StoryEditorOCM
Zagoraodržana skupština

Na proljeće slijede izbori u Viteškom alkarskom društvu, a Uprava i Časni sud u nesuglasju su oko alkarske stege

Piše Toni Paštar
21. prosinca 2021. - 10:17

Održana je redovna godišnja skupština Viteškog alkarskog društva (VAD), posljednja u ovom četverogodišnjem razdoblju prije izborne, koja će se održati u proljeće sljedeće godine.

I ovo zasjedanje, na kojem je sudjelovala većina članova udruge, zbog pandemije je održano elektroničkim putem. Članovi VAD-a prihvatili su izvješća Upravnog odbora koja su podnijeli predsjednik dr. Stipe Jukić i vojvoda Boško Ramljak, izvješće Časnog suda koje je podnio čelnik Boško Vladović, Nadzornog odbora, koje je podnio prvi čovek Hrvoje Markulin, te financijsko izvješće, rebalans ovogodišnjeg plana prihoda i rashoda, kao i plan prihoda za 2022. godinu.

Zbog koronavirusa rad VAD-a odvijao se u otežanim okolnostima, što se posebno odrazilo u organizaciji 306. Sinjske alke, sa smanjenim brojem gledatelja na tribinama i kroz smanjeni broj posjetitelja u Muzeju Sinjske alke. Unatoč svim teškoćama, naglasio je predsjednik dr. Jukić, i 2021. ostat će, COVID-u usprkos, u VAD-ovim analima upisana kao uspješna godina jer je 306. Alka u svim elementima po kojima se ova viteška igra mora organizirati izvedena sukladno statutu, pravilnicima i prastarim običajima koji se prenose s koljena na koljeno.

Iz izvješća se može zaključiti kako je tijekom protekle godine došlo do mimoilaženja između Upravnog odbora i Časnog suda. Časni sud je, navodi se, Upravi dostavio dva zahtjeva, jedan za raspravu o pristiglom zahtjevu za stegovni postupak, a drugi za sazivanje izvanrednog zasjedanja Skupštine VAD-a.

U oba slučaja Upravni odbor odbio je zahtjev uz obrazloženje da je upravo Časni sud tijelo VAD-a koje treba provesti kompletnu proceduru u prvom stupnju. U izvješću Časnog suda navodi se da su zahtjeve za očitovanje čelništva udruge i sazivanje izvanredne skupštine potpisala dva od tri člana Časnog suda.

Skupštinari su donijeli odluku da članarina za 2022. iznosi 300 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 08:31