StoryEditorOCM
ZagoraIN MEMORIAM

Preminuo je legendarni dalmatinski zapovjednik, njegov potpis stoji na jednoj od najslavnijih akcija Domovinskog rata

Piše Zdravko Pilić
8. prosinca 2023. - 17:10

Tiho i skromno, kako je i živio, napustio nas je u 80. godini života Luka Vujić, za kojeg na skromnoj crno-bijeloj šaneti, istoj kao i sve druge, stoji od uobičajenih pojedinosti samo da je bio hrvatski branitelj.

No, Luka Vujić bio je i prvi zapovjednik 142. "drniške" brigade Hrvatske vojske, koja je osnovana 1. prosinca 1991. godine, u zaseoku Maleši, u Mirlović Zagori, čiji je prvi zadatak bio čuvati crtu bojišnice dugu 40 kilometara.

Samo šest mjeseci kasnije, ova je postrojba, upravo pod zapovjedništvom pukovnika Luke Vujića, sudjelovala u jednoj od najznačajnih operacija Domovinskog rata, Akciji Miljevci, koju je vodio Kruno Mazalin, zapovjednik Četvrte bojne 113. brigade HV-a.

Zapovijed za izvođenje ove uspješno planirane i briljantno izvedene akcije, koja je odjeknula i u svijetu, i o kojoj je raspravljalo i Vijeće sigurnosti UN-a, i u kojoj je praktički u jednom danu oslobođen cijeli Miljevački plato, 150 četvornih kilometara, potpisao je baš pukovnik Luka Vujić, zapovjednik 142. brigade HV-a, zajedno s Ivanom Bačićem, tadašnjim zapovjednikom 113. šibenske brigade HV-a.

Ova je akcija silno odjeknula i izazvala neviđen zanos u cijeloj zemlji, pokazavši cijelom svijetu da je mala Hrvatska sposobna ne samo se obraniti, nego da je stvorila i uvježbala vojsku koja je spremna i sposobna osloboditi sve svoje okupirane teritorije. Što se samo godinu poslije pokazalo u akciji "Maslenica" te tri godine nakon toga u "Bljesku" i "Oluji".

Luka Vujić pokopan je danas na šibenskom groblju Kvanj. Počivao u miru i laka mu bila hrvatska zemlja koju je zadužio.

image

Luka Vujić

Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:45