StoryEditorOCM
ZagoraŽIVE TRADICIJU

Podsvilajske mačkare: ‘Ni kiša nas nije spriječila, tri dana smo obilazili mista, odradili smo sve što smo planirali‘

Piše Mia Sesartić
13. veljače 2024. - 18:30

"Ni kiša nas nije spriječila, ić se mora", kažu nam tako mještani podsvilajskih sela koji su drugu godinu zaredom, nakon 15-godišnje stanke, ponovno u ophodima mačkara obilazili podsvilajska mista, kako to i običaj nalaže "od sunca to sunca" i tako čuvali svoju tradiciju i uveseljavali narod.

image

U narodnin nošnjama u obilazak podsvilajskih mjesta

Privatni album

Iako sunce nije baš niti provirivalo, jer kiša je dobro napadala tijekom vikenda tri dana podsvilajske mačkare su, kako su to i najavile, obilazile i zabavljale svoj kraj.

image

Bilo je i jezivih likova

Privatni album

- Unatoč relativno lošem vremenu odradili smo sve kako smo i planirali, obišli cili naš kraj, od Gornjeg Ogorja do Vrbe.

Zahvaljujemo se svim našim sumještanima koji su nas srčano primili i počastili u svojim dvorištima - vele nam iz mačkarskog odbora.

image

Nisu strahovali od ružnog vremena

Privatni album

- Veliko hvala našem vođi, odnosno veziru Josipu Leskuru (Ćeli) šta nan se posvetija i svojom pozitivnom energijom nas vodija.

image

Vezir od mačkara

Privatni album

Vidimo se dogodine - poručuju nam mačkare koje su se za uspomenu svi zajedno i fotografirali isprid crkve svetog Jure odakle je svaki put od ta tri dana povorka i kretala.

image

Mali podsjetnik na bivše snage reda

Privatni album

A u ophodima je bilo raznih uloga, odnosno likova na čelu s vezirom, bili su tu onda i Turčin, baba, did, mlada, diver, barjaktari i svati obučeni u narodnu nošnju i još mnogo drugih maski, a i narodnog veselja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:29