaciju!

Piše M. R.
13. siječnja 2017. - 15:49
biokovo

Na faceboook stranici Crometea oko 11 sati objavljen je video današnje snježne mećave koja na Biokovu nosi sve pred sobom. Do 11 sati palo je oko 20 cm snijega.

U 14 sati na Svetom Juri izmjerano je nula stupnjeva. Zadar je na 10, Split mjeri 11, Šibenik 12, a Dubrovnik 9. Najtoplija je Komiža s 14.7 stupnjeva Celzijevih.

Sutra snijeg u većem dijelu Hrvatske

Na splitskom području puše jako jugo i zatoplilo je. Počele su se odleđivati smrznute cijevi te su djelatnici Vodovoda i kanalizacije imali desetke intervencija zbog poplava i curenja vode, javlja HRT

Za dijelove Hrvatske oglašen je crveni i narančasti alarm. Postoji mogućnost da će se u pojedinim dijelovima države kiša lediti na tlu.

Prema prognozi DHMZ-a hladno i vjetrovito vrijeme nastavit će se i sljedeći tjedan, a izgledno je i do kraja siječnja.

Današnji dodir s "toplinom" bit će kratkoga daha, meteorolozi najavljuju zahladnjenje sa sjeverozapada, pa bi tijekom poslijepodneva kiša u unutrašnjosti postupno mogla prijeći u susnježicu i snijeg. Bijelih radosti se na kontinentu očekuje između 10 i 30 centimetara. 

Sutra ujutro gotovo će cijelo kopno biti pod snježnim pokrivačem, kaže meteorologinja RTL-a Dunja Mazzocco Drvar. 

U istočnoj Hrvatskoj bit će tanji, većinom do 10 centimetara, u središnjoj 10 do 15. Pokoji centimetar pokrit će i dijelove Istre i unutrašnjost Dalmacije. 

Snijeg koji može stvoriti ozbiljnije probleme u prometu očekuje se samo u Gorskom kotaru i Lici. I to ne zato jer će pasti 30 do 50 centimetara nego zato što će padati zajedno s burom pa će lokalno biti i vijavica. 

Bura će malo snijega donijeti i na Kvarner i istarsku obalu no tamo će se stvoriti samo dekorativni snježni pokrivač.

Na Jadranu će dan obilježiti na mahove olujno jugo koje će polako okretati u smjeru kazaljke na satu, najprije na oštro pa lebić, a u sjevernoj Dalmaciji prolazno je moguća i pulentada, uz koju se navečer i u noći more može prelijevati na obale otvorene prema zapadu i jugozapadu.

U subotu prijepodne u Slavoniji i Zagori padat će snijeg, a malo mokrog snijega može biti na obali, osobito na širem splitskom i makarskom području, a poslijepodne i u okolici Dubrovnika. Oborine će sa zapada slabjeti i prestati i djelomice će se razvedriti. Bit će hladno.

U nedjelju ujutro u unutrašnjosti ponegdje i dvoznamenkasti minus, a na moru oko nule uz buru i levant. Na kopnu sunčano. Na moru postupno više oblaka, a malo kiše može pasti prije svega na otocima.

Uz temperature ispod ili oko nule, snijeg koji će pasti danas neće se otopiti. No, čak i da se otopi, ljubitelji zimskih radosti doći će na svoje sljedeći tjedan. Snijeg će padati svakoga dana, a pokrivač će se debljati za po nekoliko centimetara na dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:12