StoryEditorOCM
ZagoraU 10 SATI I 48

Na Perući obilježena 31. obljetnica oslobađanja brane. Prvi put je promijenjen organizator, pogledajte tko je sve došao

Piše Toni Paštar
27. siječnja 2024. - 17:16
Počast poginulom suborcu odali su pripadnici Udruge vetarana 16. domobranske pukovnije toni paštartoni paštar

U subotu je, prvi put u organizaciji Udruge veterana 16. domobranske pukovnije, obilježena 31. godišnjica vojne akcije "Peruća" kojom su, poslije 28 mjeseci okupacije, od velikosrpskih agresora oslobođene brana Peruća i njezino šire područje, uključujući naselja Satrić, Potravlje i Maljkovo, kao i dio naselja Hrvace.

U agresiji na ovaj dio Hrvatske srpske snage, još pod krinkom JNA, 17. rujna 1991. godine okupirale su prostor cetinskoga kraja sve do Hrvaca na desnom i Bitelića na lijevom zaobalju rijeke Cetine, uključujući i branu Peruću i istoimenu hidroelektranu. Samo desetak dana poslije okupacije na pregovorima s hrvatskom stranom u Hrvacama tadašnji pukovnik JNA i u Haagu osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić zaprijetio je miniranjem brane.

Računalo se da je ta njegova suluda prijetnja tek blef jer se znalo da bi miniranjem brane s punim jezerom došlo do nezapamćenog ekocida i životne ugroze za više od 20 tisuća civilnih stanovnika nizvodno od brane sve do Omiša. Mladićeva prijetnja nije bila blef.

Nedugo poslije okupacije srpski zločinci dopremili su i unijeli u kontrolnu galeriju brane prvih četiri do pet tona eksploziva. Kada je HV uspješno proveo prvu oslobodilačku akciju "Maslenica", potiskujući okupatore iz dotadašnjih uporišta u zadarskom zaleđu, srpski zločinci odlučili su se na odmazdu miniranjem brane.

Na branu su dovukli svoje pješačke snage, dopremili su dodatne količine eksploziva, protjerali pripadnike kenijskog bataljuna UNPROFOR-a, koji im nisu pružili nikakav otpor, već su otišli u smjeru Knina, unijeli su eksploziv u kontrolnu galeriju brane i pripremili ga za miniranje, a kada je vojno-političko vodstvo paradržave SAO Krajina po naređenju iz Beograda izdalo nalog, aktivirali su eksploziv i dali se u bijeg. Dogodilo se to 28. siječnja 1993. godine u 10 sati, 48 minuta i 50 sekundi.

U ovoj akciji smrtno je stradao Ante Buljan iz Bitelića, a trojica pripadnika HV-a su ranjena. Buljan se 27. siječnja s još jednim suborcem i sumještaninom zaputio do Kenijaca koje je opskrbljivao njima neophodnim proizvodima, a zauzvrat je izviđao stanje na brani i od unproforaca izvlačio korisne informacije. Toga dana, međutim, umjesto Kenijaca, dvojica hrvatskih vojnika naišla su na pripadnike srpske paravojske koja je na njih otvorila vatru. Ante Buljan je od teškog ranjavanja preminuo, a drugoga hrvatskog vojnika su zarobili.

Poslije srpskog miniranja brane okupljeni pripadnici HV-a i policije pomaknuli su dotadašnju crtu razdvajanja iz Hrvaca na liniju Maljkovo – Otišić. Istovremeno je pokrenuta grozničava akcija spašavanja kako ne bi došlo do rušenja teško oštećene brane i stravičnih posljedica nizvodno.

Za uspješno spašavanje, kojim je rukovodio general Ante Roso, najzaslužniji su pripadnici inženjerije HV-a, djelatnici HE "Peruća" i drugi zaposlenici HEP-a, brojne građevinske i prijevozničke tvrtke, kao i privatni prijevoznici iz Splita i sinjskog kraja. Brana je spašena, a uskoro je i obnovljena.

Kod spomenika Anti Buljanu, podignutom na mjestu njegove pogibije, u subotu su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Počast su odali pukovnik Ivica Armanda s izaslanstvom u ime predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika Zorana Milanovića, državni tajnik Špiro Janović s izaslanstom u ime potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Damir Gabrić u ime Splitsko-dalmatinske županije, izaslanstvo HEP-a, zajedničko izaslanstvo gradova i općina Vrlika, Trilj i Hrvace, Hvidra Sinj, 2. bojna 4. brigade ZNG i izaslanstvo 16. domobranske pukovnije.

O tijeku odvijanja akcije "Peruća" i hrvatskim snagama koje su u njoj sudjelovale govorio je Branko Kosorčić, zvani Brajo, predsjednik Udruge veterana 16. domobranske pukovnije. Još su prigodno govorili Jure Plazonić, gradonačelnik Vrlike, Damir Gabrić i dr. Špiro Janović. Molitvu odrješenja predvodio je don Josip Bečić, župnik Bitelića, a prigodni program izveli su klape "Cetinjanke" i "Cetinjani" iz Hrvaca.

Na Peruću je pristigla grupa od desetak konja s jahačima, članovima BZ-a "Patriot", koji su u rukama držali zastave RH i ratnih postrojbi. Na istom mjestu vijence su položili i zapalili svijeće izaslanstvo Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine. Evociranje uspomena na 31. obljetnicu akcije Peruća najavili su i iz Udruge veterana 126. brigade Sinj, koji su godinama bili organizatori komemoracije.•

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 04:20