StoryEditorOCM
Zagoravad šuti, mi ne

Uprava Viteškog društva analizirala 307. alkarskeh svečanosti, no zaboravili su spomenuti nekoliko posebno važnih detalja

16. kolovoza 2022. - 11:16

Upravni odbor Viteškog alkarskog društva (VAD), Časni sud i Nadzorni odbor sa zajedničke su sjednice, na kojoj su napravili analizu 307. alkarskih svečanosti, uputili priopćenje javnosti u kojemu navode da su “Bara, Čoja i Alka održane u duhu tradicije, u skladu sa Statutom i alkarskim pravilnicima”.

Navode da je poslije dvostrukog pripetavanja pobjednik Bare postao Ivo Zorica, poslije trostrukog na Čoji pobijedio je Frano Talaja, a nakon dvostrukog pripetavanja slavodobitnik 307. Alke postao je Frano Ivković. Naglašavaju kako je povorka dostojanstveno prošla ulicama Sinja i oduševila posjetitelje, a na trkalištu je bio impresivan nastup. Uz zvuke Gradske glazbe Sinj, povorka čvrsta koraka i uzornog držanja izazvala je oduševljenje gledatelja.

Za takvu Alku uprava VAD-a zahvaljuje pokrovitelju svečanosti, predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću, predsjedniku Slovenije Borutu Pahoru, koji je bio gost na Milanovićev poziv, zastupnicima Hrvatskog sabora s predsjednikom Gordanom Jandrokovićem na čelu, ministrima u Vladi s premijerom Andrejem Plenkovićem na čelu, časnicima Hrvatske vojske sa zapovjednikom HRM-a kontraadmiralom Ivom Raffanellijem na čelu, crkvenim velikodostojnicima predvođenim splitsko-makarskim nadbiskupom mons. Draženom Kutlešom, sveučilišnim rektorima i svima drugima koji su svojom nazočnošću uveličali sinjsku feštu.

Alkari su posebno zahvalili “Hrvatskoj elektroprivredi” te brojnim drugim sponzorima i donatorima koji su financijski potpomogli da se 307. Alka održi na zavidnoj razini. Zahvale su upućene svim medijskim djelatnicima i njihovim kućama, posebno Hrvatskoj televiziji, Slobodnoj Dalmaciji i Hit radiju, iznad svega puku Sinja koji je još jednom otvorenog srca dočekao sve pristigle goste, komunalce i sve druge bez čijeg izravnog doprinosa Alka ne bi bila pripremljena i izvedena na najvišoj organizacijskoj razini.

U priopćenju iz VAD-a nisu naveli još nekoliko važnih detalja. Za vrijeme odvijanja završnice Alke na stazi trkališta nije se čuo ni jedan zvižduk, najviši državni dužnosnici, koji su proteklo vrijeme svojom verbalnom “razmjenom vatre” punili medije, u Sinju su, očito, dogovorili “primirje”.

Mario Šušnjara imao je uspješan debi, pa je tako i stvarno postao alkarski vojvoda. A i gradonačelnik Miro Bulj, koji je blistao od zadovoljstva što mu je Sinj pun gostiju, kojega inače “ne drži mjesto”, najveći dio trajanja Alke uspio je prosjediti u svečanoj loži, na što se vjerojatno prisilio nakon potaknutog skandiranja njegova imena jedne skupine iz gledališta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 13:09