StoryEditor
Zagorazapinje projekt

Stigla i druga žalba za Lećevicu, skuplji računi za ‘smećarinu’ sve su bliži, a očito je i da do 2022. nećemo uspjeti odvajati traženih 50% otpada

18. veljače 2020. - 18:56
Vojko Bašić/Hanza media

Na otvoreni natječaj za projektiranje i izgradnju županijskog centra za gospodarenje otpadom kod Lećevice stigla je još jedna žalba zbog koje, kako se i očekivalo, cijeli postupak neće proći glatko!

Nakon hrvatske podružnice austrijskog “Strabaga”, svoj prigovor Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave uputila je i bračka “Geotehnika”, vlasnički povezana s tvrtkom “G.T. Trade” koja trenutno sanira Karepovac.

Tako je niti 10 dana od objave nadmetanja za posao vrijedan 412 milijuna kuna stopirana utrka za izbor graditelja “tvornice smeća” u Šilovića docima kod Kladnjica koja se već najavljuje puna dva desetljeća.

Nije se puno čekalo

Nakon dugogodišnjih porođajnih muka, priča i mnogobrojnih najava realizacije tog velebnog projekta kojim bi se smećem i “gospodarilo”, 3. veljače objavljen je natječaj za izgradnju, ali točno 10 dana kasnije, iako su dvaput provedeni prethodno savjetovanje s gospodarskim subjektima i kontrole cjelokupne, poveće dokumentacije, stigla je i prva žalba, da bi malo poslije došla još jedna.

I to iz “Geotehnike” iz Selaca, s uredom u Rugvici kod Zagreba, koja u svom “CV-u”, među ostalim, ima i iskustvo gradnje reciklažnih dvorišta te sanacije odlagališta otpada. Vjerojatno ta tvrtka nije posljednja u nizu žalitelja budući da je natječaj otvoren sve do 1. travnja, do kada bi svi zainteresirani za značajan i financijski “težak” projekt trebali dostaviti tražene dokumente, ali i položiti milijun kuna radi ozbiljnosti ponude.

No, ovim žalbama se zaustavlja cijeli proces, sve dok ih Državna komisija ne usvoji ili odbije, a za odlučivanje ima mjesec dana.

Iz svega se može “iščitati” kako se prigovorima kupuje (i) vrijeme za što bolju pripremu dokumentacije, no vrijeme za izgradnju županijskog centra odavno je isteklo, pa će građani itekako plaćati “penale”. Jer do 2022. godine, ako projekt do tada i bude ostvaren, nećemo uspjeti odvajati traženih 50 posto otpada.

U županijskoj tvrtki “Regionalni centar čistog okoliša” (RCČO), koja je zadužena za gradnju moderne infrastrukturne građevine u Zagori, trenutačno je zaposleno 10 djelatnika, pri čemu se već gotovo tri tjedna čeka i imenovanje novog čelnika, jer je dosadašnjoj privremenoj upraviteljici mandat istekao 31. siječnja.

Prema kalkulacijama, već se za rad RCČO-a potrošilo više od 20 milijuna kuna, a da se zemljište od privatnih vlasnika na području Kladnjica nije otkupilo. K tome, još nije dovedena ni potrebna infrastruktura. Usporedbe radi, isti centar u Ljubljani, koji je građen po istom sistemu i također financiran iz europskih fondova, realiziran je u zadanom roku, pa je slovenska metropola proglašena prvom europskom “zero-waste” prijestolnicom, s najviše odvojenog otpada.

Ljubljančani su tijekom podizanja objekta imali povećane račune za odvoženje smeća, ali kada je sve profunkcioniralo u vezi s otpadom – odvajanje, recikliranje, gospodarenje – sada imaju za trećinu manje cijene “smećarine”.

Uz čistiji grad, naravno!

Hoće li to dočekati i stanovnici naše županije, koji i u 21. stoljeću svoje smeće odlažu na 15 neuvjetnih, otvorenih deponija, pitanje je za milijun kuna. Jer žalbe stižu, vrijeme prolazi, a smeće se samo gomila.

Čeka se očitovanje


O novim žalbama koje stopiraju realizaciju izgradnje centra za gospodarenje otpadom upitali smo i odgovorne u RCČO-u, gdje nam je tek navedeno:

- U postupku javne nabave predviđena je zakonska mogućnost ulaganja žalbe na dokumentaciju o nabavi. U skladu s tim, pripremom odgovora na uložene žalbe bavi se Povjerenstvo za javnu nabavu, koje će se u zakonskom roku očitovati.

Inače, ovome možemo dodati, usporedbe radi, kako je natječajni postupak za regionalni centar kod Rijeke trajao punih 14 mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. rujan 2020 10:58