StoryEditor
ZagoraZima, zima...

Sinoć su Dalmatinskom zagorom zalepršale pahuljice, jutros od snijega ni traga, ali polovicom tjedna preokret: stižu minusi, pazite na cijevi

11. siječnja 2021. - 13:20
Ilustracija  Nikola Vilić/Cropix

Ciklona koja je snijegom zatrpala Madrid i dobar dio Španjolske, a za koju se procjenjivalo da bi mogla zahvatiti i Hrvatsku, krajem prošlog tjedna samo je rubno istresla dio bijelog prekrivača na Gorski Kotar, Liku i unutrašnjost zemlje. U Dalmatinskoj zagori tek u nedjelju navečer zalepršale su bijele pahuljice, zajedno s kišom, više susnježica nego snijeg.

U ponedjeljak ujutro u dolini Cetine snijegu više nije bilo traga. Pandemijske mjere koje građanima i ovog dijela Hrvatske praktično onemogućavaju odlazak na zimske radosti u tradicionalne destinacije, od Slovenije, Austrije, Italije i Francuske do najbližih u BiH, prvenstveno Kupresa i Blidinja, još više su izazvale želje ljubitelja skijanja, sanjkanja, grudanja, izrade snjegovića ili samo hodanje po snijegu, da se ponovi 2012. godina kada je cijela Dalmatinska zagora desetak dana bila okovana visokim snježnim pokrivačem. Posebno dok su još školski praznici pa bi se snježnih radosti mogli nauživati najmlađi.

Na planinskim područjima Cetinske krajine snijega je proteklog vikenda bilo tek iznad 900 do 1000 metara nadmorske visine. Ledine u Zelovu, pod tankim snježnim pokrivačem debelim manje od 10 centimetara, bile su doslovno okupirane brojnim Sinjanima i Splićanima. Slično je bilo iznad Voštana na Kamešnici. Vrdovo je, začudo, još uvijek bez snijega pa su mnogi koji su krenuli prema toj destinaciji ostali uskraćeni očekivanog užitka.

Pravo zimsko razdoblje tek je počelo. Hoće li biti toliko priželjkivanog snijega ostaje da se vidi, ali da ulazimo u najhladniji dio godine to je više nego sigurno. Siječanj i veljača već dugo predstavljaju najhladniji vremenski period na ovim prostorima. U koji ćemo, čini se, ući već polovicom ovoga tjedna.

Naime, prema sedmodnevnoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, Dalmatinska zagora od nadolazeće srijede tone u temperaturne minuse koji će se kretati do 8 stupnjeva ispod Celzijeve ništice, a neće biti iznenađenje ukoliko se živa u termometru spusti i niže. Posebno ako se zna da je alkarski grad u dosadašnjem dijelu zime u tri navrata bio najhladnije mjestu u Hrvatskoj.

U Sinju se, tako, temperatura od minus jedan stupanj najavljuje u srijedu. Jednako hladno trebalo bi biti u Imotskom, a u Kninu se prognozira za stupanj hladnije. Već u četvrtak Sinj bi trebao biti na minus 4, Imotski na minus 6, a Knin na minus 5 stupnja. Dan kasnije za Sinj i Imotski prognozira se minus 5 dok bi Knin trebao biti topliji za 2 stupnja. U subotu DHMZ za Sinj i Imotski predviđa minus 6 stupnjeva, dan kasnije minus 7, a oba dana u Kninu bi se živa trebala spustiti do minus 5 stupnjeva.

U ponedjeljak bi živa u termometrima u Sinju i Kninu trebala rasti dok bi Imotski trebao mjeriti minus 8 stupnjeva Celzijevih.

Oprezno s cijevima

Zbog očekivanog i najavljenog zahladnjenja, koje će sigurno donijeti debeli mraz, nije naodmet, kao i svake godine, podsjetiti na moguće posljedice mraza na vodoopskrbu. Kako će se raditi o višednevnom hladnom valu s temperaturama debelo ispod nule i točke smrzavanja vode, neophodno je zaštititi vodomjere kako ne bi smrznuli i popucali.

To se može napraviti vrlo jednostavno uz uporabu različitih materijala. U plastičnu vreću može se natrpati izdrobljenog stiropora, slame ili stare odjeće i staviti u šahtu iznad vodomjera. To svake godine opetovano sugeriraju iz vodoopskrbnih tvrtki kako zbog niskih temperatura i pucanja vodomjera građani ne bi ostali bez vode, a tvrtke imale nepotrebne intervencije i s njima povezane troškove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. veljača 2021 16:10