stdClass Object ( [id] => 1362969 [title] => ‘Ni prasad ih ne bi jela!‘: smijeh na sinjskoj Tripicijadi, od fotki rastu zazubice! Otkrili smo kako skuhati vrhunske [alias] => ni-prasad-ih-ne-bi-jela-smijeh-na-sinjskoj-tripicijadi-od-fotki-rastu-zazubice-otkrili-smo-kako-skuhati-vrhunske [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U organizaciji Krnjevalske udruge Sinj na Gradskom bazenu održana je jubilarna 20. po redu Tripicijada, natjecanje u pripremanju tripica.

Prema odluci ocjenjivačkog povjerenstva u kojemu su bili Žarko Romac Žare, glavni organizator ove priredbe, Božena Romac i Mirko Šimac, najukusnije tripice skuhala je ekipa "Pazar" u sastavu: Ante Župić, Željko Župić, Ivica Gugić Rara, Tihomir Bilobrk, Miro Budimir, Ivica Ajduković i Ivica Marić. Oni su pobijedili s 99 od mogućih 100 bodova.

Drugo mjesto s 96 bodova osvojila je ekipa "Djetelina s 4 lista", a treće s 87 bodova ekipa "Drinky winky". Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovala je 21 ekipa, većina iz Sinja i cetinskog kraja, a po jedna ekipa stigla je s Hvara i iz Mostara.

Tripicijada je već godinama među najvažnijim događajima završnice sinjskih karnevalskih svečanosti, kada se koliko je to god moguće od svega nastoji napraviti karneval. Pa i od ocjenjivanja za pobjednika, a što nam je slikovito kazao Bruno Barać koji je aktivni sudionik Tripicijade od njenog prvog izdanja.

- I moja je ekipa jedne godine proglašena pobjedničkom. Kušačko povjerenstvo te je godine odlučilo da smo baš mi skuhali najbolje tripice iako su bile tako loše da ih ni prasad ne bi jela. Tada sam odlučio da ću prvi put kada pobjednik ne bude namješten odustati. Ako nastavimo s dosadašnjom tradicijom siguran sam da ću prije ostariti nego odustati - kazao nam je Barać.

Pjesma i veselje

Zapravo je najmanje važno tko je pobijedio ili će pobijediti. Važno je održati tradiciju, čak i potaknuti da se tripice, koje su u Sinju istinska delicija, naročito janjeća šiša, smjeste makar uz bok sinjskim arambašima i pašticadi koje su, uz dalmatinski pršut, stanovnicima alkarskoga grada neupitni gastro broj jedan. Još je važnije u kakvoj su atmosferi održavane sve dosadašnje Tripicijade, pa tako i ova 20. po redu. Iako u skučenom prostoru sudionici natjecanja i njihovi gosti, koji se broje na stotine, stvorili su veličanstvenu atmosferu gdje su, uz živu glazbu, svi pjevali, plesali i veselili se.

Pa smo tako bili u prilici vidjeti članove gotovo svih ekipa kako u isto vrijeme pjevaju i plešu, u jednoj ruci drže varnjaču kojom miješaju tripice u teći ili loncu, a u drugoj čašu s maliganskim punjenjem kako bi pokisnuli iznutra. Bili smo očevici i prijepora tko bolje miješa, muški ili ženski član ekipe, ali smo se maknuli da nas ne bi pozvali za svjedoka...

---

image

Svatko u pripravljanju tripica ima neku svoju tajnu
 

Paun Paunović/Cropix
---

Kako smo već naveli, i ova 20. po redu Tripicijada održana je pod dirigentskom palicom Žare Romca.

- Interes za Tripicijadu premašio je sva naša očekivanja. Morali smo otkazati nastup još 8 ekipa jer prostor jednostavno nije dopuštao. I ovih 21 je previše. Tripice su za nas sladokusce iz Sinja delicija par excellence. One izazivaju giht, ali vrijedi se jedan dan najesti tripica i onda se dva dana liječiti - veli Žare.

Koji je vaš recept u kuhanju tripica?

- Svatko u pripravljanju ovoga jela ima neku svoju tajnu, a najbolje su tripice koje se spremaju po receptima naših starih. Meni je vrlo bitno da se goveđa ili juneća tripa, kada se ispere, dobro obari. Ja je tada ohladim i stavim u zamrzivač, kao da je hobotnica. Kada se odmrzne skuha se za manje od sat vremena i bude mekana kao panada. Koliko stavim tripe toliko i kapule.

Najprije na masnoći, pola svinjske masti i pola maslinova ulja, zažutim kapulu, onda dodam tripu i nastavim šufigavanje i sve vrijeme podlijevam goveđim temeljcem. Ja propasiram krumpir i dodajem ga da dobiju gustoću, obavezno se doda komad pršuta ili pancete da ubije miris friškaline.

Uz obvezni lovorov list još se dodaju začini i to je to. Tripice su nekada bile na dnevnom meniju sinjskih gostiona koje su nudile marende. Najpoznatiji su bili šjora Mara Hrstina, Bepina Romčeva, kasnije Ivančević, a i sada se mogu povremeno naći. Nema toga Sinjanina koji ne voli tripice, a onih koji ne vole mali je broj, koji ne mogu za obrok pojesti dva duboka tanjura ove delicije. A onda se poslije toga može, bogme i mora, dobro popiti – zaključio je Romac.

Ne propušta je

Dujo Pavić je profesionalni kuhar koji je najveći dio radnoga vijeka proveo u Njemačkoj. Tripicijadu ne propušta.

---

image


 

Paun Paunović/Cropix
---

- Nemam pravo izostati jer moram nastaviti obiteljsku tradiciju. Ovdje i na ovaj način evociram sjećanja na mojega pokojnog oca Matu koju je bio među začetnicima Tripicijade, a kao glazbar više od 50 godina sudjelovao je u karnevalskoj povorci - kazao nam je Pavić.

