StoryEditor
ZagoraZIMA U PROLJEĆE

Lako za snijeg, bojimo se leda: ‘Većina voćaka je u punoj cvatnji, a kako smo u noći na srijedu imali temperature ispod nule, štete su neizbježne‘

Piše Toni Paštar
8. travnja 2021. - 16:54
 Nikola Vilić/Cropix

Snijeg koji je u utorak poslijepodne i navečer prekrio cijeli cetinski kraj  je uglavnom okopnio, ali je hladni val s kojim je pristigao napravio velike štete u voćarstvu.

Već u noći na srijedu, kad se živa u termometru na području cijeloga cetinskog kraja spustila ispod nule, "obavljena je berba" dobrog dijela očekivanog uroda voća. Ako se ostvare najave meteorologa, štete puno većih razmjera događat će se zbog niskih temperatura u noći na četvrtak.

– Već pri minus jedan ili minus dva Celzijeva stupnja dolazi do oštećenja cvjetova. Većina voćaka je u punoj cvatnji, a kako smo u noći na srijedu imali temperature ispod nule, štete su neizbježne. O razmjeru je rano govoriti, naročito prije obilaska terena. Sam snijeg nije štetan, on je poput termoizolatora, ali oštećenja nastaju kad se počne otapati pa krene temperaturni minus i stvaranje leda.

Puno veće štete možemo očekivati ako se ostvare najave prognostičara o ekstremno niskim temperaturama u noći na četvrtak. Nastradalo je i povrće koje je niknulo, ali tu se uglavnom radi o izniklim biljkama krumpira. Te mlade biljke su spaljene, ali one se u pravilu regeneriraju. Što se tiče vinove loze, ovaj hladni val ne bi trebao nanijeti nikakvu štetu, ali ako dođe do većih minusa, ipak bi mogli nastradati nabrekli pupovi – kaže mr. sc. Ivana Župić, viša stručna savjetnica u Ministarstvu poljoprivrede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2021 18:52