StoryEditor
ZagoraBARBARI NAŠIH DANA

Novi vandalski pohod na povijesnu baštinu: u zaseoku Peze, u općini Lokvičići, višestoljetni stećci osvanuli ‘opiturani‘ različitim bojama

14. rujna 2020. - 14:37

Nesvakidašnji prizor dočekao nas je u zaseoku Peze u općini Lokvičići.

Tamošnji ornametnima ukrašeni stećci obojani su, tj. devastirani različitim bojama. Kako smo doznali od šokiranih mještana, taj nesvakidašnji čin uništavanja baštinskog naslijeđa Imotske krajine pripisuje se nekim ljudima iz Šibenika ili, točnije, vlasnicima vozila s registracijskim oznakama Krešimirova grada.

Naime, kako tvrde stanovnici zaseoka u blizini baštinskog lokaliteta, u subotu je bio parkiran autmobil šibenskih "tablica", a viđene su ukupno četiri osobe. Nakon njihova odlaska ostali su obojani, tj. devastirani stećci.

Iako je moguće da je riječ o bojama koje bi se, onako na prvi pogled, mogle ukloniti običnom vodom, njihov potez ipak je neprimjeren i za svaku osudu. Iz kojega razloga, zbog čega su se odlučili "ukrasiti" zaštićeno kulturno dobro, pitanje je kojim bi se istražitelji tek trebali pozabaviti.

Istog su mišljenja i odgovorni u Konzervatorskom odjelu u Imotskom koji će, kako doznajemo, izići na teren i utvrditi činjenično stanje, te pokušati doznati nakane onih koji su raznim bojama oskvrnuli stećke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

14. rujan 2020 14:37