StoryEditor
Zagoraprojekt ide dalje

Odbijene žalbe pristigle na natječaj: u svibnju će se napokon znati tko će graditi Lećevicu?

29. ožujka 2020. - 18:45
Jakov Prkić/Hanza media

Napokon i jedna lijepa vijest u svezi gradnje dugoočekivanog, eto već puna dva desetljeća, “Regionalnog centra za gospodarenje otpadom” na području Lećevice – odbijene su obje žalbe na dokumentaciju javne nabave i proces ide dalje!

Tako će se 18. svibnja u 9 sati otvoriti i pristigle ponude onih koji žele graditi dalmatinsku “tvornicu smeća”!

Traži se, naime, izvođač radova za “Projektiranje i građenje Centra za gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji” uz procijenjenu vrijednost radova od 412 milijuna kuna, pa je natječaj otvoren 3. veljače, no odmah su stigle i dvije žalbe na samu dokumentaciju, što je ustvari bilo kupovanje vremena kako bi se sakupilo sve potrebne “papire” i osiguralo polog od milijun kuna ako se uopće i želite nadmetati za ovaj megaposao graditelja pogona otpada u Šilovića docima kod Kladnjica.
Tako je ni deset dana nakon objave natječaja za “Regionalni centar čistog okoliša” (RCČO) dvjema žalbama odgođena utrka, koja je 1. travnja trebala iznjedriti tko će uopće graditi modernu infrastrukturnu građevinu u kojoj bi se prerađivao otpad s područja cijele županije.

Prvo se žalila hrvatska podružnica građevinskog koncerna “Strabag” sa sjedištem u Beču, a nakon njega i “Geotehnika”, koja sanira i splitski deponij Karepovac, pa je tako ni deset dana nakon objave natječaja za posao vrijedan 412 milijuna kuna, on žalbama – stopiran!

Eto opet je došlo do odgoda u procesu gradnje Lećevice, koju nam u 71-postotnom iznosu financira Europska unija, no koja će nas i kažnjavati penalima, ako sve ne provedemo u zadanom roku.

I sada smo “probili” još jedan rok, te ćemo s mjesec i pol dana zakašnjenja imati – izvođača radova.

Precizno, rok otvaranja ponuda koji je trebao biti 1. travnja produžen je cijeli mjesec i pol dana, tj. na 18. svibnja u 9 sati, što je i bio cilj ponuditelja. Kupnja vremena!

Žalbama su isposlovali dodatnih 30 dana, koliko je zakonski predviđen rok za rješenje ovih žalbi, a koje provodi Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM).

DKOM je promptno riješio obje žalbe 16. ožujka, te je objavio 26. ožujka kako žalbu i gospodarskog subjekta “Strabag” d.o.o., odbija kao neosnovanu, a “neosnovanu žalbu” je dobio i drugi gospodarski subjekt “Geotehnika” d.o.o.
Ujedno slijedom navedenog, naručitelj RCČO SDŽ uveo je i dodatne izmjene u dokumentaciji i naveo 18. svibnja kao novi rok za objavu pristiglih ponuda te se nadamo kako će nakon 20 godina od početka ovog “projekta od smeća”, napokon gradnja i startati.

Centrom za gospodarenje otpadom trebali bi riješili sudbinu smeća koje godišnje skupimo više od 230.000 tona, a odlažemo ga na 15 neusklađenih deponija. Otpad stvara pola milijuna stanovnika u 55 jedinica lokalne samouprave, plus 2 milijuna turista koji pohode Splitsko-dalmatinsku županiju, a nad “vratom” nam je i obveza prema Europi, jer do 2020. godine trebamo odvajati 50 posto otpada.

A kako se centar, najvažnija infrastrukturna građevina u tom ciklusu gospodarenja otpadom, još nije ni počeo graditi – tek je napravljen ulaz u budući centar, nije riješena vodovodna mreža, ni 18 kilometara pristupne ceste, a nije otkupljena ni zemlja od privatnih vlasnika – ovaj natječaj je bila zadnja slamka spasa i nada kako će se on izgraditi, te da nećemo dugo plaćati penale, zato što je 71 posto novca za financiranje osigurano iz europskih fondova.

Nadamo se kako će se sada javna nabava nastaviti uobičajenim tijekom te da će se krajem svibnja “iznjedriti” i tvrtka koja će graditi centar u Lećevici, a kako doznajemo i dalje je na čelu Regionalnog centra čistog okoliša v.d. ravnateljica Vlatka Lucijanić Justić, premda je objavljen natječaj za novog ravnatelja.

Naime, na kraju 2019. godine izišao je natječaj za novu prvu damu ili prvog čovjeka RCČO-a. No ni nakon okončanog roka za prijavu zainteresiranih za posao 8. siječnja, nismo dobili informaciju tko je novi direktor.

Na naš upit tko vodi tvrtku, jer je privremenoj ravnateljici koja je na toj funkciji bila od 8. travnja 2018. godine istekao ugovor, iz RCČO-a su nas samo uputili na župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana, koji imenuje čelnike županijskih ustanova. No ni iz kabineta župana nismo dobili odgovor o smjeni na čelu Regionalnog centra čistog okoliša, pa imamo tek neslužbenu informaciju kako sve poslove i dalje kao privremena upraviteljica obavlja Vlatka Lucijanić Justić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 08:26