StoryEditor
ZagoraDVODNEVNI POVODANJ

Velike kiše oko Vrgorca odsjecaju sela i preplavljuju ceste, aktivirali su se i izvori koji su mirovali više od 10 godina, a dio naselja je - bez vode

Piše Mate Primorac
4. prosinca 2020. - 12:15

Olujno nevrijeme praćeno jakom kišom i grmljavinom stvorilo je brojne probleme na području Vrgorske krajine.

Oborine nisu prestajale gotovo 48 sati, a prema kišomjeru Državnog hidrometeorološkog zavoda u Rašćanima palo je 320 litara po četvornom metru. To je dovelo do toga da su "udarili" brojni izvori, pa i oni s kojih voda nije potekla više od 10 godina poput Žiline u Dubravi.

Trenutno se promet cestom Vrgorac-Orah odvija preko Vrgorskog mosta i državnom cestom Vrgorac-Ploče preko Vinskog mosta, no pitanje je do kada, jer je voda prešla preko kolnika, a kiša ne prestaje padati. Osim toga, brojni izvori koji su se aktivirali tijekom protekla dva dana spuštaju se do polja, što će stvoriti probleme i donijeti nove količine vode do spomenutih mostova i cesta.

Svaka malo jača kiša već standardno probije u vrgorski Dom športova "Davor Jović, junak Domovinskog rata" i vrijeme je da se nadležni konačno uhvate u koštac s tim problemom.

No, jedna nevolja ne dolazi sama, pa su zbog velike količine oborina iz tvrtke "Komunalno" uputili obavijest građanima da se zamutila voda s izvora Banja i Butina, te da je zbog predostrožnosti treba prokuhati prije konzumacije. Kako doznajemo, grmljavinsko nevrijeme dovelo je do kvara na crpnoj stanici "Vrgorac", pa su bez vode ostala naselja Ravča, Višnjica, Kljenak, Duge Njive, Dragljane, Zavojane, Kozica, Rašćane i Župa Biokovska.

Radnici „Komunalnog“ unatoč velikom nevremenu jučer su otkonili kvar oko 14 sati na crpnoj stanici, pa je za sva sela, osim Kljenka i Dugih Njiva, vodoopskrba normalizirana.

- Danas momci osposobljavaju crpnu stanicu u Kljenku, tu smo imali isto štete od grmljavine, ali budući da jučer uopće nije bilo električne energije u selu, nismo mogli vidjeti što je sve "izgorilo". Vjerujem da ćemo tijekom dana omogućiti isporuku vode za Kljenak i Duge Njive - kazao nam je Miljenko Polić, direktor gradske tvrtke.

Grmljavinsko nevrijeme napravilo je velike probleme na telefonskim priključcima, a po tom pitanju najviše su stradala Stilja i Duge Njive.

Pune ruke posla imaju i djelatnici tvrtke "Županijske ceste Split" koji rade na otklanjanju brojnih odrona koji su pali na prometnice.

Voda je odsjekla selo Kutac potpuno od svijeta, do njega se ne može ni preko Bunine, a ni s druge strane od Vinskog mosta. No, to je problem koji već desetljećima muči stanovnike ovog mjesta, a do sad nitko nije pokazao neki veliki interes da to riješi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. srpanj 2021 22:43