Ekipa iz Hvara nastupila je u sastavu Mate Jeličić, Srećko Lapenda i Ivica Milatić, a okupio ih je i doveo u Sinj Ivica Bilandžić, Hvaranin s korijenima iz hrvatačkog sela Maljkova.

- Već dugo surađujemo sa Sinjanima, posebno Žarom Romcem koji je dovodio ekipu kod nas na peškafondo. I mi na Hvaru pripremamo tripice, ali nisu u takvoj mjeri delicija kao ovdje. Ja to nastojim mijenjati pa u svom restoranu u zimskim mjesecima često skuham tripice. Hvarani ih sve više vole - kazao nam je Bilandžić.

Ante Kokan je rođeni Dicmanjanac, profesionalni je kuhar, a živi i radi u Danskoj. Tripicijadu u Sinju ne propušta.

- Sada sam u Kopenhagenu voditelj jednog hotela. Prije sam 20 godina radio u tamošnjem restoranu "Hercegovina", od čega 10 godina kao šef kuhinje. Ja sam se prijavio s jednom kolegicom iz Splita. Kada smo dobili potvrdu da smo odabrani došao sam iz Kopenhagena i ove me danas tu. Moram se pohvaliti da i u Danskoj pripremam tripice, ali ne za klijente već za odabrano društvo naših ljudi - kaže Kokan.

Sponzor iz Skradina

Među posjetiteljima je bio i Drago Laća iz Skradina, poznati uljar i vlasnik uljare.

- Ja koristim maslinovo ulje uvijek i u svemu, a drago mi je što su i Sinjani počeli koristiti maslinovo ulje i u pripremanju tripica. Prvi put sam na ovoj priredbi. Doći ću i dogodine jer vrijedi vidjeti i osjetiti ovaj šušur, a odlučio sam da ću biti i sponzor - kazao nam je Laća.

Ekipa iz Mostara bila je u sastavu Mario Prskalo, Zoran Maletić, Mario Stojić i Nedjeljko Kordić.

---

image

Interes je premašio sva očekivanja, odbijeno je još 8 ekipa jer je za prostor i 21 bilo previše

Paun Paunović/Cropix
---

- Ja sam već sudjelovao. Sa Žarom me povezao Mario Vujević Vegi. Ove godine doveo sam nove članove ekipe i svi su oduševljeni - kazao nam je Mario Prskalo.

Kako pčela ide s cvijeta na cvijet tako je u subotu i sinjski gradonačelnik Miro Bulj obilazio natjecatelje, rukovao se sa svima i slikao se s njima. Opće je poznato da je Bulj svuda gdje je šušur, vjerojatno računajući da bi mogao privući simpatizera više.

- Grad je pokrovitelj jer je Tripicijada prije svega dio naše tradicionalne gastronomije. Kako raste interes ovu će priredbu trebati dignuti na još višu razinu, osigurati bolje uvjete. Već u svibnju imat ćemo Šišijadu, pripremanje janjećih tripica. I tripice i šišu moramo brendirati, ponuditi gostima koji će se i radi toga sigurno vraćati u naš grad - kazao nam je Miro Bulj. 

---

image

Nema Sinjanina koji ne može pojesti dva duboka tanjura ove delicije, a onda se može, bogme i mora, popiti
 

Paun Paunović/Cropix
------
image

Ekipa iz Hvara

Paun Paunović/Cropix
------
image
Paun Paunović/Cropix
------
image
Paun Paunović/Cropix
------
image


 

Paun Paunović/Cropix
------
image


 

Paun Paunović/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LIZALI SU SE PRSTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => LIZALI SU SE PRSTI 2 0 6958 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-11 09:15:13 [created_by] => 3221 [created_by_alias] => Toni Paštar [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-11 09:27:42 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-11 09:16:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title='Ni prasad ih ne bi jela!': smijeh na sinjskoj Tripicijadi, od fotki rastu zazubice! Otkrili smo kako skuhati vrhunske page_title='Ni prasad ih ne bi jela!': smijeh na sinjskoj Tripicijadi, od fotki rastu zazubice! Otkrili smo kako skuhati vrhunske [metakey] => Tripicijada 2024., Tripicijada Sinj [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/11\/26554436.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/11\/26549901.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/11\/26549905.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/11\/26549899.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/11\/26549866.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/11\/26549852.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/11\/26549849.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/11\/26549853.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/11\/26549862.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/11\/26549854.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/11\/26549856.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/11\/26549868.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Sinjska Tripicijada<\/p>","

Ekipa iz Hvara<\/p>","

Svatko u pripravljanju tripica ima neku svoju tajnu
\n\u00a0<\/p>","

Pjesme i veselja nije manjkalo
\n\u00a0<\/p>","","","

Interes je prema\u0161io sva o\u010dekivanja, odbijeno je jo\u0161 8 ekipa jer je za prostor i 21 bilo previ\u0161e<\/p>","


\n\u00a0<\/p>","


\n\u00a0<\/p>","


\n\u00a0<\/p>","


\n\u00a0<\/p>","

