StoryEditorOCM
ZagoraNAPULJSKI SINDROM

Stanovnicima Zagore prijeti gušenje u smeću, komunalci idu u štrajk: ‘Plaće su nam već dugo nikakve, radnici nam bježe‘

Piše Toni Paštar
9. listopada 2023. - 20:02

"Čistoća Cetinske krajine", tvrtka u suvlasništvu gradova Sinja i Trilja, te općina Dicmo, Hrvace i Otok koja, uz ostalo, na tom području pruža usluge sakupljanja, odvoženja i deponiranja komunalnog otpada, puca po šavovima.

Još krajem prošlog tjedna Sinjem se pronijela vijest da su radnici "Čistoće" u štrajku zbog nezadovoljstva mizernim plaćama i još više sredstvima rada, jer su im kamioni "specijalke" zapravo muzejski primjerci koji se često kvare. U isto vrijeme suvlasnici tvrtke ponašaju se poput rogova u vreći, svatko vuče na svoju stranu i gleda samo sebe, zaboravljajući da prema tome zajedničkom poduzeću imaju i zajedničku odgovornost.

Razgovarali smo s predstavnicima nezadovoljnih radnika i Kristinom Šandrić, direktoricom "Čistoće".

- Naravno da smo nezadovoljni. Plaće se godinama nisu povećavale, jer cijena naših usluga nije pratila rast svih drugih ulaznih troškova pa smo imali praktično iste prihode uz stalno povećanje rashoda. U takvim odnosima, osim što nam nije rasla visina plaća, gomilali su se i dugovi.

Radimo s prastarim kamionima, a zbog nezadovoljstva napušta nas sve veći broj radnika. Samo u posljednje vrijeme ostali smo bez trojice kvalitetnih vozača. Voda nam je došla do grla.

Na to smo usmeno upozorili Upravu i predstavnike suvlasnika, ali još uvijek nismo službeno najavili štrajk. Ako se stanje hitno ne bude mijenjalo, obustavit ćemo rad i ustrajati, jer ovakvo stanje je neizdrživo – kazali su nam predstavnici zaposlenika tvrtke.

- Istina je, u četvrtak sam razgovarala s predstavnicima radnika, ali nije točno da je najavljen štrajk. Račun tvrtke blokirala je Porezna uprava.

Vjerujem da ćemo vlastitim prihodima do kraja ovoga tjedna izići iz blokade. Donedavno smo imali kreditno opterećenje. Kada smo otplatili kredit, stvorili su se uvjeti da pokrenemo nabavku jednog kamiona "specijalke" koji će nam stići narednih dana.

Cijena naih usluga, koja se nije mijenjala od 2018. godine, ne omogućava nam dostatne prihode za normalizaciju poslovanja. Stoga u cilju rješvanja nastale situacije očekujem da ću s predstavnicima naših suvlasnika naći svima prihvatljivo rješenje budući da zakonski propisi upućuju na neophodnu suradnju gradova i općina kao naših suvlasnika i "Čistoće Cetinske krajine" kao davatelja usluga.

Na prvu sjednicu naše Skupštine idem s prijedlogom izmjene sistematizacije. Predložit ću dizanje bodova, dakle povećanje plaće radnicima na komunalnom vozilu za prikupljanje otpada, kao i vozačima.

Njima se do sada plaća nije mijenjala iako im je zbog podjele spremnika kućanstvima povećan opseg poslova, a zbog učestalo neispravnih vozila rade u otežanim uvjetima – istaknula je Šandrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:41