StoryEditorOCM
ZagoraSTARO PLEME

Ova dalmatinska obitelj ima čak 2700 članova, plemići su još iz doba Venecije, ali u rodnom selu ih sada gotovo ni nema

Piše Mate Primorac
29. rujna 2023. - 14:54
Deseti susret Ravlića koji imaju i svoju udrugu održan je u Novom Zagrebu, gdje su se okupili pred župnom crkvom sv. KrižaPrivatni album

Staro kozičko pleme Ravlići prvi put se u pisanim dokumentima spominje u 14. stoljeću.

Inače, Ravlići imaju i plemićku titulu koju su im dodijelili Mlečani, jer su se istaknuli u oslobađanju Vrgorske i Imotske krajine od Turaka. Bez obzira gdje bili, svi se rado sjećaju Kozice, zabiokovskog sela iz kojeg su njihovi preci otišli u razne krajeve svijeta.

Prvi put su se i okupili na matičnoj lokaciji prije 20 godina. Procjenjuje se da danas u svijetu ima oko 2700 ljudi s tim prezimenom, koji žive u 112 gradova i općina. Najviše ih je u Zagrebu (300), zatim u Makarskoj (182), Slavonskom Brodu (76), Splitu (59)...

Prije Domovinskog rata najviše ih je živjelo u Derventi (BiH), prema nekim procjenama bilo ih je oko 250, a iz Bosanske Posavine su otišli u SAD, Kanadu i Australiju. Među njima ima mnogo uspješnih i vrijednih ljudi.

Dva vodeća gospodarstvenika u Slavoniji vuku korijene iz Kozice: riječ je o Zlatku Ravliću, vlasniku tvrtke "Mesnice Ravlić", čiji je otac rođeni Dalmatinac, drugi je Mato Ravlić, vlasnik drvne industrije "Slavonija", njegov pradjed je došao iz Kozice u Plehan pokraj Dervente.

Novo vodstvo udruge

Ima ih i u politici, Ljiljana Ravlić, koja se s tri godine odselila iz Kozice s obitelji u Australiju, bila je ministrica obrazovanja u saveznoj državi Zapadna Australija i zastupnica u tamošnjem parlamentu. No najveće bogatstvo ovog plemena jest da se redovito sastaju, razgovaraju, upoznaju se i biraju čelne ljude svoje udruge.

Tako je i bilo na desetom susretu Ravlića, održanom u Novom Zagrebu, gdje su se okupili pred župnom crkvom sv. Križa. Poslije mise preselili su se u restoran na igralištu Nogometnog kluba Hrvatski dragovoljac, gdje je održan prigodan domjenak koji su sponzorirali Ravlići iz Zagreba, a posebno se, kao i na prijašnjim okupljanjima, svojom donacijom istaknuo Mato Ravlić iz Strizivojne kod Đakova.

Izabrano je i novo vodstvo udruge, predsjednik je postao Dražen iz Podgore, a potpredsjednici Mijo iz Čazme, Neno iz Rijeke i Željko iz Zagreba, dok je tajnica Fadila iz Ivaničkog Graberja. Naravno, svi redom - Ravlići.

- Svakim novim susretom želimo ojačati vezu između Ravlića razasutih po cijelom svijetu. Želimo i naše mlade upoznati s tim gdje su im korijeni i da se danas-sutra aktivnije uključe u rad udruge te održavanje naših susreta - ističe novoizabrani predsjednik, porijeklom iz Kozičkih Poljica.

Sljedeći susret održat će se u Derventi 2025. godine.

image

Kozica je matično selo svih Ravlića, ali danas je skoro pa opustjelo, kao i mnoga zabiokovska mjesta

Ivo Ravlić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 13:39