StoryEditorOCM
ZagoraCEKOM 3LJ

Kraj krilatice ‘Ništa se ne isplati raditi’

Piše Toni Paštar
16. prosinca 2023. - 08:00
Ante Botić, Marijana Franičević, Marin Čagalj, Zlatko Šatović, Igor Jerković, Marin Roje, Nevijo Zdolec, Tihomir Pandurić i Darko Čobanov na završnoj konferenciji EU projekta teškog 9,78 milijuna euraNikola Vilic/Cropix

V.d. ravnatelja ustanove CEKOM 3LJ Ivan Šušnjara je naglasio da se radi o do sada najvećem EU projektu na području grada Trilja. Njegova ukupna vrijednost je 9,780.511,70 eura. Šušnjara je bio odlučan u tvrdnji da će zahvaljujući ovom projektu biti dokinuta krilatica ‘Ništa se ne isplati raditi’
U konferencijskoj dvorani Poslovno-uslužnog centra (PUC) 3LJ u petak je održana završna konferencija EU projekta Centra za kompetencije CEKOM 3LJ.

Uz nositelje, Grad Trilj i njegovu ustanovu CEKOM 3LJ, konferenciji su nazočili partneri na projektu, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban s pročelnikom Anđelkom Katavićem i ravnateljem županijske razvojne agencije RERA S.D. Jozom Saračem, brojni profesori sa sveučilišta u Splitu, Zagrebu i Osijeku, predstavnici institucija iz gravitirajućeg dijela Bosne i Hercegovine, načelnici Dicma i Hrvaca, predstavnici tvrtki kojima je poljoprivreda primarna djelatnost, OPG-ova i drugi.

Najveći EU projekt

Konferenciju je otvorio i prigodne riječi sudionicima uputio Ivan Šušnjara, v.d. ravnatelja ustanove CEKOM 3LJ kojoj je osnivač Grad Trilj. Šušnjara je naglasio da se radi o do sada najvećem EU projektu na području grada Trilja. Njegova ukupna vrijednost je 9,780.511,70 eura od kojih na nepovratna sredstva iz EU fonda za regionalni razvoj otpada 6.365.830,44 eura. Projekt je realiziran uz potporu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Grada Trilja i Splitsko-dalmatinske županije.

U realizaciju projekta bilo je uključeno 55 osoba, a do sada je zahvaljujući njemu zaposleno 15 osoba, uglavnom mladih i visokoobrazovanih. Šušnjara je naglasio kako je projekt već izišao iz prvotno postavljenog okvira pa je razvio suradnju sa sveučilištima u Splitu i Osijeku, Veleučilištem u Kninu, Ministarstvom poljoprivrede i drugima.

Zaključno, Šušnjara je bio odlučan u tvrdnji da će, potičući uzlet dalmatinske poljoprivrede, upravo zahvaljujući ovom projektu biti dokinuta krilatica “Ništa se ne isplati raditi”. Već dosadašnji rezultati CEKOM-a 3LJ argumentiraju da se isplati.

U ime službeno spriječenoga gradonačelnika Ivana Bugarina sudionicima konferencije u njegovo i u ime Grada Trilja prigodno se obratio gradski pročelnik Dino Hrustić.

Prorektor prof. dr. sc. Igor Jerković pozdravio je sudionike konferencije u ime Sveučilišta u Splitu, umjesto spriječenog rektora prof. dr. sc. Dragana Ljutića. Jerković je istaknuo da je osobno bio uključen u projekt od njegova početka, kao profesor Kemijsko-tehnološkog fakulteta, a iskazao je posebno zadovoljstvo što CEKOM 3LJ postaje nastavna baza za studije prehrambene tehnologije, mediteranske poljoprivrede i hotelijerstva i gastronomije.

image

Cilj projekta je uzlet dalmatinske poljoprivrede

Nikola Vilic/Cropix

Župan Blaženko Boban svoje izlaganje počeo je konstatacijom da se ovih dana održava cijeli niz završnih konferencija EU projekata.

