StoryEditorOCM
Zagorana vlaškoj buri

Ivan Pupačić: Poljički pršut služio se i Titu, a sada ćemo ga vratiti na trpeze. Poseban način obrade prenosio se s koljena na koljeno, evo ricete iz 1906.

6. veljače 2021. - 09:40
Sušionica na krševitoj zaravni omeđenoj Omiškom Dinarom, Mosorom i Biokovom 'probila' je kapacitet od 5000 komadaBožidar Vukičević/Cropix

Nakon što je soparnik uvršten na nacionalnu listu zaštićenih kulturnih dobara, a prije pet godina Europska komisija unijela ga je i u svoj registar oznaka zemljopisnog podrijetla, u selu Kostanje na istočnom rubu Poljica se rađa, možda, i novi hrvatski brend.

Riječ je o poljičkom pršutu naizgled istom, ali po mišljenju njegova "kreatora" Ivana Pupačića, vlasnika tamošnje pršutane, značajno različitom u odnosu na njegova dalmatinskog i istarskog "brata" i(li) konkurenta. Gastronomski specijalitet nastao sušenjem na dimu i buri, različit je po – obradi.

– To znači da na pršutu ostavljamo zdjeličnu kost. Ona predstavlja svojevrsnu zaštitu u najosjetljivijom dijelu na način da u potpunosti pokriva područje oko puca, kako ga naš narod voli zvati. Sami postupak "proizvodnje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:28