StoryEditorOCM
ZagoraCURI NA SVE STRANE

Stiže veliki udar za stanovnike Zagore: poskupljuju računi za više od 50 eura godišnje, njihovo plaćanje je neizbježno

Piše Braco Ćosić, Josipa Rimac Vlajčić
12. siječnja 2024. - 08:26
Velik dio Imotske krajine i dio općine Šestanovac opskrbljuje se vodom s izvorišta rijeke Vrljike, a sustav je vrlo kompliciran i skupBraco Ćosić

Imoćane i dio stanovnika općine Šestanovac u veljači čeka poskupljenje vodnih usluga.

Iz “Vodovoda Imotske krajine” uputili su najavu kako će se s prvim danom mjeseca ožujka na računima domaćinstava naći iznos za uplatu povećan za otprilike 20 posto u odnosu na aktualni. Ako je riječ o gospodarskom subjektu, cijena na uplatnicama porast će za oko 15 posto, a niti socijalna kategorija građana neće proći lišo – njih očekuje poskupljenje vode za 10 posto.

U toj komunalnoj tvrtki ističu da se iznosi tog “režijskog” troška za kućanstva, gospodarstvo i javni sektor nisu mijenjale nešto više od 10 godina, a novi cjenik izglasan je na posljednjoj sjednici Skupštine “Vodovoda” u kojoj sjede predstavnici Grada Imotskog i svih okolnih općina.

Upravo su lokalni političari do sada pokušavali “kupiti” socijalni mir među građanima na način da su dio novca svojih poreznih i komunalnih obveznika posredstvom proračuna prebacivali “Vodovodu Imotske krajine” za pokrivanje troškova.

Budući da je opskrbni sustav zbog reljefnih prepreka vrlo složen i skup jer se voda crpi s glavnog izvorišta rijeke Vrljike i onda prepumpava na nekoliko velikih spremišta na uzvisinama, troškovi električne energije koja se koristi za pogon crpki su enormni. Jednako enormni su i gubici u mreži, pa se oni pokušavaju smanjiti.

Sve to u praksi znači da će račun za vodoopskrbu i odvodnju prosječnoj imotskoj obitelji koja mjesečno potroši otprilike 10 kubika vode, s dosadašnjih 21,61 euro narasti za nešto više od četiri eura, odnosno na 25,99 eura koji će se naći na novoj uplatnici, prema najavljenom poskupljenju od 20 posto.

image

Direktorica Mirela Jukić

Privatni album

Ako to pomnožimo s 12 mjeseci, poskupljenje vode i nije tako mala stavka kućnog budžeta jer za naš primjer to znači godišnje izdvajanje gotovo 50 eura više ili dvije nove mjesečne “rate”, ali iz “Vodovoda” kažu – drugačije se ne može.

Ako ste gospodarstvenik, proći ćete kap bolje; račun za potrošnju 10 kubika vode, s uračunatim troškovima odvodnje, porast će za 17 posto.

Primjer mjesečnog računa od 34,04 eura razlikovat će se za povećanje od gotovo šest eura, odnosno u konačnici će iznositi 39,78 eura.

Nova direktorica “Vodovoda Imotske krajine” Mirela Jukić rekla nam je kako zadnjih 10 godina nisu mijenjane cijene usluga te tvrtke i da u valu općih poskupljenja naprosto ne mogu poslovati po dosadašnjem sustavu.

- Cijene u “Vodovodu Imotske krajine” zadnji put su korigirane 2013. godine te je poslovanje s takvim iznosima neodrživo. Velik utjecaj na formiranje iznosa naših usluga ima potrošnja električne energije, čije su cijene zadnjih godina višestruko porasle. Osim električne energije i svi drugi ulazni parametri su poskupjeli, primjerice sirovine i materijali - tvrdi Jukić.

Racionalnim poslovanjem i smanjenjem gubitaka vode kroz projekte nastojat će se smanjiti troškovi poslovanja kako bi računi za vodoopskrbu i odvodnju ostali nepromijenjeni u budućnosti, tj. kako bi se zadržale (n)ove cijene.

Projekt izgradnje vodovodnog i kanalizacijskog sustava poznat kao “Aglomeracija Imotski” koji je posljednjih godinu dana aktualan u vidu brojnih radova, iskapanja i prokopavanja na području Imotske krajine i čiji kraj građani (ne)strpljivo čekaju, manje-više ide po planu:

- Projekt je lokalnog karaktera i sufinanciran je sredstvima EU-a u okviru Operativnog programa za konkurentnost i koheziju od 2014. do 2020. godine, a sada je prebačen u novi fond financiranja. Prvog dana 2024. iz spomenutog Operativnog programa projekt je pod okriljem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti - time je omogućen nastavak financiranja provedbe već započetih investicija koje se odnose na manje dijelove sustava javne vodoopskrbe i javne odvodnje otpadnih voda.

U osnovi za radove u sklopu projekta nema promjena, već se mijenja samo izvor financiranja. Što se tiče radova, kažu iz “Vodovoda Imotske krajine”, oni su zahtjevni i dugotrajni i iziskuju strpljenje, ali cilj će biti dosegnut, a to je unaprjeđenje vodnokomunalne infrastrukture i uz očekivane poteškoće koje prate ovako veliki projekt ipak nema velikih izmjena i odgoda.

Idućih nekoliko mjeseci Imoćane čeka asfaltiranje raskopanih prilaza kućama, završetak radova na kanalizacijskim i vodoopskrbnim mrežama, sanacije curenja, odnosno gubitaka vode, novi kolektori, kanali i popravci cjevovoda i svakakva čudesa koja se tiču ogromnog projekta vrijednog 38,33 milijuna eura, ali i, mnogima jednako važno, nešto viši računi za vodu u poštanskom sandučiću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:08