StoryEditorOCM
ZagoraVIJCI U KAMENU

Pritisak Imoćana urodio je plodom: država pokušava umanjiti skupu devastaciju kultnog izletišta, ali pogledajte kako

Piše Josipa Rimac Vlajčić
8. svibnja 2023. - 15:55

Skinuta je sporna metalna ograda na kamenoj Perinuši, zaštićenom kulturnom dobru na rijeci Vrljici kod Imotskog, o čijem smo postavljanju pisali prije nekoliko dana.

Nakon pritiska javnosti i negodovanja Imoćana zbog neprimjerene zaštite na stoljetnom kompleksu kojeg čine mlinice, rijeka, kamena kuća i zidovi, Ministarstvo kulture i Konzervatorski odjel u Imotskom dali su mišljenje kako je trenutno stanje neprimjereno te da je potrebna preinaka u skladu s uputama struke.

image
Josipa Rimac Vlajčić

Ograda, čija je cijena iznosila više od 5000 eura, skinuta je nakon samo nekoliko dana od postavljanja, ali nosači koji su bušenjem postavljeni u kamen, zadržani su i prebojeni iz plave u sivu boju što daje naslutiti kako bi se na povijesne kamene klesane blokove mogla vratiti konstrukcija.

Tvrtki Hrvatske vode koja je investitor radova i koja prema pravilnicima ima pravo postaviti zaštitnu ogradu na objektu uz rijeku, te Ministarstvu kulture koje je nakon analize i sastanka ipak odobrilo njezino postavljanje, ali uz rješenje koje bi bilo primjerenije zaštićenom dobru, poslali smo pitanje o novim radovima.

Odgovor o novom izgledu ograde na Perinuši i rokovima njezina postavljanja, objavit ćemo čim dobijemo informacije od nadležnih institucija.

image
Josipa Rimac Vlajčić
image
Josipa Rimac Vlajčić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:36