– Ova konferencija je posebna jer je sa Splitsko-dalmatinskom županijom isprepletena u mnogim segmentima. Iz ovoga operativnog programa naša županija povukla je milijardu i 107 milijuna eura i daleko smo najuspješniji u Hrvatskoj. Hvala svima koji su sudjelovali u ovom projektu u Trilju, ali ideja CEKOM-a 3LJ, kao i brojni drugi projekti krenula je od Joze Sarača, ravnatelja RERE. Ovaj projekt je na ponos Splitsko-dalmatinskoj županiji, triljskom kraju i svima koji su bili uključeni u njegovu realizaciju.

Ovo sve skupa ima takav potencijal da treba prerasti u centar agrogospodarstva ne samo za Dalmatinsku zagoru već puno šire – kazao je Boban.

O specijalizaciji i postupnom prerastanju triljske radne zone u agropoduzetničku te o rađanju ideje, pripremi samog projekta CEKOM-a 3LJ, odobravanju ovoga EU projekta poslije gotovo tisuću dana evaluacije te njegovoj uspješnoj realizaciji sudionike konferencije upoznao je Mate Paštar iz JU RERA S.D.

Vodeća regija

– S realizacijom projekta krenuli smo u lipnju 2020. godine. Vizija je bila da se kroz ovaj projekt unutrašnjost Dalmacije pozicionira kao vodeća regija u Jadransko-jonskoj makroregiji u proizvodnji funkcionalne hrane i farmaceutskih proizvoda baziranih na samoniklom aromatičnom bilju i u tom cilju poticanja gospodarskog razvoja i uvođenja strukturnih promjena, poboljšanja inovacijskog okruženja i jačanja inovacijskog lanca kroz primijenjena istraživanja znanstveno-istraživačkog sektora. Specifični cilj projekta, koji je premašen kvalitativno i kvantitativno, bio je razvoj 15 novih proizvoda u području farmaceutike, nutricionizma i funkcionalne hrane.

image

Trilj, 151223.
Zavrsna konferencija projekta u poljoprivredi CEKOM 3LJ u Poslovno usluznom centru 3LJ.
Na fotografiji: Župan Blaženko Boban
Foto: Nikola Vilić/CROPIX

Nikola Vilic/Cropix

Kroz realizaciju projekta objavljeno je 19 znanstvenih radova i dva diplomska rada, prijavljeno je 11 patenata i 4 žiga, “Pharmagal” je napravio novih 10, a “Puđa” 5 prototipova proizvoda uz otvaranje 16 novih radnih mjesta – kazao je Paštar, dodajući kako se na ovome neće stati jer je konačni cilj razvijeno poduzetništvo u agroproizvodnji na području Splitsko-dalmatinske županije i šire.

U nastavku je održana panel-rasprava na temu “Razvoj inovativnih proizvoda”, a sudjelovali su predstavnici svih partnera EU projekta CEKOM 3LJ: Marijana Franičević iz ustanove CEKOM 3LJ, dr. sc. Marin Čagalj s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, prof. dr. sc. Zlatko Šatović s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Igor Jerković s Kemijsko-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, dr. sc. Marin Roje s Instituta “Ruđer Bošković”, prof. dr. sc. Nevijo Zdolec s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Tihomor Pandurić iz “Pharmagala” i Darko Čobanov iz tvrtke “Puđa”. Svatko od njih govorio je o ulozi njihove institucije, odnosno tvrtke tijekom realizacije projekta.

Mogućnosti financiranja

U završnom dijelu konferencije održana su četiri stručna predavanja. Prof. dr. sc. Stela Jokić sa Sveučilišta u Osijeku govorila je o mogućnostima primjene ekstrakta samoniklog ljekovitog aromatičnog bilja u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Tema dr. sc. Marijane Bažić s karlovačkog Veleučilišta – VUKA bila je “Primjena ekstrakta samoniklog ljekovitog aromatičnog bilja u proizvodnji funkcionalnih mliječnih proizvoda”. Ta se primjena prethodno, tijekom pauze, i degustirala kroz sireve tvrtke “Puđa”. Dr. sc. Danica Ramljak, viša savjetnica za znanost i inovacije u Svjetskoj banci, govorila je o održivosti centara za kompetencije u Republici Hrvatskoj. Završnu konferenciju zaključio je Mate Paštar iz JU RERA S.D. koji je govorio o mogućnostima financiranja projekata iz EU izvora u novom financijskom razdoblju od 2022. do 2027. godine.•

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:04