Nema Sinjanina koji ne mo\u017ee pojesti dva duboka tanjura ove delicije, a onda se mo\u017ee, bogme i mora, popiti
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["51:46","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1633","hd_26554436_1920.jpg":"1920x1080","k_26554436_1280.jpg":"1280x1280","k_26554436_1024.jpg":"1024x1024","k_26554436_640.jpg":"640x640","k_26554436_480.jpg":"480x480","k_26554436_340.jpg":"340x340","k_26554436_220.jpg":"220x220","o_26554436_1280.jpg":"1280x1088","o_26554436_1024.jpg":"1024x870","o_26554436_640.jpg":"640x544","o_26554436_480.jpg":"480x408","o_26554436_340.jpg":"340x289","o_26554436_220.jpg":"220x187","h_26554436_1280.jpg":"1280x854","h_26554436_1024.jpg":"1024x683","h_26554436_640.jpg":"640x427","h_26554436_480.jpg":"480x320","h_26554436_340.jpg":"340x227","h_26554436_220.jpg":"220x147","pp_26554436_1280.jpg":"1280x1628","pp_26554436_1024.jpg":"1024x1303","pp_26554436_640.jpg":"640x814","pp_26554436_480.jpg":"480x611","pp_26554436_340.jpg":"340x432","pp_26554436_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1374","hd_26549901_1920.jpg":"1920x1080","k_26549901_1280.jpg":"1280x1280","k_26549901_1024.jpg":"1024x1024","k_26549901_640.jpg":"640x640","k_26549901_480.jpg":"480x480","k_26549901_340.jpg":"340x340","k_26549901_220.jpg":"220x220","o_26549901_1280.jpg":"1280x916","o_26549901_1024.jpg":"1024x732","o_26549901_640.jpg":"640x458","o_26549901_480.jpg":"480x343","o_26549901_340.jpg":"340x243","o_26549901_220.jpg":"220x157","h_26549901_1280.jpg":"1280x854","h_26549901_1024.jpg":"1024x683","h_26549901_640.jpg":"640x427","h_26549901_480.jpg":"480x320","h_26549901_340.jpg":"340x227","h_26549901_220.jpg":"220x147","pp_26549901_1280.jpg":"1280x1628","pp_26549901_1024.jpg":"1024x1303","pp_26549901_640.jpg":"640x814","pp_26549901_480.jpg":"480x611","pp_26549901_340.jpg":"340x432","pp_26549901_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1401","hd_26549905_1920.jpg":"1920x1080","k_26549905_1280.jpg":"1280x1280","k_26549905_1024.jpg":"1024x1024","k_26549905_640.jpg":"640x640","k_26549905_480.jpg":"480x480","k_26549905_340.jpg":"340x340","k_26549905_220.jpg":"220x220","o_26549905_1280.jpg":"1280x934","o_26549905_1024.jpg":"1024x747","o_26549905_640.jpg":"640x467","o_26549905_480.jpg":"480x350","o_26549905_340.jpg":"340x248","o_26549905_220.jpg":"220x160","h_26549905_1280.jpg":"1280x854","h_26549905_1024.jpg":"1024x683","h_26549905_640.jpg":"640x427","h_26549905_480.jpg":"480x320","h_26549905_340.jpg":"340x227","h_26549905_220.jpg":"220x147","pp_26549905_1280.jpg":"1280x1628","pp_26549905_1024.jpg":"1024x1303","pp_26549905_640.jpg":"640x814","pp_26549905_480.jpg":"480x611","pp_26549905_340.jpg":"340x432","pp_26549905_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1340","hd_26549899_1920.jpg":"1920x1080","k_26549899_1280.jpg":"1280x1280","k_26549899_1024.jpg":"1024x1024","k_26549899_640.jpg":"640x640","k_26549899_480.jpg":"480x480","k_26549899_340.jpg":"340x340","k_26549899_220.jpg":"220x220","o_26549899_1280.jpg":"1280x893","o_26549899_1024.jpg":"1024x714","o_26549899_640.jpg":"640x446","o_26549899_480.jpg":"480x335","o_26549899_340.jpg":"340x237","o_26549899_220.jpg":"220x153","h_26549899_1280.jpg":"1280x854","h_26549899_1024.jpg":"1024x683","h_26549899_640.jpg":"640x427","h_26549899_480.jpg":"480x320","h_26549899_340.jpg":"340x227","h_26549899_220.jpg":"220x147","pp_26549899_1280.jpg":"1280x1628","pp_26549899_1024.jpg":"1024x1303","pp_26549899_640.jpg":"640x814","pp_26549899_480.jpg":"480x611","pp_26549899_340.jpg":"340x432","pp_26549899_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1256","hd_26549866_1920.jpg":"1920x1080","k_26549866_1280.jpg":"1280x1280","k_26549866_1024.jpg":"1024x1024","k_26549866_640.jpg":"640x640","k_26549866_480.jpg":"480x480","k_26549866_340.jpg":"340x340","k_26549866_220.jpg":"220x220","o_26549866_1280.jpg":"1280x837","o_26549866_1024.jpg":"1024x669","o_26549866_640.jpg":"640x418","o_26549866_480.jpg":"480x314","o_26549866_340.jpg":"340x222","o_26549866_220.jpg":"220x143","h_26549866_1280.jpg":"1280x854","h_26549866_1024.jpg":"1024x683","h_26549866_640.jpg":"640x427","h_26549866_480.jpg":"480x320","h_26549866_340.jpg":"340x227","h_26549866_220.jpg":"220x147","pp_26549866_1280.jpg":"1280x1628","pp_26549866_1024.jpg":"1024x1303","pp_26549866_640.jpg":"640x814","pp_26549866_480.jpg":"480x611","pp_26549866_340.jpg":"340x432","pp_26549866_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1368","hd_26549852_1920.jpg":"1920x1080","k_26549852_1280.jpg":"1280x1280","k_26549852_1024.jpg":"1024x1024","k_26549852_640.jpg":"640x640","k_26549852_480.jpg":"480x480","k_26549852_340.jpg":"340x340","k_26549852_220.jpg":"220x220","o_26549852_1280.jpg":"1280x912","o_26549852_1024.jpg":"1024x729","o_26549852_640.jpg":"640x456","o_26549852_480.jpg":"480x342","o_26549852_340.jpg":"340x242","o_26549852_220.jpg":"220x156","h_26549852_1280.jpg":"1280x854","h_26549852_1024.jpg":"1024x683","h_26549852_640.jpg":"640x427","h_26549852_480.jpg":"480x320","h_26549852_340.jpg":"340x227","h_26549852_220.jpg":"220x147","pp_26549852_1280.jpg":"1280x1628","pp_26549852_1024.jpg":"1024x1303","pp_26549852_640.jpg":"640x814","pp_26549852_480.jpg":"480x611","pp_26549852_340.jpg":"340x432","pp_26549852_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1257","hd_26549849_1920.jpg":"1920x1080","k_26549849_1280.jpg":"1280x1280","k_26549849_1024.jpg":"1024x1024","k_26549849_640.jpg":"640x640","k_26549849_480.jpg":"480x480","k_26549849_340.jpg":"340x340","k_26549849_220.jpg":"220x220","o_26549849_1280.jpg":"1280x838","o_26549849_1024.jpg":"1024x670","o_26549849_640.jpg":"640x419","o_26549849_480.jpg":"480x314","o_26549849_340.jpg":"340x222","o_26549849_220.jpg":"220x144","h_26549849_1280.jpg":"1280x854","h_26549849_1024.jpg":"1024x683","h_26549849_640.jpg":"640x427","h_26549849_480.jpg":"480x320","h_26549849_340.jpg":"340x227","h_26549849_220.jpg":"220x147","pp_26549849_1280.jpg":"1280x1628","pp_26549849_1024.jpg":"1024x1303","pp_26549849_640.jpg":"640x814","pp_26549849_480.jpg":"480x611","pp_26549849_340