StoryEditor
ZagoraLJUDINA IZ KOKORIĆA

Zagora obavijena tugom, ‘pola Dalmacije‘ došlo je ispratiti ratnika i lokalnog političara koji svoju bandiru nikada nije okretao kako vitar puše, a malom čovjeku uvijek je bio pri ruci

Piše Mate Primorac
26. siječnja 2022. - 21:25

Kolone vozila slijevale su se prema selu Kokorići kod Vrgorca, kako bi brojni građani na posljednji počinak ispratili Dobroslava Dodu Pervana, bivšeg predsjednika Gradskog vijeća Vrgorca i dragovoljca Domovinskog rata, te jednog od utemeljitelja lokalnog HDZ-a, koji je dugo godina bio član Gradskog odbora te stranke i zaposlenik Carine.

Stotine automobila natiskale su se uz cestu od Crpala do crkve sv. Jure, gdje je obitelj preminulog primala sućut. Praktički u Kokoriće se jedino moglo doći iz smjera Višnjice, i to "putem spasa“ koji je napravljen tijekom gradnje autoceste A1, kako bi mještani mogli izići iz svojeg sela za vrijeme velikih poplava.

A to sve govori o veličini ovog čovjeka kojeg su svi na svoj način voljeli, jer je bio dosljedan cijeli život. "Bandire" nikad nije mijenjao, a poštovao je druge i drugačije.

To je prenio i na članove obitelji i posao, pokazao je mlađim kolegama kako se može odgovorno raditi, a živjeti sa svojim narodom bez trzavica i neugodnosti.

Dodo je bio krhka zdravlja u posljednje vrijeme, ali i dalje ljudska gromada, o čemu će ostati svjedočenje o jednom potezu na južnom bojištu tijekom Domovinskog rata. Naime, pripadnik 156. vrgorsko-makarske brigade je tijekom akcije bio teško ranjen pa je svoje suborce preklinjao da ga ostave i spase svoje živote.

No, Pervan je satima sa skupinom mladića iz Vrgorske krajine izvlačio ranjenog suborca i tako mu na kraju spasio život. Medijski je rijetko javno nastupao, svoje stavove i vrijednosti držao je za sebe, ali sad već davne 2014. otvorio nam je dušu i u razgovoru za "Slobodnu" najavio pad HDZ-a s vlasti u Vrgoracu nakon dva desetljeća te ukazao na brojne propuste i odgovorne za te stvari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2022 22:14