StoryEditor
ZagoraI GRAĐANE SE PITA...

Uzbuna u Trilju: Nećemo dopustiti betonizaciju parka i premještanje spomenika Cetini! Gradonačelnik Šipić: Ne znam što je sporno, park treba obnoviti

17. lipnja 2020. - 10:29
Je li došlo vrijeme da vrijedno umjetničko djelo renomiranog hrvatskog kipara Vanje Radauša iz 1958. ustupi mjesto 'betonu'?

Projekt uređenja gradskog parka u Trilju izazvao je burnu reakciju dijela javnosti i kulturnih djelatnika, pa je peticiju Građanske inicijative "Stop betonizaciji gradskog parka Trilj" potpisalo više od 740 građana.

Zamjeraju gradskim vlastima netransparentnost, pretjeranu i bespotrebnu betonizaciju, postavljanje sanitarnog čvora uz rijeku, a posebno im je zasmetalo micanje Spomenika Cetini renomiranog hrvatskog kipara Vanje Radauša iz 1958. godine.

- Riječ je o projektu koji će devastirati izvorni koncept gradskog parka, dislocirati vrijedni spomenik, bespotrebno betonizirati veće površine, porušiti stabla i umanjiti njegove krajobrazne kvalitete.

Projekt rekonstrukcije i obnove parka ukazuje na nepoštovanje i nerazumijevanje izvornog koncepta gradskog parka, koji je do sada i u svojim izvornim gabaritima prepoznat kao najvrjedniji javni prostor Trilja te je sa spomenikom rijeci Cetini postao prepoznatljiv simbol materijalne kulturne baštine.

Upravo iz tih razloga prioritet gradskih vlasti i građana Trilja trebali bi biti valorizacija, očuvanje, obnova i zaštita gradskog parka kao cjeline, a ne njegova devastacija i betonizacija.

Projekt rekonstrukcije i obnove gradskog parka Trilj želimo zaustaviti i zahtijevamo da se njegova obnova realizira prema konzervacijskom principu koji uvažava izvorni koncept parka, što zasigurno ne podrazumijeva dislociranje spomenika i betoniranje terena za mali nogomet na njegovu mjestu – smatraju potpisnici peticije.

Njima su se priključili i stručnjaci poput dr. Marka Špikića s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, dr. Sanje Horvatinčić s Instituta za povijest umjetnosti, Ane Dane Beroš, dopredsjednice Udruženja hrvatskih arhitekata, dr. Dalibora Prančevića i dr. Silve Kalčić s Filozofskog fakulteta u Splitu, dr. don Josipa Dukića sa splitskog KBF-a i drugih, a inicijativu je podržalo i Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske na čelu s predsjednikom dr. Zvonkom Makovićem.

Predsjednica Građanske inicijative i inicijatorica peticije, povjesničarka umjetnosti Anđela Galić navodi da su se stručnjaci nadležnog Konzervatorskog zavoda u Splitu, Sandra Belas i Joško Plejić na sastanku s projektantom Hrvojem Botom izjasnili protiv premještanja Radauševog spomenika, kojem je prije tri godine istekla preventivna zaštita te propustom nadležnih službi Ministarstva kulture nije evidentiran kao kulturno dobro.

image
Povjesničarka umjetnosti Anđela Galić, inicijatorica peticije koju je potpisalo više od 740 građana
PRIVATNI ALBUM


- Od gradskih vlasti tražimo da se očituju, odustanu od takvog projekta i pokrenu izradu novog projekta. Mnogo je otvorenih pitanja i nejasnoća, primjerice, zbog čega se spomenik i park tretiraju kao dvije odvojene cjeline. Gdje se može vidjeti projekt njegove demontaže i rekonstrukcije i tko ga je odobrio?

Na upit gradskim vlastima da daju na uvid i drugi dio projekta, koji se odnosi na demontažu i restauraciju Spomenika, odgovorili su da taj projekt još nisu niti naručili! U financijskom izvješću projekta stoji stavka "skladištenje spomenika", pa nije jasno bi li se Spomenik ikad obnovio i vratio na svoju poziciju – ističe Anđela Galić

Gradskoj vlasti zamjera manjak transparentnosti prema građanskoj javnosti prilikom tako značajnog uređenja javnog prostora.

