StoryEditorOCM
ZagoraNIKAD ZABORAVLJENI

Poznati povjesničar izdao knjigu o zbjegu Dalmatinaca u El Shattu, po nju došao 97-godišnji sudionik bitke na Sutjesci!

18. ožujka 2024. - 19:52

Iz tiska je izašla knjiga "El Shatt – Dalmatinci u pustinji" podnaslovljena ‘‘Povijest dalmatinskog zbjega u Italiji i Egiptu od 1943. do 1946. godine – opći i lokalni (vrgorski) pregled‘‘, autora Branka Radonića, vrgorskog povjesničara, profesora povijesti i geografije i predsjednika ‘‘Društva prijatelja vrgorske starine‘‘.

Knjiga je svjetlo dana ugledala u godini obilježavanja jubilarne 80. obljetnice osnivanja logora Dalmatinaca u El Shattu, a kao takva je rezultat petogodišnjeg Radonićevog istraživanja i pisanja, temeljenog na obimnom arhivskom materijalu i terenskom radu hrvatskih i inozemnih arhiva i nepregledne literature, donoseći opsežan pregled povijesti dalmatinskoga zbjega u Italiji i Egiptu od 1943. do 1946. godine i to na čak 800 stranica.

image

Radonićeva knjiga o El Shattu

Obuhvativši svaki aspekt života Dalmatinaca u logorima Italije i Egipta, knjiga nudi detaljan pregled nastanka i repatrijacije zbjega kao i analizu uprave, javnih službi, političkog života, zdravstva, organizacije života i rada, komunalnih pitanja, prosvjete, kulture, medijskog izdavaštva i vjerskog života šatorskih gradova.

Jedinstveni povijesni događaj

- Posebnu pozornost posvećujem zbjegu svog rodnog Vrgorca, obogaćujući tekst sa gotovo 20 svjedočanstava lokalnih stanovnika te popisom imena vrgorskih izbjeglica. Time želim biti inspiracija i poticaj drugim sredinama te pružiti smjernice o tome gdje i kako istraživati vlastiti lokalni zbjeg, s ciljem stvaranja sveobuhvatne slike ovog jedinstvenog povijesnog događaja za široki krug Dalmatinaca.

Ovo, rekao bih, kapitalno djelo, teško preko dva kilograma, obogaćeno je s više od 1100 bilješki te preko 150 fotografija, karata, tablica i grafikona.

Iako je tema zbjega već obrađivana, knjiga donosi novi, dublji uvid te će postati nezaobilazno štivo u kućnoj biblioteci mnogih, posebice u dalmatinskim krajevima odakle potječu brojne izbjeglice - kazao je Radonić, dodavši da su izdavači knjige ‘‘Društvo prijatelja vrgorske starine‘‘, ‘‘Synopsis‘‘ i ‘‘Plejada‘‘ iz Zagreba.

Prisjetio se Vrgorčana

U potragu za Radonićevom knjigom u Vrgorac je stigao 97-godišnji Pločanin Ivo Karamatić, veteran Prve dalmatinske brigade i sudionik bitke na Sutjesci kada je bio star svega 16 godina.

- Iznenadio me je kada sam ga sreo na Pijaci, u pratnji njegova unuka koji ga je dovezao. Do informacije o knjizi o zbjegu došao je pretražujući internet i odlučio je da je mora imati. U kratkom razgovoru prisjetio se mnogih Vrgorčana koje je poznavao prije, za vrijeme i nakon rata.

Puno sam čitao o Karamatiću, a kako u današnje vrijeme nemam baš puno prilika stisnuti ruku borcu sa Sutjeske, a takvih prilika će protokom vremena biti još i manje, ovaj mi je njegov dolazak i naš kratki susret bio velika čast - dodao je Radonić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 08:22