StoryEditor
ZagoraPOD OKRILJEM NOĆI

‘Opasni medicinski otpad iz Splita i Šibenika ilegalno se odlaže na glavnom deponiju u Zagori‘, tvrdi sinjski vijećnik, evo što o tome kaže direktorica ‘Čistoće‘

Piše Toni Paštar
7. siječnja 2022. - 17:56

Sinjski vijećnik Filip Klarić-Kukuz iz redova Nezavisne liste dr. Stipislava Jadrijevića na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća upitao je gradonačelnika Mira Bulja (Most) što je od preuzimanja dužnosti napravio vezano za kontrolu dopremanja i odlaganja otpada na deponij "Mojanka".

- Građani su svjedoci gotovo svakodnevnog dovoženja medicinskog otpada na naš deponij, i to s područja Splita, pa i Šibenika, čime se još više uništava zdravlje građana iz gravitirajućih naselja Brnaze i Turjaci - ustvrdio je Klarić-Kukuz, čiji bi izrečeni navodi trebali imati veliku težinu i bez odlaganja bi ih trebale istražiti sve nadležne državne službe, jer potencijalni otrovi s odlagališta procjeđivanjem stižu u slivna područja rijeka Jadro i Cetine.

Vijećnik je svoje navode dodatno pojasnio:

- Kako bi zavarali one koji su to uočili i prate, vozači s kamionima koji stižu iz smjera Dicma produže vožnju prema Sinju gdje se okrenu i onda se iz smjera Sinja vrate i ulaze na deponij.

To se događa mimo svih pravila i zakona, ali uz nečije odobrenje. Uz iznimno štetni medicinski otpad na "Mojanku" se odlaže i štetna sol iz triljske radne zone Čaporice.

Klarić-Kukuz je gradonačelnika pitao što je s kontrolom, nadzornim kamerama i vagom za otpad.

- Ako je netko ilegalno dovezao i na "Mojanku" deponirao gram otpada, počinio je kazneno djelo za što mora odgovarati i više ne može raditi taj posao. Na deponiju imamo šest kamera i dvojicu stražara.

Dajte mi dokaze ako ih imate. Ja ću zatražiti snimke s kamera koje moraju biti arhivirane. Ako su kamere u sumnjivo vrijeme bile ugašene uz opravdanje da su bile pokvarene odgovorni će dobiti kaznenu prijavu – odgovorio je Bulj.

Odgovor vijećniku dopunila je Ivana Majić, u Buljevoj administraciji zadužena za komunalne djelatnosti. Ona je navela da je 29. rujna prošle godine nadležna inspekcija obavila nadzor na odlagalištu o tome kako se čuva i što se sve dovozi na deponij.

U zapisniku je navedeno: U ovom inspekcijskom nadzoru utvrđeno je da se mjere čuvanja odlagališta 24 sata na dan provode putem čuvarske službe, koji su zaposlenici tvrtke "Čistoća Cetinske krajine" i putem video nadzora koji je, prema izjavi nazočnih predstavnika trgovačkog društva, dostupan samo direktorici "Čistoće" 24 sata na dan".

Vijećnik Klarić-Kukuz je kazao da se kamere na deponiju ugase kada dolazi štetni otpad, a sporno mu je i što samo direktorica ima pristup video nadzoru.

- Bio sam svjedok dva puta, po povratku s posla oko 17 sati kada odlagalište ne radi, da dolaze kamioni i da ih čuvari puštaju na deponij. O svemu postoje i neke snimke građana.

Ovo što govorim nije ništa zlonamjerno već ljudski apel da se nešto pokrene. Jamčim da se na Mojanku svakodnevno dovozi štetni otpad - kazao je lokalni zastupnik.

Nazvali smo Ivanu Živaljić, direktoricu "Čistoće" i HDZ-ovu triljsku gradsku vijećnicu, i upitali je li joj poznato da se na "Mojanku" dovozi medicinski i drugi štetni otpad, te kako komentira navode Filipa Klarića-Kukuza.

- Odmah nakon što sam dobila informaciju o pitanju koje je vijećnik Klarić-Kukuz postavio gradonačelniku Bulju od rukovoditelja odjela čistoće zatražila sam očitovanje o čemu se radi. Netočno je navedeno da samo ja imam pristup kamerama 24 sata dnevno.

Istina je da na mobitelu nemam instaliranu aplikaciju putem koje bi mi bile dostupne kamere na Mojanci. Ta aplikacija instalirana je samo na računalu u uredu rukovoditelja čistoće – odgovorila je Živaljić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. kolovoz 2022 09:02