StoryEditor
Zagoraiznenadne promjene

Vlasnica jedinog imotskog fitnessa Sanda Lončar: Županijo, zašto su teretane opasnije od vjenčanja s 50 ljudi?!

30. kolovoza 2020. - 19:21
'Odgovorno tvrdim da se kod nas nitko nije zarazio', ističe čelnica fitness centra 'Tempo'Ilustracija/AFP

I vodstvo i djelatnici fitness centra "Tempo", jedinog takvog prostora u Imotskom, podignuli su svoj glas zbog zatvaranja fitness centara u našoj županiji, a svoj su stav i (prosvjedni) zahtjev za ukidanje mjere uputili i gradskom Stožeru civilne zaštite.
Vlasnica "Tempa" Sanda Lončar obrazložila je svoj stav i s našim čitateljima podijelila svoje viđenje situacije u tom poslovnom sektoru.

– Vezano uz mjeru zatvaranja fitness centara na području Splitsko-dalmatinske županije, izražavam svoje duboko neslaganje i suosjećam sa svim kolegama iz naše zajedničke djelatnosti. Nakon što smo jedva preživjeli prvi proljetni "lockdown" i ljeto koje je samo po sebi slabo poslovno razdoblje za ovaj oblik rekreacije i terapije građana, neugodno nas je zatekla ova prekonoćna mjera županijskog Stožera. Mjera nije realna ni pravedna, već je, naprotiv, nelogična, diskriminirajuća i pravno upitna – ističe Lončar.

Prema njezinim riječima, to je jedina mjera u Hrvatskoj kojom se zabranjuje jedna cijela gospodarska, ali i rekreacijska djelatnost, i to na području najveće i najnaseljenije županije.

– Nitko nije javno postavio pitanje ima li sve to smisla iako se njome izravno ugrožava pravo na rad našeg centra i djelatnika. Ako postoje indicije i dokazi da je jedan fitness centar unutar županije žarište zaraze, to je svakako trebalo objaviti i zaštititi njegove klijente, radnike i sve povezane osobe, dakle postupiti po svim mjerama i pravilima kojih se mi od početka pandemije striktno pridržavamo. Je li manja opasnost od zaraze na svadbi s 50 uzvanika nego u teretani gdje vrijedi pravilo da na deset četvornih metara prostora dolazi jedan korisnik?! – ne krije ogorčenje naša sugovornica.

Lončar naglašava da je "Tempo" jedina teretana na području Imotske krajine, odnosno unutar zone koja graniči s BiH, Vrgorskom krajinom, Makarskim primorjem, Cetinskom krajinom i omiškim zaleđem.

– Ispada da na cijelom tom prostoru, većem od 700 četvornih kilometara, samo naša četiri djelatnika ne smiju raditi, jedino smo mi opasnost za širenje zaraze. Mi se odgovorno pridržavamo propisanih pravila, čak i sad, unatoč pozivanju na građanski neposluh i unatoč činjenici da ovakve mjere nemaju pravnu pozadinu, a upitno je i na koji način funkcioniraju sankcije u slučajevima nepridržavanja – naglašava vlasnica, te dodaje:

– S punom odgovornošću naglašavam da se u fitness centru "Tempo" nitko nikad nije zarazio. Zatvaranjem teretane u ovakvim uvjetima, a posebno kad najava mjere i njihova provedba nastupe iznenada, praktično u istom danu i bez uvida koliko će trajati, gotovo nas prisiljava da stopiramo EU-ov projekt koji provodimo i svih naših četvero zaposlenika pošaljemo na burzu rada!

Tijekom proljetnog zatvaranja vrata velike većine djelatnosti nismo koristili državne potpore za očuvanje radnih mjesta niti smo otpuštali djelatnike, ali ni smanjivali njihova primanja.

Zašto Županija nije odmah uz mjeru zatvaranja ponudila financijsku naknadu kako bi spriječila masovno zatvaranje i otkaze? Zašto nas nisu konzultirali, nego su samoinicijativno i nestručno donijeli tako restriktivnu mjeru?! Kod zadnjeg "lockdowna" smo zatvorili "Tempo" i prije nego što su nastupile zabrane, a i sada bismo učinili isto da je postojala bilo kakva sumnja da je naš centar potencijalno žarište. Za odgovorno ponašanje, kako smo već naglasili, ne trebaju nam striktne mjere, već nas na to primorava naša osobna, moralna i profesionalna odgovornost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. siječanj 2021 10:54