StoryEditorOCM
ZagoraNERED PRED ŠKOLOM

Luksuzne vile dominiraju zaboravljenim selom u Zagori, ali nekoliko metara dalje buja deponij, pogledajte slike sramote

Piše Sandra Barčot
31. siječnja 2024. - 15:20

Mir, tišina, kuće okupane suncem, nikoga nema u blizini, nema gradske gužve, čak ni previše prometa unatoč činjenici da smo uz državnu cestu, ali ta idila je nažalost zasuta smećem!

Upravo nam se tako, opisujući svoje mjesto, javio se žitelj Segeta Gornjeg, ogorčen i razočaran što u srcu sela netko od nesavjesnih građana "uređuje" novi deponij otpada.

Iz dana u dan raste gomila raznog smeća, od dijelova starog namještaja, komunalnog, ali i građevinskog otpada, kao i onog "tradicionalnoga" glomaznog otpada iz kuća koji je, tipično hrvatski, lakše baciti na kakav ilegalni deponij daleko od vlastitih očiju nego besplatno odložiti u reciklažno dvorište.

Mjesto radnje je prostor smješten u južnom dvorištu nekadašnje osnovne škole u srcu Segeta Gornjeg, tik uz cestu koja od Jadranske magistrale vodi prema Boraji i Šibeniku. Zgrade koja svojom veličinom dominira prostorom i još uvijek svjedoči koliko je mjesto nekoć bilo puno djece i ljudi, a danas je tek ugodno utočište nekoliko desetaka cjelogodišnjih stanovnika, mahom umirovljenika, uz dosta novouređenih vila za sezonsko iznajmljivanje.

Naravno kako ovaj smiraj uoči nove ljetne vreve i gužve netko dobrano koristi za odbacivanje otpada na ilegalnom deponiju, gdje smo osim raznog smeća, svega što vam padne u paleti zvanoj otpad, pronašli i strvinu uginule mačke!

Uz (značajan) detalj – na rubu tog deponija u stvaranju, nalaze se i tri komunalna kontejnera za otpad. I to poluprazna, da apsurd bude veći.

Pitanja o ovom problemu poslali smo i komunalnom redaru Općine Seget, koji stoluje u oko šest kilometara udaljenom središtu u Donjem Segetu, pa očekujemo odgovore o tome hoće li se i kada očistiti otpad odbačen pred staru školsku zgradu, na prostor nekadašnjeg igrališta. Ili će (ne)odgovorni građani i lokalni čelnici dopustiti stvaranje novog Karepovca...

image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image

Iz dana u dan raste gomila raznog smeća, od komunalnog, ali i građevinskog otpada, kao i onog ‘tradicionalnoga‘ glomaznog otpada koji je, tipično hrvatski, lakše baciti na kakav ilegalni deponij nego besplatno odložiti u reciklažno dvorište

Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 06:09