StoryEditorOCM
ZagoraPRESUDILI SUPU

Imoćani ogorčeni zbog propucavanja zaštićene ptice na njihovu području: ‘To nije napravio pravi lovac, jedva čekamo da pronađu tog bezumnika!‘. Pogledajte posljednje kadrove leta

Piše Braco Ćosić
29. studenog 2022. - 13:43

Policijska uprava splitsko-dalmatinska, kao što smo nedavno objavili, izvijestila je javnost da su imotski policajci dobili dojavu da je kod Vinjana Donjih pronađen ozlijeđeni bjeloglavi sup.

- Ozlijeđena ptica je zbrinuta i bila operirana u specijaliziranom centru (Sokolarski centar u Dubravi kod Šibenika, op.a.), ali je uginula. Utvrđeno je kako je ptica imala prostrijelnu ranu noge.

O zaprimljenoj prijavi biti će obavješteno nadležno općinsko državno odvjetništvo, a policijski službenici provode kriminalističko istraživanje događaja - naveli su iz policije.

Budući da je riječ o zakonom strogo zaštićenoj ptici, imotski policajci dali su se u potragu za počiniteljem tog kaznenog djela. Bjeloglavi sup najveća hrvatska autohtona ptica grabežljivica. Svakako zanimljiva priča, s obzirom na činjenicu da je taj događaj izazvao veliki interes javnosti, ali i ogorčenje imotskih lovaca.

- Zna se da je bjeloglavi sup strogo zaštičen Zakonom o zaštiti prirode. Dugi niz godina vodi se borba mnogih institucija kako bi ga se zaštitilo. Osuđujem to s gnušanjem, jednako kao i svi pravi lovci iz svih udruga na području Imotske krajine s kojima sam kontaktirao.

Vjerujte, taj bezumni čin nije učinio lovac. Pod tim pojmom mislim na istinskog lovca koji uvijek čuva prirodu i sve što je u njoj zaštičeno. Imao sam priliku proteklih dana uživati u letu te predivne ptice nad Imotskim, a moj sin Slavko je to i ovjekovječio snimkom.

Rijetko bjeloglavi sup dolazi na naše područje i zaista mi je neopisivo žao da je upravo tu kod nas nastradao - kaže Grgo Nikolić, tajnik Lovačke udruge "Imotska krajina".

- U ime svih lovaca iz Vinjana Donjih osuđujem ovaj bezumni čin koji uopće nije počinio lovac. Budući da je ta zaštićena ptica pronađena na području Vinjana Donjih, mjesta iz kojeg dolazim, sigurno će asocijacija mnogih biti da je tu i ustrijeljen, a mogao je biti bilo gdje na području Imotske krajine.

Uostalom, neka nadležni organi provedu istragu i jedva čekamo da se utvrdi tko je to učinio. Ako je lovac i član bilo koje lovačke udruge, slijedi mu primjerna kazna kako ona predviđena zakonom, tako i ona od strane udruge - naglašava Željko Bilopavlović, lovnik udruge "Imotska krajina".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2023 21:15