StoryEditorOCM
ZagoraODLUKA IZ ZAGREBA

Vlada raspustila općinsko vijeće dalmatinske općine, za povjerenicu je izabrana županijska pročelnica, evo što će raditi

Piše Toni Paštar
28. ožujka 2024. - 20:44

Anamarija Bralić Silić povjerenica je Vlade RH za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskog vijeća općine Otok. To je na zatvorenom dijelu sjednice u četvrtak poslijepodne odlučila Vlada koja je prethodno, na otvorenom dijelu, na prijedlog Ministarstva pravosuđa i uprave donijela rješenje o raspuštanju otočkog Općinskog vijeća.

Anamarija Bralić Silić je diplomirana pravnica, zaposlena je u Splitsko-dalmatinskoj županiji i na dužnosti je pročelnice Upravnog odjela za upravljanje nepokretnom imovinom, izgradnju i održavanje.

U općini Otok čije Općinsko vijeće ne funkcionira od kraja prošle godine zadaća povjerenice bit će donošenje dokumenta o privremenom financiranju kako bi općina kao institucija mogla funkcionirati i ispunjavati svoje zakonske obveze te organizacija pripreme i provođenje izbora za novi saziv Općinskog vijeća.

image

Otočani će morati na prijevremene izbore

Vojko Bašić/Cropix

Povod za raspuštanje Općinskog vijeća općine Otok je nedonošenje općinskog proračuna za 2024. godinu.

Od ukupno 13 vijećnika na zasjedanju održanom 28. prosinca 2023. godine nazočilo ih je 10 i to 6 vijećnika NL načelnika Dušana Đule i 4 vijećnika HDZ-a.

Odsutni su bili dvojica vijećnika HSP 1861 i jedna vijećnica NL Dušana Đule.

Prije glasovanja jedan vijećnik HDZ-a napustio je sjednicu zbog odlaska na rad u noćnu smjenu.

Za predloženi proračun glasala su 4 vijećnika NL Dušana Đule, dva su bila protiv, a 3 nazočna vijećnika HDZ-a ostali su suzdržani.

Kako Općinsko vijeće, poslije odbijanja predloženog proračuna, nije donijelo ni odluku o privremenom financiraju stvorili su se uvjeti za raspuštanje Općinskog vijeća, postavljanje Vladinog povjerenika i izlazak Otočana na prijevremene izbore na kojima će izabrati novih 13 vijećnika koji će do redovnih izbora činiti Općinsko vijeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 11:56