StoryEditorOCM
ZagoraNEMA ZABORAVA

Komemoracija za 191 civilnu žrtvu u Otoku: ‘Pali su u svojim domovima, našli su se na putu zvijerima u ljudskom obliku‘

Piše Toni Paštar
26. ožujka 2024. - 20:39

U Otoku je u utorak poslijepodne obilježena 80. godišnjica stradanja 191 civilne žrtve toga sela koje su ubijene u stravičnom zločinu pripadnika SS divizije "Prinz Eugen".

Poslije Gata i Donjeg Doca vojnici po zlu znane te njemačke postrojbe svoj krvavi pir u selima Potkamešja počeli su upravo u Otoku 28. ožujka 1944. godine, a potom nastavili u Rudi, Podima, Krivodolu, Rožama, Ljutu, Voštanima i Kamenskom.

Središnji dio komemoracije bila je sveta misa zadušnica koju je predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Zdenko Križić uz asistenciju župnika Otoka fra Nikice Ajdučića, sinjskog gvardijana fra Marinka Vukmana i skupine drugih svećenika.

Prije početka mise župnik fra Nikica pročitao je imena 191 osobe koje su prije 80 godina pale kao žrtve u svojim domovima, samo zato što su se našle na putu zvijerima u ljudskom obliku.

‘Što je zločincima bilo u glavama?‘

U prigodnoj propovijedi nadbiskup Zdenko Križić je kazao kako se i poslije 80 godina treba upitati što je bilo u glavama tih ljudi koji su sijali zlo i ubijali nevino civilno stanovništvo, uglavnom žene, djecu i starce.

Presjek događanja o pokolju u Otoku i potkamešničkim selima pred Otočanima je prezentirao mr. sc. Ivan Kozlica.

Kod spomen-kosturnice na otočkom groblju nadbiskup Križić za žrtve je predvodio molitvu odriješenja.

Vijence na spomen-kosturnicu položili su Luka Brčić kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, ministar Šime Erlić u ime Vlade RH, dožupan Stipe Čogelja u ime Splitsko-dalmatinske županije, načelnik Otoka Dušan Đula, gradonačelnik Trilja Ivan Bugarin i drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 14:13