StoryEditorOCM
ZagoraPOŠTO ZDRAVLJE?

Ovo je priča o propasti zdravstva u Cetinskoj krajini. Osamdesetih su imali ginekologe, pedijatre, sve. A danas...

Piše Toni Paštar
11. veljače 2023. - 18:44

Zašto je tijekom posljednjih 40-ak godina broj novorođenčadi u Cetinskoj krajini zamalo prepolovljen? Zašto su ugašena izvanbolnička rodilišta unatoč tomu što su perinatalni stručnjaci argumentirali da je njihovo postojanje opravdano. Je li ministar zdravstva Andro Vlahušić odmah po prespavanoj noći shvatio da je promašena njegova reforma primarne zdravstvene zaštite koja je vodila ukidanju dotadašnjih domova zdravlja i njihova fuziranja na županijskim razinama, pa su u njemu domocilnoj županiji, Dubrovačko-neretvanskoj, domovi zdravlja ostali po starom?

image
/Slobodna Dalmacija

Ima ih pet: dva na Korčuli, u Dubrovniku, Metkoviću i Pločama. Je li na području bivše općine Sinj, gdje je zdravstvo bilo dovedeno gotovo do razine male bolnice, ukidanjem lokalnog Doma zdravlja otvoren put kadrovskoj i svakoj drugoj devastaciji primarne zdravstvene zaštite kojoj se ne vidi kraja? Odgovor na ta i druga pitanja pokušat ćemo dati kroz prizmu prikaza razvoja zdravstva u alkarskom gradu, čiji začetak seže u prvu dekadu poslije 2. svjetskog rata. Do tada su u Sinju radila najviše dva liječnika, a Sinjani i Cetinjani rađali su se po kućama. Sinj je imao jednu ili dvije babice, a u svakom selu se znalo koja je žena vješta u pružanju pomoći rodiljama pri donošenju djece na svijet. O tomu i razvoju zdravstva u alkarskom gradu ispričao nam je jedan ugledni stariji liječnik, ali uz uvjet da se ne navodi njegovo ime.

Nedugo poslije završetka 2. svjetskog rata, tamo negdje 1952.-1953. godine, počeli su se osnivati domovi zdravlja kao lokalni centri zdravstvene zaštite. U velikom broju novoosnovanih domova zdravlja, a jedan od njih osnovan je i u Sinju za područje cijele Cetinske krajine, osnivaju se i rodilišta kako bi se smanjio do tada veliki perinatalni mortalitet. Iako su u početku i za rodilišta bili zaduženi liječnici opće medicine, perinatalni mortalitet rapidno se smanjivao jer su porodi obavljani uz pomoć educiranih sestara i po potrebi u nazočnosti samog liječnika. Ubrzo je u rodilišta počela ulaziti struka, počeli su stizati specijalisti ginekologije.

image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix

Prvi ginekolog u Sinju bio je dr. Buljan. Poslije njegova odlaska u Split stigao je dr. Stojanović. Razvojnom politikom sinjskog Doma zdravlja na specijalizaciju iz ginekologije upućivani su mladi sinjski liječnici.

Prvi je bio dr. Šimić, potom dr. Danolić, uskoro dr. Nasić i na kraju dr. Pavić. Specijaliziranje ginekologa bilo je plansko, jednako kao i u pedijatriji gdje je prvi specijalist bio dr. Boko, potom dr. Rašković, a iza nje dr. Jukić. To kvalitetno planiranje i generacijsko zanavljanje odvijalo se do 2003. godine, do ukidanja Doma zdravlja Sinj, odnosno njegova pripojenja županijskom Domu zdravlja. Prije tog pripajanja Dom zdravlja Sinj imao je tri ginekologa te četiri pedijatra od kojih tri u Sinju i jednog u Trilju.

U rodilištu sinjskog Doma zdravlja praktično su iskorijenili mortalitet novorođenčadi. Malobrojne kritične trudnoće usmjeravane su prema rodilištu u Splitu. U to vrijeme u sinjskom rodilištu imali su primaljsku službu za rađanje, njegu i terapiju djece. Gašenjem ustanove u Sinju prestaje kadrovsko zanavljanje, a primaljski kadar reducira se na minimum, pa ostaje samo jedna sestra u smjeni. Ukida se plaćanje neonatoloških usluga, na primjer fototerapije, a kako se prestalo plaćati to se prestalo i raditi. Vrhunac rošomona oko rodilišta događa se 2010. godine. Sa statusom UNICEF-ova prijatelja djeteta rodilište je zatvoreno. Nakon iskazanog masovnog nezadovoljstva građana rodilište se ponovno otvara, ali isključivo za rađanje, bez ikakvih drugih zdravstvenih usluga prema novorođenčadi i trudnicama.

image
Nikola Vilic/Cropix

Ranije, dok je postojao Dom zdravlja Sinj, u sinjskom se rodilištu rješavala i osnovna ginekološka patologija, poput kiretaže, sprječavanja prijetnje pobačaja i slično. Novi udarac rodiljama i rađanju bilo je ukidanje pripravnosti pedijatra, pa je rodilište ostalo na jednoj primalji u smjeni i ginekologu u pripravnosti koji je stizao na poziv. U Sinju trenutno rade tri ginekologa, sva su trojica privatnici koji imaju sklopljen ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje i vezani su za rodilište u kojemu je zaposleno pet primalja. Kako je u međuvremenu rodilište dobilo status zadesnog, da bi se u slučaju potrebe porod mogao obaviti tu, a ne u sanitetskom ili kakvom drugom vozilu na putu do rodilišta u Splitu, broj poroda smanjio se na minimum.

