StoryEditorOCM
ZagoraPRIRODA JE JAČA

Vozačima na Dalmatini kroz Zagoru prijeti crna točka: ‘Presjekli su potok, bujica ide na kolnik!‘; pogledajte slike

Piše Mate Primorac
13. veljače 2024. - 08:16

Obilna kiša praćena olujnim jugom potopila je Zabiokovlje, posebno brdsko-planinska sela u zapadnom dijelu Vrgorske krajine, gdje su "udarila" stoljetna vrila i potoci poput Brstenice u Zavojanima.

Međutim, za vozače koji se kreću dionicom autoceste A1 od Gornjih Rašćana do Dragljana znatno je opasniji potok ispod Stolića kuća u Kozici čiji je tok tijekom izgradnje Dalmatine presječen, a odvodnja nije na riješena na kvalitetan način. Zbog toga se padaline, za vrijeme svake malo obilnije kiše, slijevaju na glavnu prometnicu i vozačima prijeti "vodeni klin".

Međutim, kako bi izbjegli bilo kakvu odgovornost za eventualne nesreće, nadležni iz "Hrvatskih autocesta" kod takvih nevremena odmah znakovima ograniče brzinu na tom dijelu kolnika.

Krški prostor u ovom kraju premrežen je podzemnim tokovima, dobar dio njih utihnuo je nakon miniranja tijekom izgradnje autoceste, a negdje su slivne vode okrenute prema selima, kao u Kokorićima tijekom radova na vijaduktu "Crip".

Zbog tog problema se našoj medijskoj kući u nekoliko navrata javljao Joško Bulog iz Kokorića, istiući kako mu je garaža učestalo pod vodom radi tih zahvata u prostoru. Fotografije s lica mjesta pogledajte u nastavku:

image
Privatni album
image
Privatni album
image
Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 06:22