StoryEditorOCM
Zagora‘OPREZ PRIJE KLIKA‘

Imoćani sve češće žrtve računalnih prijevara, u lopovsku mrežu uhvatilo se njih 250, jedan je ostao bez 150 tisuća eura!

Piše Braco Ćosić
27. veljače 2024. - 15:32

U okviru svojih preventivnih djelatnosti Policijska uprava splitsko-dalmatinska predstavila je Imoćanima projekt "Safety-Net-Bitka za sigurnost", čiji je jedan od ciljeva osvijestiti naše građane o realnoj opasnosti i izloženosti kaznenim djelima iz domene računalnog kriminaliteta.

U današnjoj eri računala, društvenih mreža dostupnih svakome i u svako vrijeme, dakako i onima kojima je kršenje zakona zanimacija, dolazi do sve većeg broja kaznenih djela računalnih prijevara, posebno građana starije životne dobi, ali i onih koji itekako brzo nasjednu na korespondenciju prevaranata. Stoga je ovo predavanje izazvalo živo zanimanje Imoćana.

Preventivni projekt

- Preventivni projekt provodimo zajedno s našim partnerima, Odborom za sigurnost splitsko-dalmatinske županije, Mrežom Vijeća za prevenciju, te IT tvrtkom Span d.d. iz Zagreba.

Uz pomoć naših partnera izradili smo i informativne materijale s korisnim savjetima za građane. Objavili smo informativne materijale, korisne informacije, opise različitih vrsta prijevara i nekoliko negativnih iskustava prevarenih osoba, a sve kako bi osvijestili građane da se računalna prijevara može dogoditi i njima ukoliko ne budu oprezni.

Također, na informativnom plakatu objavljen je QR code kako bi zainteresirani građani putem mobitela mogli doći do potrebnih informacija - kazala nam je Antonela Lolić, glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske.

image
Shutterstock

Moto preventivne akcije "Oprez prije klika!" jasna je poruka svim građanima kada su na internetu.

Nije zanemariva, dapače velika je brojka od preko 250 prevarenih naših sugrađana samo tijekom prošle godine, a bilo je slučajeva i u samom Imotskom o računalnoj prijevari jednog Imoćanina u iznosu od 150 tisuća eura.

Računalna prijevara je pošast današnjeg vremena, ne bira ni populaciju, a ni načine na koje se može prevariti građane, od kojih je cilj dobiti njihove osobne podatke, brojeve bankovnih računa i onda im jednostavno otuđiti novac.

‘Računalne mule‘

Vrlo je teško takvima ući u trag jer u svome poslu koriste "računalne mule", posrednike koji i pod pritiskom bojazni za vlastitu sigurnost ulaze u taj posao za one koji im diktiraju što moraju činiti.

Svakako, da u toj cijeloj prijevari postoji i hijerarhijska ljestvica od "mozga" operacija do onih najnižih prevaranata. Stoga opreza nikada dosta, pa je i naša uputa da se sve strukture dovoljno dobro educiraju i da ta svoja saznanja prenose na ljude s kojima surađuju, učenike, djelatnike u tvrtkama i sve ostale građane, rečeno je na zanimljivoj i vrlo poosjećenoj panel raspravi koju su u dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Imotskom vodili Ivna Poljak Marunica, policijska službenica za kibernetičku sigurnost, načelnik PGP Imotski Tihomir Nenadić i Paško Ugrina, voditelj poslova prevencije u PU splitsko-dalmatinskoj.

Moderator predavanja bila je glasnogovornica PU splitsko dalmatinske Antonela Lolić.

U tijeku rasprave bilo je i vrlo zanimljivih pitanja Imoćana koji su na vlastitim primjerima osjetili pokušaje računalnih prijevara, pogotovo u internetskoj kupovini, koja je danas uzela velikog maha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:34