StoryEditorOCM
Zagora40 GODINA SJEĆANJA

Sinjski dan ponosa i slave; pred Alkarom su pali Šibenka, Zadar... u finalu Kupa čekao ih je okršaj s moćnom Bosnom...

Piše Dalmacija SD
20. ožujka 2024. - 20:08
Transparent ‘Samo hrabro Vrcanovi momci za Evropu naći će se novci!‘ tijekom finalne utakmice u MetkovićuArhiv SD

U povijesti sinjskog sporta dosta je datuma i događaja koje nazivamo povijesnim. Međutim, svakako je na vrhu tog impozantnog popisa današnji dan, odnosno 20. ožujka. Prije 40 godina na današnji dan 1984. u Sinju dogodilo nešto posebno, piše portal Ferata. hr.

"Od finala Kupa, mi smo uvik skupa…!".

Je, o tome je riječ. Baš danas, 20. ožujka, puni se 40 godina od finala Kupa bivše države u kojem je trećeligaš Alkar poražen od prvaka, sarajevske Bosne.

image

Na stranici ‘Slobodne‘ - najava velikog susreta

Arhiv SD

Povijesni dan za sinjski sport, utakmica koja je stvorila legende, koja je dala priče za sva vremena i utakmica koja je Alkar pozicionirala, kako je to godinama kasnije krasno podvukao Milorad Bibić Mosor, kao "najveći mali klub u Hrvatskoj". Eto, toliko je to vrijedilo. I vrijedi i danas.

image

‘Slobodna‘ je izvijestila o povijesnom događaju za Sinj i hrvatsku košarku

Arhiv SD

Pola godine ranije od toga, 20. ožujka 1984. godine sinjska košarkaška bajka počela je dobivati svoje obrise. Ždrijeb je odmah na startu donio nemoguće, Šibenku kojoj je nešto ranije oduzet naslov prvaka, ali nešto što je trebala biti rutinska pobjeda gostiju, pretvorilo se u djelić najljepše sportske sinjske povijesti. Alkar je senzacionalno slavio, a šira košarkaška scena u bivšoj državi upoznala je Stipu Vrcana i njegove momke.

Uslijedila je potom ona nikada odigrana utakmica protiv Trepče iz Kosovske Mitrovice, a iako se znalo da gosti ne dolaze, dupkom puna dvorana slavila je kao da se osvojio naslov prvaka države. Potom je goste iz Čačka dočela paklena atmosfera i ponovno je jedan velikan pao u gustoj završnici, a onda je došlo na red da i Zadar, tadašnja mega momčad, osjeti "čari" gostovanja u Sinju. Baš s te utakmice ostao je memoriran legendarni transparent "Samo hrabro Vrcanovi momci za Evropu naći će se novci!".

Alkar je protiv Zadra slavio 82:81. Čudo neviđeno. Za povijest i za ponos. I onda pravac na finale u Metković protiv prvaka Bosne koju je vodio Svetislav Pešić.

Iako je Bosna pobjedila 92:78 i to ne baš lako, sinjski Alkar ispisao je tada povjest i svoj najveći uspjeh.

image

Košarkaši Alkara na svom parketu

Vladimir Dugandžić/Cropix

Imao je Alkar u vremenu do danas još nekoliko velikih utakmica, početkom devedesetih se po prvi puta u Sinju igrala prvoligaška košarka, a vrlo brzo pala je i moćna Cibona kojoj je to bio prvi službeni ogled s Alkarom. Kasnije se sjećamo i one čuvene utakmice protiv Zaboka, za povratak u prvoligaški rang. Padali su u prvenstvu i Split, Zadar. Bilo je i još pobjeda nad Cibonom, kao što je bilo i nedavno.

No, ipak. Danas se valja sjetiti onih koji su košarkaški Sinj vinuli u nebesa. Među najveće. Evo ih:

Zvonko Pavić, Mladen Pavić, Dario Čugura, Damir Župić, Ivica Pleština, Joško Boban, Ante Boban, Ivo Čović, Boris Poljak (kapetan), Bare Vujina, Ivica Župić, Davor Vučković. U susretima do finala igrali su još Milorad Dimitrijevski, Ivica Ljubičić i Damir Čugura. Trener: Stipe Vrcan. Pomoćni trener: Petar Perajica. Tehniko: Goran Caktaš. Predsjednik: Mirko Vojković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 03:49