Postojeći objekti sinjskog Doma zdravlja, sada Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, izgrađeni su 1982. godine samodoprinosom građana Sinja i Cetinske krajine. U isto vrijeme izgrađene su i zdravstvene stanice u Vrlici, Trilju, Otoku i Dicmu. U toj novogradnji dobio se i prostor za rodilište. U to vrijeme u sinjskom rodilištu rađalo se oko 700 djece godišnje. Došlo je, međutim, do postupnog smanjivanja da bi se u poratno doba ponovno dogodio porast broja novorođenčadi. Tako je 1997. godine rođeno 547 djece. Iste godine neke bolnice, na primjer u Kninu i Ogulinu, a o onima u Zagorju i Slavoniji da se ne govori, imale su pune kapacitete struke, dakle najmanje četiri-pet ginekologa, potrebni broj primalja, anesteziologa, te drugi potrebni kadar za operativne zahvate, ali puno manji broj poroda.

I sada dolazi priznanje našega sugovornika koji kaže: Mi liječnici od trudnoće smo napravili bolest. Umjesto da 20 posto mogućih komplikacija na vrijeme predvidimo i prepoznamo te rješavamo tamo gdje za to postoje uvjeti. U tom segmentu svoju ulogu ima liječnik. Sve ostalo je suvišno jer trudnoća je čista priroda koju zdrava žena uspješno savladava.

I dok se u Hrvatskoj sve ili gotovo sve nastoji iskomplicirati, pa tako i za trudnoću drže da je bolest, u najrazvijenijim zemljama zapadne Europe sve više žena rađa kod kuće. Njihov zdravstveni sustav, puno socijalniji nego u Hrvatskoj koja sebe, također, deklarira socijalnom državom, posve je drukčije organiziran. Porode u tim zemljama ne obavljaju liječnici već primalje s fakultetskim diplomama, koje su za taj posao osposobljene i ovlaštene. Ginekolozi u tim zemljama rješavaju patologiju, i ne bave se fiziologijom. U porodima kod kuće u Europi je vodeća Nizozemska. U toj zemlji već sada svaka treća žena rađa kod kuće. U Hrvatskoj su diplomirane primalje tek u začetku i u sustavu ih još nema. Diplomirana primalja izjednačena je s višom sestrom. Baš ništa ne može samostalno obavljati, nikakve zahvate, nikakve porode.

Ponovno ćemo se vratiti na Sinj i njegovo rodilište. Uz urušavanje zdravstvenih usluga, ponajprije uzrokovanih prekidom specijalističkog zanavljanja, jedini kontinuitet je smanjenje broja novorođenčadi. Na području bivše općine Sinj, dakle gradova Sinj, Trilj i Vrlika i općina Dicmo, Hrvace i Otok, broj novorođenčadi kreće se oko 400. U posljednjih 15 godina broj novorođenčadi smanjen je za trećinu. Više je tome razloga. Primarni je smanjenje broja djece koje žene rađaju tijekom fertiliteta. Prvorotkinje danas u prosjeku imaju 29 godina.

Zašto prvo dijete donose na svijet u toj dobi nitko se ne pita. Valjda stoga što su odgovori svima poznati. Kapitalu je važniji rad od djeteta, a kad je tako onda trudnoća kod rada na određeno vrijeme najčešće znači otkaz ugovora o radu. Smanjenju broja novorođenčadi pridonose i migracijska kretanja. Među stotinama tisuća građana Hrvatske koji su napustili zemlju i otišli raditi i živjeti negdje drugo najveći dio je mladih u reproduktivnoj dobi. U zemlji im je bilo toliko "dobro" da su kupili kartu u jednom smjeru i otišli u neku od zapadnoeuropskih ili čak prekomorskih zemalja. To je naša stvarnost koja se može iščitati i praćenjem razvoja i rasta, potom urušavanja zdravstva u alkarskom gradu i posljedično sve rjeđeg plača novorođenčadi, a sve češćeg brecanja s groblja.

Ako vas zanima ova tematika, te stare fotografije Doma zdravlja, više pročitajte na ovoj poveznici. 

Kako je propadalo zdravstvo najbolje se vidi u ovom dalmatinskom gradiću: prije su imali svoje specijaliste, nije bilo čekanja. ‘Dolazili su i liječnici iz Amerike da vide kako radimo‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 19:28