StoryEditor
Zagoranajgore je prošlo

U Kokorićima razina vode konačno počela opadati. Pranić: Poplava za sobom ostavlja katastrofu, tek nas čeka pravi posao. Očekujemo pomoć vojske

Piše Damir Šarac, Hina
13. prosinca 2020. - 09:13

Na poplavljenom području naselja  Kokorići pored Vrgorca, u nedjelju u prijepodnevnim satima razina vode je po prvi puta od izbijanja poplave počela opadati, izjavio je Toni Poljak iz splitskog HGSS-a.

- Primjetno je blago opadanje razine vode, a pošto su metrološke prognoze povoljne i bez  kišnih oborina  nadamo se da će se intenzitet opadanja vodostaja pojačati - rekao je  Poljak za Hinu.

Podsjetio je kako je porast vodostaj na vrgoračkom području koje poplavljeno već tjedan dana, u subotu dostigao svoj maksimum.

- Vjerujemo da sada ulazimo u razdoblje otjecanja vode s poplavljenog područja i normaliziranja stanja kojem će se obavljati sanacija terena zahvaćenog vodom - kazao je Poljak.

Vrgorački gradonačelnik Ante Pranić ovih dana gotovo ne silazi sa spasilačkih čamaca HGSS-a, organizira pomoć ljudima, dočekuje županijske i državne delegacije i kaže nam da kući dolazi tek oko ponoći.

- Malo smo spavali, umorni smo, ali smo živi i zdravi, mogu reći da je ured gradonačelnika zadnji tjedan bio preseljen u Kokoriće. Strašno je to što se dogodilo Kokorićanima, pet kuća potpuno je poplavljeno i već sada moramo razmišljati kako ćemo im pomoći.

Ostali stanovnici funkcioniraju uz pomoć HGSS-ovaca koji su već napravili bezbroj vožnji poplavljenim mjestom da bi ih prevezli na suho i vratili kućama. Riječ je o devedesetak stanovnika u 26 domaćinstava, kojima je potrebna svakodnevna pomoć. Neizmjerno smo zahvalni ljudima iz HGSS-a koji su danonoćno s nama i nadljudskim naporima pomažu stanovništvu, pokazali su se kao najkvalitetnija sila koju Hrvatska ima u sektoru spašavanja.

Sreća u svoj ovoj nesreći jest da se poplava dogodila u ovom razdoblju, a ne u proljeće ili u ranu jesen, jer bi štete u poljoprivredi bile milijunske. Pored Kokorića, uništena su polja u Rastoku i Jezeru, oko trideset hektara poljoprivrednog zemljišta je propalo.

S Hrvatskim vodama moramo razmotriti kako osigurati odlijevanje u slučaju budućih poplava, a rješenja nema puno, ima samo jedno koje je već odavno isplanirano: probijanje kanala kojim bi voda otjecala prema Birini te dalje u more. Jedan takav tunel već postoji i izgrađen je davne 1938. godine, onda je jasno koliko se dugo nije ulagalo u ovakvu infrastrukturu - objašnjava gradonačelnik Pranić.

- Ali ne nadamo se da će se voda brzo povući, s obzirom na prijašnja iskustva to bi moglo trajati i tjednima. Tek tada nas čeka pravi posao jer voda iza sebe ostavlja pravu katastrofu i očekujemo pri tom pomoć Hrvatske vojske, posebno u čišćenju i dezinfekciji, te plinskim pećima jer je električno napajanje uništeno - zaključuje gradonačelnik Pranić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 11:15