.jpg":"340x432","pp_26549849_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1385","hd_26549853_1920.jpg":"1920x1080","k_26549853_1280.jpg":"1280x1280","k_26549853_1024.jpg":"1024x1024","k_26549853_640.jpg":"640x640","k_26549853_480.jpg":"480x480","k_26549853_340.jpg":"340x340","k_26549853_220.jpg":"220x220","o_26549853_1280.jpg":"1280x923","o_26549853_1024.jpg":"1024x738","o_26549853_640.jpg":"640x461","o_26549853_480.jpg":"480x346","o_26549853_340.jpg":"340x245","o_26549853_220.jpg":"220x158","h_26549853_1280.jpg":"1280x854","h_26549853_1024.jpg":"1024x683","h_26549853_640.jpg":"640x427","h_26549853_480.jpg":"480x320","h_26549853_340.jpg":"340x227","h_26549853_220.jpg":"220x147","pp_26549853_1280.jpg":"1280x1628","pp_26549853_1024.jpg":"1024x1303","pp_26549853_640.jpg":"640x814","pp_26549853_480.jpg":"480x611","pp_26549853_340.jpg":"340x432","pp_26549853_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1375","hd_26549862_1920.jpg":"1920x1080","k_26549862_1280.jpg":"1280x1280","k_26549862_1024.jpg":"1024x1024","k_26549862_640.jpg":"640x640","k_26549862_480.jpg":"480x480","k_26549862_340.jpg":"340x340","k_26549862_220.jpg":"220x220","o_26549862_1280.jpg":"1280x916","o_26549862_1024.jpg":"1024x733","o_26549862_640.jpg":"640x458","o_26549862_480.jpg":"480x343","o_26549862_340.jpg":"340x243","o_26549862_220.jpg":"220x157","h_26549862_1280.jpg":"1280x854","h_26549862_1024.jpg":"1024x683","h_26549862_640.jpg":"640x427","h_26549862_480.jpg":"480x320","h_26549862_340.jpg":"340x227","h_26549862_220.jpg":"220x147","pp_26549862_1280.jpg":"1280x1628","pp_26549862_1024.jpg":"1024x1303","pp_26549862_640.jpg":"640x814","pp_26549862_480.jpg":"480x611","pp_26549862_340.jpg":"340x432","pp_26549862_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1363","hd_26549854_1920.jpg":"1920x1080","k_26549854_1280.jpg":"1280x1280","k_26549854_1024.jpg":"1024x1024","k_26549854_640.jpg":"640x640","k_26549854_480.jpg":"480x480","k_26549854_340.jpg":"340x340","k_26549854_220.jpg":"220x220","o_26549854_1280.jpg":"1280x908","o_26549854_1024.jpg":"1024x726","o_26549854_640.jpg":"640x454","o_26549854_480.jpg":"480x340","o_26549854_340.jpg":"340x241","o_26549854_220.jpg":"220x156","h_26549854_1280.jpg":"1280x854","h_26549854_1024.jpg":"1024x683","h_26549854_640.jpg":"640x427","h_26549854_480.jpg":"480x320","h_26549854_340.jpg":"340x227","h_26549854_220.jpg":"220x147","pp_26549854_1280.jpg":"1280x1628","pp_26549854_1024.jpg":"1024x1303","pp_26549854_640.jpg":"640x814","pp_26549854_480.jpg":"480x611","pp_26549854_340.jpg":"340x432","pp_26549854_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1292","hd_26549856_1920.jpg":"1920x1080","k_26549856_1280.jpg":"1280x1280","k_26549856_1024.jpg":"1024x1024","k_26549856_640.jpg":"640x640","k_26549856_480.jpg":"480x480","k_26549856_340.jpg":"340x340","k_26549856_220.jpg":"220x220","o_26549856_1280.jpg":"1280x861","o_26549856_1024.jpg":"1024x689","o_26549856_640.jpg":"640x430","o_26549856_480.jpg":"480x323","o_26549856_340.jpg":"340x228","o_26549856_220.jpg":"220x148","h_26549856_1280.jpg":"1280x854","h_26549856_1024.jpg":"1024x683","h_26549856_640.jpg":"640x427","h_26549856_480.jpg":"480x320","h_26549856_340.jpg":"340x227","h_26549856_220.jpg":"220x147","pp_26549856_1280.jpg":"1280x1628","pp_26549856_1024.jpg":"1024x1303","pp_26549856_640.jpg":"640x814","pp_26549856_480.jpg":"480x611","pp_26549856_340.jpg":"340x432","pp_26549856_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1348","hd_26549868_1920.jpg":"1920x1080","k_26549868_1280.jpg":"1280x1280","k_26549868_1024.jpg":"1024x1024","k_26549868_640.jpg":"640x640","k_26549868_480.jpg":"480x480","k_26549868_340.jpg":"340x340","k_26549868_220.jpg":"220x220","o_26549868_1280.jpg":"1280x898","o_26549868_1024.jpg":"1024x718","o_26549868_640.jpg":"640x449","o_26549868_480.jpg":"480x337","o_26549868_340.jpg":"340x238","o_26549868_220.jpg":"220x154","h_26549868_1280.jpg":"1280x854","h_26549868_1024.jpg":"1024x683","h_26549868_640.jpg":"640x427","h_26549868_480.jpg":"480x320","h_26549868_340.jpg":"340x227","h_26549868_220.jpg":"220x147","pp_26549868_1280.jpg":"1280x1628","pp_26549868_1024.jpg":"1024x1303","pp_26549868_640.jpg":"640x814","pp_26549868_480.jpg":"480x611","pp_26549868_340.jpg":"340x432","pp_26549868_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38566607 Threads: 5 Questions: 7109519691 Slow queries: 3304086 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608654252 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/ni-prasad-ih-ne-bi-jela-smijeh-na-sinjskoj-tripicijadi-od-fotki-rastu-zazubice-otkrili-smo-kako-skuhati-vrhunske-1362969 [printLink] => /dalmacija/zagora/ni-prasad-ih-ne-bi-jela-smijeh-na-sinjskoj-tripicijadi-od-fotki-rastu-zazubice-otkrili-smo-kako-skuhati-vrhunske-1362969?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 747613 [name] => Tripicijada 2024. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-11 10:28:13 [main_article_id] => 0 [alias] => tripicijada-2024 [link] => /tag/tripicijada-2024 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 747614 [name] => Tripicijada Sinj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-11 10:28:13 [main_article_id] => 0 [alias] => tripicijada-sinj [link] => /tag/tripicijada-sinj ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LIZALI SU SE PRSTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Ni prasad ih ne bi jela!‘: smijeh na sinjskoj Tripicijadi, od fotki rastu zazubice! Otkrili smo kako skuhati vrhunske [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3221 [name] => Toni Paštar [username] => toni-pa-tar [email] => toni-pa-tar@sd.hr [password] => $2y$10$fnIsitcCtERHQO9iLG7wKepiKljq83Z5/T8x2eWKQXRVy5Xs2GB2K [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/toni-pastar-3221 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1739 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/553f6f1a5809e40cf66c83fb1533812b?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/11/26554436.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Paun Paunović/Cropix [mainImageDesc] =>

