StoryEditor
Zagorazaštićeno dobro

Klis ulaže u novu atrakciju: uređuje se prekrasno izletište s deset bunara u dolini Rajčica

6. listopada 2020. - 10:31
Ljepota bunara Rajčice pokraj NiskogAnte Mula

Deset bunara u dolini Rajčica, pokraj Niskog, uskoro će postati prava turistička atrakcija, smatraju tako u Općini Klis. Izgrađeni u suhozidu, zanimljivi su zbog svojeg prirodnog, gotovo simetričnog izgleda, a bit će dio cjelovitog projekta uređenja izletišta, poučne staze i vidikovca.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odobrila je u rujnu Općini Klis nešto više od 325 tisuća kuna za uređenje poučne staze i vidikovca Nisko u dolini Rajčica. Riječ je, kažu, o nastavku ulaganja u razvoj posjetiteljske infrastrukture na budućem izletištu kako bi se osigurao lakši i brži pristup bunarima Rajčice, u samom srcu jednog od najsušnijih dijelova Dalmatinske zagore.

– Posljednjih godina ulažemo značajna sredstva kako bismo bunare stavili u funkciju kulturnog turizma, čime aktiviramo dosad neiskorištene resurse i tako pridonosimo cjelokupnoj turističkoj ponudi ovoga kraja. Siguran sam kako će ovaj lokalitet u sljedećem razdoblju postati nezaobilazno mjesto za sve posjetitelje, budući da je riječ o vrijednim primjerima nematerijalne kulturne baštine i zaštićenog kulturnog dobra koji simboliziraju ljepotu dalmatinske unutrašnjosti – kazao je kliški načelnik Jakov Vetma.

Općina Klis ranije je uložila dva milijuna kuna europskih sredstava u rekonstrukciju traktorskog puta u šumi koji spaja Brštanovo, Nisko i Matase u Lećevici, a također vodi do doline Rajčice. Uz uređenje pristupnih putova, Općina će u sljedećem razdoblju postaviti signalizaciju – informativne ploče za lakše snalaženje posjetitelja, koje će sadržavati i edukativni dio o pravilima ponašanja u šumi.

Kako doznajemo, projekt obnove i uređenja budućeg izletišta uključuje i postavljanje sjenice i roštilja, stola s klupama te boćališta, a budući da se radi o zaštićenom kulturnom dobru, za uređenje će se, kako ističu, koristiti prirodni i ekološki prihvatljivi materijali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. veljača 2021 12:28