Prvenstveno se tu misli na otvaranje javnog arhitektonskog natječaja, čije bi radove ocjenjivala stručna komisija, no u slučaju triljskog parka stvari se nisu tako razvijale: najbolji rad je odabran po neznanim kriterijima, prva faza projekta, gradnja parkirališta, već je realizirana, a neposredno prije početka druge faze nepotpun projekt je dan na uvid građanima preko interneta.

U Građanskoj inicijativi protive se gradnji betonskog igrališta na mjestu Spomenika Cetini, navode kako malonogometnom terenu nije mjesto usred parka, tim prije što istovrsno igralište postoji iznad sportske dvorane, pedesetak metara zračne linije od Spomenika, niti kilometar od parka je velikonogometno igralište ŠRC Luke Trilj, a još dva igrališta su na oko dva kilometra od parka, u Vedrinama i Čaporicama te u Košutama, na oko tri kilometra udaljenosti.

- Ovom sadržaju nije mjesto u centru zelene oaze grada jer ima mnogo prikladnijih lokacija za njegov smještaj. Smatramo bespotrebnim i gradnju betonske pozornice s obzirom na mogućnost alternativnih rješenja, poput nabave montažne pozornice. Držimo i da će gradnja javnih WC-a na Cetini umanjiti estetsku vrijednost vizure šetnice – zaključuje Galić, a svoje su primjedbe i peticiju priložili javnom uvidu.

Gradonačelnik Trilja Ivan Šipić ostao je zatečen peticijom i inicijativom građana, te negira da je riječ o netransparentnom projektu, vrijednom oko tri milijuna kuna:

- Kako može biti nešto netransparentno kad smo projekt stavili na dvotjedni javni uvid, svima je dostupan i svi mogu prilagati primjedbe, što znači da ćemo prijedloge ili prigovore koji budu opravdani uvažiti.

Jedina naša namjera je urediti središte grada, a njegovo zeleno srce je gradski park, te privući građane svih generacija, od vrtićkog uzrasta do najstarijih. Kako ćemo to postići nego dovođenjem sadržaja u park: od dječjeg igrališta za najmlađe, preko sprava za vježbanje za mlađariju, do uređenja šetnice, klupa, pa i parkirnih mjesta – objašnjava Šipić, osvrćući se i na najsporniju točku, izmještanje Radauševa spomenika.

image
Gradonačelnik Ivan Šipić u Gradskom parku: Ma kakva betonizacija!?


- Ma kakvo skladištenje?! Spomenik Cetini već je godinama zapušten i devastiran, već smo naručili izradu dviju glava koje nedostaju, što će stajati oko 80 tisuća kuna, kompletni spomenik ćemo obnoviti, osvijetliti i omogućiti proticanje vode kao njegova sastavnog dijela, budući da je taj bazen godinama u usmrđenoj vodi i tako sanitarno opasan za zdravlje ljudi.

Istina, projekt predviđa premještanje spomenika bliže cesti, na još vidljiviji položaj, i time će i spomenik i građani biti na dobitku – kaže gradonačelnik Šipić, koji peticiju smatra neozbiljnim "klikanjem" na internetu bez pravog uvida u projekt uređenja parka.

- Volio bih da umjesto "klikanja" na peticiju dobijemo što više kvalitetnih prijedloga i pokrenemo kvalitetnu raspravu, upravo tome služi javni uvid. To se odnosi i na igralište o kojem je riječ, priznajem da je oznaka "betonsko" malo nespretna, riječ je u stvari o mekoj podlozi koja će se na suvremen način uklopiti u ambijent parka.

Što se tiče protivljenja WC-ima, smatram da je to apsurdno. Pa ne možemo urediti park u koji želimo privući stotine građana a da nemamo uređene sanitarne sadržaje, to bi bilo ispod svake civilizacijske razine – smatra gradonačelnik Šipić, uvjeren da će Trilj ovim projektom dobiti vrhunski javni prostor i neće izgubiti ništa od ambijentalnosti.

item - id = 1026937
related id = 0 -> 1119953
related id = 1 -> 1119648
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2021 21:08