Sinjska Tripicijada

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/11/26554436.jpg [title] =>

Sinjska Tripicijada

Paun Paunović/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/11/26549901.jpg [title] =>

Ekipa iz Hvara

Paun Paunović/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/11/26549905.jpg [title] =>

Svatko u pripravljanju tripica ima neku svoju tajnu
 

Paun Paunović/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/11/26549899.jpg [title] =>

Pjesme i veselja nije manjkalo
 

Paun Paunović/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/11/26549866.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/11/26549852.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/11/26549849.jpg [title] =>

Interes je premašio sva očekivanja, odbijeno je još 8 ekipa jer je za prostor i 21 bilo previše

Paun Paunović/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/11/26549853.jpg [title] =>


 

Paun Paunović/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/11/26549862.jpg [title] =>


 

Paun Paunović/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/11/26549854.jpg [title] =>


 

Paun Paunović/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/11/26549856.jpg [title] =>


 

Paun Paunović/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/11/26549868.jpg [title] =>

Nema Sinjanina koji ne može pojesti dva duboka tanjura ove delicije, a onda se može, bogme i mora, popiti
 

Paun Paunović/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U organizaciji Krnjevalske udruge Sinj na Gradskom bazenu održana je jubilarna 20. po redu Tripicijada, natjecanje u pripremanju tripica.

Prema odluci ocjenjivačkog povjerenstva u kojemu su bili Žarko Romac Žare, glavni organizator ove priredbe, Božena Romac i Mirko Šimac, najukusnije tripice skuhala je ekipa "Pazar" u sastavu: Ante Župić, Željko Župić, Ivica Gugić Rara, Tihomir Bilobrk, Miro Budimir, Ivica Ajduković i Ivica Marić. Oni su pobijedili s 99 od mogućih 100 bodova.

Drugo mjesto s 96 bodova osvojila je ekipa "Djetelina s 4 lista", a treće s 87 bodova ekipa "Drinky winky". Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovala je 21 ekipa, većina iz Sinja i cetinskog kraja, a po jedna ekipa stigla je s Hvara i iz Mostara.

Tripicijada je već godinama među najvažnijim događajima završnice sinjskih karnevalskih svečanosti, kada se koliko je to god moguće od svega nastoji napraviti karneval. Pa i od ocjenjivanja za pobjednika, a što nam je slikovito kazao Bruno Barać koji je aktivni sudionik Tripicijade od njenog prvog izdanja.

- I moja je ekipa jedne godine proglašena pobjedničkom. Kušačko povjerenstvo te je godine odlučilo da smo baš mi skuhali najbolje tripice iako su bile tako loše da ih ni prasad ne bi jela. Tada sam odlučio da ću prvi put kada pobjednik ne bude namješten odustati. Ako nastavimo s dosadašnjom tradicijom siguran sam da ću prije ostariti nego odustati - kazao nam je Barać.

Pjesma i veselje

Zapravo je najmanje važno tko je pobijedio ili će pobijediti. Važno je održati tradiciju, čak i potaknuti da se tripice, koje su u Sinju istinska delicija, naročito janjeća šiša, smjeste makar uz bok sinjskim arambašima i pašticadi koje su, uz dalmatinski pršut, stanovnicima alkarskoga grada neupitni gastro broj jedan. Još je važnije u kakvoj su atmosferi održavane sve dosadašnje Tripicijade, pa tako i ova 20. po redu. Iako u skučenom prostoru sudionici natjecanja i njihovi gosti, koji se broje na stotine, stvorili su veličanstvenu atmosferu gdje su, uz živu glazbu, svi pjevali, plesali i veselili se.

