StoryEditor
ZagoraIN MEMORIAM

Vrgorac se oprašta od Jeana Jacquesa: otišao je sjajan čovjek, vrhunski glazbenik i branitelj koji je Hrvatsku volio istim žarom kao Belgiju i Kongo

27. listopada 2020. - 19:55
Svi oni koji su poznavali Jeana Jaquesa Roskama, kažu da je bio skroman i samozatajanIgor Majstrović

Male vrgoračke ulice, sela i Pijaca, imale su dosta gradskih i seoskih legendi, ali jedan je bio poseban.

On je bio Jean Jaques Roskam, vrhunski glazbenik, a prije svega sjajan čovjek koji je Hrvatsku, Dalmaciju i Vrgorac volio istim žarom kao svoj rodni Kongo i Belgiju gdje je odrastao.

Ljubav ga dovela u Tinov grad, prvo se zaljubio u svoju Nelicu, a onda u vrgorački način života, ljude i običaje..

Bio je sastavni dio tog života, a ljudi su ga od milja prozvali „Crni Mate“. Prvi put u Vrgorac je kročio 1972.godine, a zauvijek je odlučio tu pustiti korijene sredinom 80-ih godina.

Sa svojom Nelicom dobio je dvoje krasne djece, Manušku i Matea, bivšeg nogometaša mnogih hrvatskih klubova, danas malonogometaša Vrgorca. Joško Radonić, predsjednik Kick-boxing kluba „Sv.Jure“, nekoliko desetljeća bio je veliki prijatelj s Jackom, zajedno su prošli mnoga toga i ova tužna vijest jako ga je pogodila.

Znao je da mu prijatelj boluje, ali mislio je da će dobiti i ovu bitku, kao i mnoge druge.

- Što reći? Sjajan čovjek, vrhunski glazbenik, jedan od najboljih gitarista na ovim prostorima. Svirao je u belgijskim grupama Machiavelli i Vaya Con Diosa, a poslije je s niškom „Galijom“ palio i žario. Surađivao je s mnogim svjetskim i hrvatskim glazbenicima. Mnogo toga smo prošli, znamo se 40 godina. S njim sam hodao po Bruxellesu, Beogradu...Čovjek koji je ostavio dubok trag na svakoga, no početkom Domovinskog rata pokazao je koliko je uistinu velik, ostavio je gitaru i stao Hrvatsku braniti kad je bilo najteže. To je u tom periodu bilo nezamislivo da jedan vrhunski glazbenik, koji je rođen u Kongu, a odrastao u Belgiji stane na branik Domovine - kazao nam je Radonić.

Svi oni koji su poznavali Jacka, kažu da je bio skroman i samozatajan, ali uvijek atraktivan za medije, tako je po njemu snimljen nizozemski dokumentarac „Jack the Balkans& I“.

Živio je glazbu, volio vrgoračka brda i doline i stvarao...

No, nažalost, svako malo, vrgoračke ulice ostaju bez svojih zaštitnih simbola, a jedan od njih bio je Jean Jacques Roskam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. studeni 2020 10:42