Pa smo tako bili u prilici vidjeti članove gotovo svih ekipa kako u isto vrijeme pjevaju i plešu, u jednoj ruci drže varnjaču kojom miješaju tripice u teći ili loncu, a u drugoj čašu s maliganskim punjenjem kako bi pokisnuli iznutra. Bili smo očevici i prijepora tko bolje miješa, muški ili ženski član ekipe, ali smo se maknuli da nas ne bi pozvali za svjedoka...

---

image

Svatko u pripravljanju tripica ima neku svoju tajnu
 

Paun Paunović/Cropix
---

Kako smo već naveli, i ova 20. po redu Tripicijada održana je pod dirigentskom palicom Žare Romca.

- Interes za Tripicijadu premašio je sva naša očekivanja. Morali smo otkazati nastup još 8 ekipa jer prostor jednostavno nije dopuštao. I ovih 21 je previše. Tripice su za nas sladokusce iz Sinja delicija par excellence. One izazivaju giht, ali vrijedi se jedan dan najesti tripica i onda se dva dana liječiti - veli Žare.

Koji je vaš recept u kuhanju tripica?

- Svatko u pripravljanju ovoga jela ima neku svoju tajnu, a najbolje su tripice koje se spremaju po receptima naših starih. Meni je vrlo bitno da se goveđa ili juneća tripa, kada se ispere, dobro obari. Ja je tada ohladim i stavim u zamrzivač, kao da je hobotnica. Kada se odmrzne skuha se za manje od sat vremena i bude mekana kao panada. Koliko stavim tripe toliko i kapule.

Najprije na masnoći, pola svinjske masti i pola maslinova ulja, zažutim kapulu, onda dodam tripu i nastavim šufigavanje i sve vrijeme podlijevam goveđim temeljcem. Ja propasiram krumpir i dodajem ga da dobiju gustoću, obavezno se doda komad pršuta ili pancete da ubije miris friškaline.

Uz obvezni lovorov list još se dodaju začini i to je to. Tripice su nekada bile na dnevnom meniju sinjskih gostiona koje su nudile marende. Najpoznatiji su bili šjora Mara Hrstina, Bepina Romčeva, kasnije Ivančević, a i sada se mogu povremeno naći. Nema toga Sinjanina koji ne voli tripice, a onih koji ne vole mali je broj, koji ne mogu za obrok pojesti dva duboka tanjura ove delicije. A onda se poslije toga može, bogme i mora, dobro popiti – zaključio je Romac.

Ne propušta je

Dujo Pavić je profesionalni kuhar koji je najveći dio radnoga vijeka proveo u Njemačkoj. Tripicijadu ne propušta.

---

image


 

Paun Paunović/Cropix
---

- Nemam pravo izostati jer moram nastaviti obiteljsku tradiciju. Ovdje i na ovaj način evociram sjećanja na mojega pokojnog oca Matu koju je bio među začetnicima Tripicijade, a kao glazbar više od 50 godina sudjelovao je u karnevalskoj povorci - kazao nam je Pavić.

Ekipa iz Hvara nastupila je u sastavu Mate Jeličić, Srećko Lapenda i Ivica Milatić, a okupio ih je i doveo u Sinj Ivica Bilandžić, Hvaranin s korijenima iz hrvatačkog sela Maljkova.

- Već dugo surađujemo sa Sinjanima, posebno Žarom Romcem koji je dovodio ekipu kod nas na peškafondo. I mi na Hvaru pripremamo tripice, ali nisu u takvoj mjeri delicija kao ovdje. Ja to nastojim mijenjati pa u svom restoranu u zimskim mjesecima često skuham tripice. Hvarani ih sve više vole - kazao nam je Bilandžić.

Ante Kokan je rođeni Dicmanjanac, profesionalni je kuhar, a živi i radi u Danskoj. Tripicijadu u Sinju ne propušta.

- Sada sam u Kopenhagenu voditelj jednog hotela. Prije sam 20 godina radio u tamošnjem restoranu "Hercegovina", od čega 10 godina kao šef kuhinje. Ja sam se prijavio s jednom kolegicom iz Splita. Kada smo dobili potvrdu da smo odabrani došao sam iz Kopenhagena i ove me danas tu. Moram se pohvaliti da i u Danskoj pripremam tripice, ali ne za klijente već za odabrano društvo naših ljudi - kaže Kokan.

Sponzor iz Skradina

Među posjetiteljima je bio i Drago Laća iz Skradina, poznati uljar i vlasnik uljare.

- Ja koristim maslinovo ulje uvijek i u svemu, a drago mi je što su i Sinjani počeli koristiti maslinovo ulje i u pripremanju tripica. Prvi put sam na ovoj priredbi. Doći ću i dogodine jer vrijedi vidjeti i osjetiti ovaj šušur, a odlučio sam da ću biti i sponzor - kazao nam je Laća.

Ekipa iz Mostara bila je u sastavu Mario Prskalo, Zoran Maletić, Mario Stojić i Nedjeljko Kordić.

---

image

Interes je premašio sva očekivanja, odbijeno je još 8 ekipa jer je za prostor i 21 bilo previše

Paun Paunović/Cropix
---

- Ja sam već sudjelovao. Sa Žarom me povezao Mario Vujević Vegi. Ove godine doveo sam nove članove ekipe i svi su oduševljeni - kazao nam je Mario Prskalo.

Kako pčela ide s cvijeta na cvijet tako je u subotu i sinjski gradonačelnik Miro Bulj obilazio natjecatelje, rukovao se sa svima i slikao se s njima. Opće je poznato da je Bulj svuda gdje je šušur, vjerojatno računajući da bi mogao privući simpatizera više.

- Grad je pokrovitelj jer je Tripicijada prije svega dio naše tradicionalne gastronomije. Kako raste interes ovu će priredbu trebati dignuti na još višu razinu, osigurati bolje uvjete. Već u svibnju imat ćemo Šišijadu, pripremanje janjećih tripica. I tripice i šišu moramo brendirati, ponuditi gostima koji će se i radi toga sigurno vraćati u naš grad - kazao nam je Miro Bulj. 

---

image

Nema Sinjanina koji ne može pojesti dva duboka tanjura ove delicije, a onda se može, bogme i mora, popiti
 

Paun Paunović/Cropix
------
image

Ekipa iz Hvara

Paun Paunović/Cropix
------
image
Paun Paunović/Cropix
------
image
Paun Paunović/Cropix
------
image


 

Paun Paunović/Cropix
------
image


 

Paun Paunović/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix
Paun Paunović/Cropix

Sinjska Tripicijada

Paun Paunović/Cropix

Ekipa iz Hvara

Paun Paunović/Cropix

Svatko u pripravljanju tripica ima neku svoju tajnu
 

Paun Paunović/Cropix

Pjesme i veselja nije manjkalo
 

Paun Paunović/Cropix

Interes je premašio sva očekivanja, odbijeno je još 8 ekipa jer je za prostor i 21 bilo previše

Paun Paunović/Cropix

Nema Sinjanina koji ne može pojesti dva duboka tanjura ove delicije, a onda se može, bogme i mora, popiti
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/ni-prasad-ih-ne-bi-jela-smijeh-na-sinjskoj-tripicijadi-od-fotki-rastu-zazubice-otkrili-smo-kako-skuhati-vrhunske-1362969 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=35defe9e60334a1294f88ebcf1722afde7e97aa7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Ni+prasad+ih+ne+bi+jela%21%E2%80%98%3A+smijeh+na+sinjskoj+Tripicijadi%2C+od+fotki+rastu+zazubice%21+Otkrili+smo+kako+skuhati+vrhunske&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fni-prasad-ih-ne-bi-jela-smijeh-na-sinjskoj-tripicijadi-od-fotki-rastu-zazubice-otkrili-smo-kako-skuhati-vrhunske-1362969 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fni-prasad-ih-ne-bi-jela-smijeh-na-sinjskoj-tripicijadi-od-fotki-rastu-zazubice-otkrili-smo-kako-skuhati-vrhunske-1362969 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LIZALI SU SE PRSTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ZagoraLIZALI SU SE PRSTI

‘Ni prasad ih ne bi jela!‘: smijeh na sinjskoj Tripicijadi, od fotki rastu zazubice! Otkrili smo kako skuhati vrhunske

Piše Toni Paštar
11. veljače 2024. - 10:16

U organizaciji Krnjevalske udruge Sinj na Gradskom bazenu održana je jubilarna 20. po redu Tripicijada, natjecanje u pripremanju tripica.

Prema odluci ocjenjivačkog povjerenstva u kojemu su bili Žarko Romac Žare, glavni organizator ove priredbe, Božena Romac i Mirko Šimac, najukusnije tripice skuhala je ekipa "Pazar" u sastavu: Ante Župić, Željko Župić, Ivica Gugić Rara, Tihomir Bilobrk, Miro Budimir, Ivica Ajduković i Ivica Marić. Oni su pobijedili s 99 od mogućih 100 bodova.

Drugo mjesto s 96 bodova osvojila je ekipa "Djetelina s 4 lista", a treće s 87 bodova ekipa "Drinky winky". Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovala je 21 ekipa, većina iz Sinja i cetinskog kraja, a po jedna ekipa stigla je s Hvara i iz Mostara.

Tripicijada je već godinama među najvažnijim događajima završnice sinjskih karnevalskih svečanosti, kada se koliko je to god moguće od svega nastoji napraviti karneval. Pa i od ocjenjivanja za pobjednika, a što nam je slikovito kazao Bruno Barać koji je aktivni sudionik Tripicijade od njenog prvog izdanja.

- I moja je ekipa jedne godine proglašena pobjedničkom. Kušačko povjerenstvo te je godine odlučilo da smo baš mi skuhali najbolje tripice iako su bile tako loše da ih ni prasad ne bi jela. Tada sam odlučio da ću prvi put kada pobjednik ne bude namješten odustati. Ako nastavimo s dosadašnjom tradicijom siguran sam da ću prije ostariti nego odustati - kazao nam je Barać.

Pjesma i veselje

Zapravo je najmanje važno tko je pobijedio ili će pobijediti. Važno je održati tradiciju, čak i potaknuti da se tripice, koje su u Sinju istinska delicija, naročito janjeća šiša, smjeste makar uz bok sinjskim arambašima i pašticadi koje su, uz dalmatinski pršut, stanovnicima alkarskoga grada neupitni gastro broj jedan. Još je važnije u kakvoj su atmosferi održavane sve dosadašnje Tripicijade, pa tako i ova 20. po redu. Iako u skučenom prostoru sudionici natjecanja i njihovi gosti, koji se broje na stotine, stvorili su veličanstvenu atmosferu gdje su, uz živu glazbu, svi pjevali, plesali i veselili se.

Pa smo tako bili u prilici vidjeti članove gotovo svih ekipa kako u isto vrijeme pjevaju i plešu, u jednoj ruci drže varnjaču kojom miješaju tripice u teći ili loncu, a u drugoj čašu s maliganskim punjenjem kako bi pokisnuli iznutra. Bili smo očevici i prijepora tko bolje miješa, muški ili ženski član ekipe, ali smo se maknuli da nas ne bi pozvali za svjedoka...

image

Svatko u pripravljanju tripica ima neku svoju tajnu
 

Paun Paunović/Cropix

Kako smo već naveli, i ova 20. po redu Tripicijada održana je pod dirigentskom palicom Žare Romca.

- Interes za Tripicijadu premašio je sva naša očekivanja. Morali smo otkazati nastup još 8 ekipa jer prostor jednostavno nije dopuštao. I ovih 21 je previše. Tripice su za nas sladokusce iz Sinja delicija par excellence. One izazivaju giht, ali vrijedi se jedan dan najesti tripica i onda se dva dana liječiti - veli Žare.

Koji je vaš recept u kuhanju tripica?

- Svatko u pripravljanju ovoga jela ima neku svoju tajnu, a najbolje su tripice koje se spremaju po receptima naših starih. Meni je vrlo bitno da se goveđa ili juneća tripa, kada se ispere, dobro obari. Ja je tada ohladim i stavim u zamrzivač, kao da je hobotnica. Kada se odmrzne skuha se za manje od sat vremena i bude mekana kao panada. Koliko stavim tripe toliko i kapule.

Najprije na masnoći, pola svinjske masti i pola maslinova ulja, zažutim kapulu, onda dodam tripu i nastavim šufigavanje i sve vrijeme podlijevam goveđim temeljcem. Ja propasiram krumpir i dodajem ga da dobiju gustoću, obavezno se doda komad pršuta ili pancete da ubije miris friškaline.

Uz obvezni lovorov list još se dodaju začini i to je to. Tripice su nekada bile na dnevnom meniju sinjskih gostiona koje su nudile marende. Najpoznatiji su bili šjora Mara Hrstina, Bepina Romčeva, kasnije Ivančević, a i sada se mogu povremeno naći. Nema toga Sinjanina koji ne voli tripice, a onih koji ne vole mali je broj, koji ne mogu za obrok pojesti dva duboka tanjura ove delicije. A onda se poslije toga može, bogme i mora, dobro popiti – zaključio je Romac.

Ne propušta je

Dujo Pavić je profesionalni kuhar koji je najveći dio radnoga vijeka proveo u Njemačkoj. Tripicijadu ne propušta.

image


 

Paun Paunović/Cropix

- Nemam pravo izostati jer moram nastaviti obiteljsku tradiciju. Ovdje i na ovaj način evociram sjećanja na mojega pokojnog oca Matu koju je bio među začetnicima Tripicijade, a kao glazbar više od 50 godina sudjelovao je u karnevalskoj povorci - kazao nam je Pavić.

Ekipa iz Hvara nastupila je u sastavu Mate Jeličić, Srećko Lapenda i Ivica Milatić, a okupio ih je i doveo u Sinj Ivica Bilandžić, Hvaranin s korijenima iz hrvatačkog sela Maljkova.

- Već dugo surađujemo sa Sinjanima, posebno Žarom Romcem koji je dovodio ekipu kod nas na peškafondo. I mi na Hvaru pripremamo tripice, ali nisu u takvoj mjeri delicija kao ovdje. Ja to nastojim mijenjati pa u svom restoranu u zimskim mjesecima često skuham tripice. Hvarani ih sve više vole - kazao nam je Bilandžić.

Ante Kokan je rođeni Dicmanjanac, profesionalni je kuhar, a živi i radi u Danskoj. Tripicijadu u Sinju ne propušta.

- Sada sam u Kopenhagenu voditelj jednog hotela. Prije sam 20 godina radio u tamošnjem restoranu "Hercegovina", od čega 10 godina kao šef kuhinje. Ja sam se prijavio s jednom kolegicom iz Splita. Kada smo dobili potvrdu da smo odabrani došao sam iz Kopenhagena i ove me danas tu. Moram se pohvaliti da i u Danskoj pripremam tripice, ali ne za klijente već za odabrano društvo naših ljudi - kaže Kokan.

Sponzor iz Skradina

Među posjetiteljima je bio i Drago Laća iz Skradina, poznati uljar i vlasnik uljare.

- Ja koristim maslinovo ulje uvijek i u svemu, a drago mi je što su i Sinjani počeli koristiti maslinovo ulje i u pripremanju tripica. Prvi put sam na ovoj priredbi. Doći ću i dogodine jer vrijedi vidjeti i osjetiti ovaj šušur, a odlučio sam da ću biti i sponzor - kazao nam je Laća.

Ekipa iz Mostara bila je u sastavu Mario Prskalo, Zoran Maletić, Mario Stojić i Nedjeljko Kordić.

image

Interes je premašio sva očekivanja, odbijeno je još 8 ekipa jer je za prostor i 21 bilo previše

Paun Paunović/Cropix

- Ja sam već sudjelovao. Sa Žarom me povezao Mario Vujević Vegi. Ove godine doveo sam nove članove ekipe i svi su oduševljeni - kazao nam je Mario Prskalo.

Kako pčela ide s cvijeta na cvijet tako je u subotu i sinjski gradonačelnik Miro Bulj obilazio natjecatelje, rukovao se sa svima i slikao se s njima. Opće je poznato da je Bulj svuda gdje je šušur, vjerojatno računajući da bi mogao privući simpatizera više.

- Grad je pokrovitelj jer je Tripicijada prije svega dio naše tradicionalne gastronomije. Kako raste interes ovu će priredbu trebati dignuti na još višu razinu, osigurati bolje uvjete. Već u svibnju imat ćemo Šišijadu, pripremanje janjećih tripica. I tripice i šišu moramo brendirati, ponuditi gostima koji će se i radi toga sigurno vraćati u naš grad - kazao nam je Miro Bulj. 

image

Nema Sinjanina koji ne može pojesti dva duboka tanjura ove delicije, a onda se može, bogme i mora, popiti
 

Paun Paunović/Cropix
image

Ekipa iz Hvara

Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image


 

Paun Paunović/Cropix
image


 

Paun Paunović/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 22:28